Geno 08.05.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ale mnie nie o to chodziło. Poza tym takie ocieplenie i tak nie da takiej izolacji jak Isokorb lub wykonane podobnie. 8 cm w każdej płaszczyżnie wystarczy aby zlikwidować mostek. Metod chałupniczych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.05.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Zależy o jaki domu mówimy 8 cm zwykłego styro na pewno nie zlikwiduje mostka cieplnego w domu niskoenergetycznym ( co najwyżej go ograniczy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.05.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Faktycznie w budynku energooszczędnym może być to rozwiązanie niewystarczające ale zazwyczaj się i tak popełnia steki innych błędów. Już nie raz widziałem poszukiwanie oszczędności a potem kołkowanie szpilkami ze zwykłęj stali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 30.05.2012 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Isokorb składa się ze zbrojenia górą i elementów ściskanych dołem (kostki z jakiegoś kompozytu), kiedyś rozmawiałem z doradca schocka i powiedział że wytrzymałość na ściskanie tych kostek odpowiada klasie betonu B100. W konkurencyjnym łączniku firmy Halfen widziałem dosłownie kostki betonowe. Tak więc nawet najtwardszy styrodur, pir nie zalatwi sprawy. Co do tego styropianu w isokorbach to nie jest on jakos nadzwyczaj twardy. Dodatkowo pręty przechodzące przez styropian są z nierdzewki. Nierdzewka jest "cieplejsza" Witam po przerwie. Przeglądnąłem sobie rysunki techniczne łączników Halfen - bardzo podobne do Isokorba (chyba trudno coś innego wymyślić) i tak przyszło mi do głowy, czy zamiast styropianu dać beton komórkowy (zostało mi trochę bloczków - można by je pociąć w takie 8-10 cm kawałki) jako izolację? Przez niego przechodziłyby pręty zbrojenia ułożone jak w Isokorbie. Mój balkon podparty jest na 2 słupach do tego płyta tarasowa jest zazbrojona i połączona ze zbrojeniem fundamentu. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 30.05.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam po przerwie. Przeglądnąłem sobie rysunki techniczne łączników Halfen - bardzo podobne do Isokorba (chyba trudno coś innego wymyślić) i tak przyszło mi do głowy, czy zamiast styropianu dać beton komórkowy (zostało mi trochę bloczków - można by je pociąć w takie 8-10 cm kawałki) jako izolację? Przez niego przechodziłyby pręty zbrojenia ułożone jak w Isokorbie. Mój balkon podparty jest na 2 słupach do tego płyta tarasowa jest zazbrojona i połączona ze zbrojeniem fundamentu. Co o tym myślicie? Na rany Chrystusa w Isokorbie zbrojenie jest przyspawane do trzpieni! Tam nie ma zwykłych prętów przechodzących przez styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 30.05.2012 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Znaczy się nici z takiej koncepcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 30.05.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Znaczy się nici z takiej koncepcji? W halfenach jest trzpień o dużej średnicy przyspawany do prętów, trzpień jest ze stali nierdzewnej zakończony okrągłą stopką, schock ma chyba ramy ze stali nierdzewnej. Zwykły pręt po prostu się wygnie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 30.05.2012 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 W halfenach jest trzpień o dużej średnicy przyspawany do prętów, trzpień jest ze stali nierdzewnej zakończony okrągłą stopką, schock ma chyba ramy ze stali nierdzewnej. Zwykły pręt po prostu się wygnie i tyle. Nawet jeśli balkon jest podparty? Rozumiem, że to połączenie trzpienia z prętami zbrojenia jest po to aby płyta balkonowa miała odpowiednią nośność i nie spadła na głowę siedzącemu poniżej? Jestem laikiem budowlanym, któremu chodzi tylko o wyeliminowanie mostka cieplnego niekoniecznie izolując cały balkon od zewnątrz, ale zarazem nie wydając koszmarnych pieniędzy za łącznik. Proszę o wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 30.05.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Nawet jeśli balkon jest podparty? Rozumiem, że to połączenie trzpienia z prętami zbrojenia jest po to aby płyta balkonowa miała odpowiednią nośność i nie spadła na głowę siedzącemu poniżej? Jestem laikiem budowlanym, któremu chodzi tylko o wyeliminowanie mostka cieplnego niekoniecznie izolując cały balkon od zewnątrz, ale zarazem nie wydając koszmarnych pieniędzy za łącznik. Proszę o wyrozumiałość Jak są słupy to sprawa prosztsza oprzeć balkon na kątowniku ze stali nierdzewnej z przyspawanymi "wąsami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 30.05.2012 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 A po ludzku i bardziej opisowo? Oglądam teraz przekrój łącznika HIT-BX - tam trzpień wydaje się być połączony ale tylko ze zbrojeniem płyty balkonowej a nie płyty stropu. U mnie zbrojenie pójdzie podobnie jak na tym schemacie czyli górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bustarhymes 11.01.2014 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 A po ludzku i bardziej opisowo? Oglądam teraz przekrój łącznika HIT-BX - tam trzpień wydaje się być połączony ale tylko ze zbrojeniem płyty balkonowej a nie płyty stropu. U mnie zbrojenie pójdzie podobnie jak na tym schemacie czyli górą. Jeżeli dobrze zrozumiałem, masz balkon podparty dodatkowo dwoma słupami. Po co Ci isokorby? Wystarczy półka z ajzola wklejona do wieńca z przekładką. Zmień konstruktora, jak masz zbrojenie górą w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts