HAL9000 21.04.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam!Jak w temacie, zastanawiam się czy da się zrobić coś co pełniłoby funkcję łącznika termoizolacyjnego na styku balkonu i stropu monolitycznego, coś w stylu tego: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_aktualnosci/id,9701/Itemid,38/Pytam z kilku powodów. Raz, że trochę tego balkonu jest (tak wyszło), a dwa że oryginalny taki łącznik sporo kosztuje. Dostałem wycenę na 140 Euro za metr. I tak sobie myślę czy nie dałoby się jakiegoś twardego styro, albo pianki PIR przetkanej idącym na przestrzał zbrojeniem ułożyć na styku płyty balkonu i stropu, co sądzicie o takim pomyśle? Zbrojenie idzie górą więc może dałoby radę? Oglądałem specyfikacje techniczną tego oryginalnego łącznika - jest tam włożony jakiś styropian UGL 035. To chyba jakieś niemieckie oznaczenie styropianu, które w Polsce nie występuje. W każdym razie Google pokazywało mi najczęściej styro eps 200 - 035 parking. Nie wiem tylko czy ma odpowiednią twardość bo mój budowlaniec budował kiedyś z wykorzystaniem łącznika Isokorb i mówi, że ten styropian w nim jest baaardzo twardy.A może ma ktoś inny pomysł na ograniczenie tego sporego mostka termicznego w tym miejscu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.04.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Szukaj innego dostawcy. Wiem że np Scanbet ze Szczecina robi płyty balkonowe z izolacją. Może będzie taniej. Myślę tez że bez problemu znajdziesz podobna firmę gdzies bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 21.04.2012 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Szukałem i znalazłem, ale taniej nie wychodzi Wszystkie takie gotowe płyty balkonowe są albo oparte właśnie o ten Isokorb lub inne równie kosztowne rozwiązanie. Stąd moje pytanie czy nie można by czegoś podobnego własnym sumptem na budowie stworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.04.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Oczywiście że można, ale jest jedno ale - kto poniesie odpowiedzilność za ewentualny wypadek (i czy twój kierwonik budowy klepnie to i nie będziesz miał problemó z odbiorem domu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 21.04.2012 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Też się nad tym zastanawiałem. Balkon jest zbrojony górą i chociaż jako taki nie wymaga podparcia to w projekcie są 2 kolumny pod którymi są ułożone ławy fundamentowe. Dlatego drążę temat, jak wyeliminować ten mostek cieplny i zarazem nie zostać z pustym portfelem. Nie jestem zwolennikiem "tanio za wszelką cenę", ale trochę mi szkoda dawać taką kasę za kawałek jakiegoś styropianu z prętami w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.04.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 A ile np dałeś za taki mały kawwłęk metalu, plastiku dzięki któremu rozmawiamy teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 21.04.2012 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Nic - służbowy Ale wracając do tematu to cena niestety jest za duża. Ten balkon ma ok. 10 metrów bo ciągnie się na całej ścianie i jest wspólny dla 2 pomieszczeń. 10 x 140 Euro to ładna sumka po przeliczeniu na PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.04.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 To może podążaj tym tropem ( powiedz szefowi że potrzebujesz pod biurko bo Ci zmnem blat wieje ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 21.04.2012 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Ok, pomyślę. Ale wolałbym jakieś poważniejsze odpowiedzi. Szkoda mi wydawać prawie 6 tyś na jakieś szwabskie wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.04.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 To nie wydawaj, jak Ci szkoda -jak by było to dostępne za 500 PLN to byś się nie zastanawiał , a tak trzeba coś wybrać. Ja wybrałem i nie żałuję ( dom jeszcze w budowie - czas zweryfikuje ) - pamiętaj tylko że to nie tylko cieplej w zimie ale i chłodniej w lecie ( a jak masz balkon od południa - ja tak mam - to może być to większy problem niż strata ciepła w zimie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 21.04.2012 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Jak dla mnie relacja cena/zysk jest poza akceptowalnym poziomem. Balkon latem i tak będzie w dużym stopniu zacieniony dachem więc problem przegrzewania pomieszczeń jest w moim przypadku do pominięcia. Dalej nie wiem jak zrobić taką izolację domowym sposobem na budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.04.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 10 metrowy balkon to raczej zbędny luksus. Po cholerę ci takie coś jak masz ogród? Trochę to przypomina problemy ludzi którzy wybierają projekt malego domu ale z wielkim dachem a potem zastanawiają sie jak na tym dachu zaoszczędzić. Najprostszy sposób to zmienić projekt o ile nie jest za późno. Wiem że nie takiej porady oczekujesz ale tu się chyba nie da tanio i skutecznie. Chcesz miec wielki balkon to albo mostek i to gigantyczny albo te zdaje się 6 tyś. To chyba nie za dużo na taki balkon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.04.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Wogóle dom jest luksusem, można przecież w namiocie ( taniej i bliżej natury ). PS. obawiam się że Hal9000, że nie da się zrobić sposobem domowym isokorb-u i spać spokojnie ( pod balkonem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 22.04.2012 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 10 metrowy balkon to raczej zbędny luksus. Po cholerę ci takie coś jak masz ogród? Trochę to przypomina problemy ludzi którzy wybierają projekt malego domu ale z wielkim dachem a potem zastanawiają sie jak na tym dachu zaoszczędzić. Najprostszy sposób to zmienić projekt o ile nie jest za późno. Wiem że nie takiej porady oczekujesz ale tu się chyba nie da tanio i skutecznie. Chcesz miec wielki balkon to albo mostek i to gigantyczny albo te zdaje się 6 tyś. To chyba nie za dużo na taki balkon? Nie jest za późno, ale akurat balkon to coś, co mi się w moim domu podoba. Wiem, że mając ogród to jest dodatkowy luksus, ale przypominam sobie jak byłem kiedyś u znajomych co postawili dom, w którym mi tego balkonu brakowało. No nic, spróbuję przedyskutować ten problem z kierbudem - może on coś wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Jak KB coś wymyśli ( i się pod tym podpisze w dzienniku budowy ) to daj znać bo myślę że będzie miał duże wzięcie i zarobi dużo kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 22.04.2012 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Grunt żebym ja dużo kasy nie wydał, a w domku ciepło miał A może zrobić coś takiego: jedna warstwa twardego styropianu lub pianki PIR powiedzmy 5 cm następnie 5 cm warstwa betonu i znowu 5 cm styro. To wszystko przebite prętami zbrojeniowymi - czy takie coś spełniłoby rolę izolatora termicznego, a zarazem zachowało parametry wytrzymałościowe? Może jest tu jakiś spec od budowy domów i się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Szczęścia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.04.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Docieplenie balkonu z każdej strony po 8 cm i Isokorby nie potrzebne. Zbrojenie w Isokorbach ani nie ma zwykłego przekroju ani zwykłej stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 23.04.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Ale mnie nie o to chodziło. Poza tym takie ocieplenie i tak nie da takiej izolacji jak Isokorb lub wykonane podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uczu 08.05.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Isokorb składa się ze zbrojenia górą i elementów ściskanych dołem (kostki z jakiegoś kompozytu), kiedyś rozmawiałem z doradca schocka i powiedział że wytrzymałość na ściskanie tych kostek odpowiada klasie betonu B100. W konkurencyjnym łączniku firmy Halfen widziałem dosłownie kostki betonowe. Tak więc nawet najtwardszy styrodur, pir nie zalatwi sprawy. Co do tego styropianu w isokorbach to nie jest on jakos nadzwyczaj twardy. Dodatkowo pręty przechodzące przez styropian są z nierdzewki. Nierdzewka jest "cieplejsza" Edytowane 8 Maja 2012 przez uczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts