Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isokorb domowym sposobem?

Recommended Posts

Witam!

Jak w temacie, zastanawiam się czy da się zrobić coś co pełniłoby funkcję łącznika termoizolacyjnego na styku balkonu i stropu monolitycznego, coś w stylu tego: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_aktualnosci/id,9701/Itemid,38/

Pytam z kilku powodów. Raz, że trochę tego balkonu jest (tak wyszło), a dwa że oryginalny taki łącznik sporo kosztuje. Dostałem wycenę na 140 Euro za metr. I tak sobie myślę czy nie dałoby się jakiegoś twardego styro, albo pianki PIR przetkanej idącym na przestrzał zbrojeniem ułożyć na styku płyty balkonu i stropu, co sądzicie o takim pomyśle? Zbrojenie idzie górą więc może dałoby radę? Oglądałem specyfikacje techniczną tego oryginalnego łącznika - jest tam włożony jakiś styropian UGL 035. To chyba jakieś niemieckie oznaczenie styropianu, które w Polsce nie występuje. W każdym razie Google pokazywało mi najczęściej styro eps 200 - 035 parking. Nie wiem tylko czy ma odpowiednią twardość bo mój budowlaniec budował kiedyś z wykorzystaniem łącznika Isokorb i mówi, że ten styropian w nim jest baaardzo twardy.

A może ma ktoś inny pomysł na ograniczenie tego sporego mostka termicznego w tym miejscu??

Też się nad tym zastanawiałem. Balkon jest zbrojony górą i chociaż jako taki nie wymaga podparcia to w projekcie są 2 kolumny pod którymi są ułożone ławy fundamentowe. Dlatego drążę temat, jak wyeliminować ten mostek cieplny i zarazem nie zostać z pustym portfelem. Nie jestem zwolennikiem "tanio za wszelką cenę", ale trochę mi szkoda dawać taką kasę za kawałek jakiegoś styropianu z prętami w środku.

To nie wydawaj, jak Ci szkoda -jak by było to dostępne za 500 PLN to byś się nie zastanawiał , a tak trzeba coś wybrać.

Ja wybrałem i nie żałuję ( dom jeszcze w budowie - czas zweryfikuje ) - pamiętaj tylko że to nie tylko cieplej w zimie ale i chłodniej w lecie ( a jak masz balkon od południa - ja tak mam - to może być to większy problem niż strata ciepła w zimie ).

10 metrowy balkon to raczej zbędny luksus. Po cholerę ci takie coś jak masz ogród? Trochę to przypomina problemy ludzi którzy wybierają projekt malego domu ale z wielkim dachem a potem zastanawiają sie jak na tym dachu zaoszczędzić. Najprostszy sposób to zmienić projekt o ile nie jest za późno. Wiem że nie takiej porady oczekujesz ale tu się chyba nie da tanio i skutecznie. Chcesz miec wielki balkon to albo mostek i to gigantyczny albo te zdaje się 6 tyś. To chyba nie za dużo na taki balkon?

10 metrowy balkon to raczej zbędny luksus. Po cholerę ci takie coś jak masz ogród? Trochę to przypomina problemy ludzi którzy wybierają projekt malego domu ale z wielkim dachem a potem zastanawiają sie jak na tym dachu zaoszczędzić. Najprostszy sposób to zmienić projekt o ile nie jest za późno. Wiem że nie takiej porady oczekujesz ale tu się chyba nie da tanio i skutecznie. Chcesz miec wielki balkon to albo mostek i to gigantyczny albo te zdaje się 6 tyś. To chyba nie za dużo na taki balkon?

Nie jest za późno, ale akurat balkon to coś, co mi się w moim domu podoba. Wiem, że mając ogród to jest dodatkowy luksus, ale przypominam sobie jak byłem kiedyś u znajomych co postawili dom, w którym mi tego balkonu brakowało. No nic, spróbuję przedyskutować ten problem z kierbudem - może on coś wymyśli.

Grunt żebym ja dużo kasy nie wydał, a w domku ciepło miał :) A może zrobić coś takiego: jedna warstwa twardego styropianu lub pianki PIR powiedzmy 5 cm następnie 5 cm warstwa betonu i znowu 5 cm styro. To wszystko przebite prętami zbrojeniowymi - czy takie coś spełniłoby rolę izolatora termicznego, a zarazem zachowało parametry wytrzymałościowe? Może jest tu jakiś spec od budowy domów i się wypowie?

• 2 weeks później...

Isokorb składa się ze zbrojenia górą i elementów ściskanych dołem (kostki z jakiegoś kompozytu), kiedyś rozmawiałem z doradca schocka i powiedział że wytrzymałość na ściskanie tych kostek odpowiada klasie betonu B100. W konkurencyjnym łączniku firmy Halfen widziałem dosłownie kostki betonowe. Tak więc nawet najtwardszy styrodur, pir nie zalatwi sprawy. Co do tego styropianu w isokorbach to nie jest on jakos nadzwyczaj twardy.

Dodatkowo pręty przechodzące przez styropian są z nierdzewki. Nierdzewka jest "cieplejsza" ;)

Edytowane przez uczu