Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isokorb domowym sposobem?

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Isokorb składa się ze zbrojenia górą i elementów ściskanych dołem (kostki z jakiegoś kompozytu), kiedyś rozmawiałem z doradca schocka i powiedział że wytrzymałość na ściskanie tych kostek odpowiada klasie betonu B100. W konkurencyjnym łączniku firmy Halfen widziałem dosłownie kostki betonowe. Tak więc nawet najtwardszy styrodur, pir nie zalatwi sprawy. Co do tego styropianu w isokorbach to nie jest on jakos nadzwyczaj twardy.

Dodatkowo pręty przechodzące przez styropian są z nierdzewki. Nierdzewka jest "cieplejsza" ;)

Witam po przerwie. Przeglądnąłem sobie rysunki techniczne łączników Halfen - bardzo podobne do Isokorba (chyba trudno coś innego wymyślić) i tak przyszło mi do głowy, czy zamiast styropianu dać beton komórkowy (zostało mi trochę bloczków - można by je pociąć w takie 8-10 cm kawałki) jako izolację? Przez niego przechodziłyby pręty zbrojenia ułożone jak w Isokorbie. Mój balkon podparty jest na 2 słupach do tego płyta tarasowa jest zazbrojona i połączona ze zbrojeniem fundamentu. Co o tym myślicie?

Witam po przerwie. Przeglądnąłem sobie rysunki techniczne łączników Halfen - bardzo podobne do Isokorba (chyba trudno coś innego wymyślić) i tak przyszło mi do głowy, czy zamiast styropianu dać beton komórkowy (zostało mi trochę bloczków - można by je pociąć w takie 8-10 cm kawałki) jako izolację? Przez niego przechodziłyby pręty zbrojenia ułożone jak w Isokorbie. Mój balkon podparty jest na 2 słupach do tego płyta tarasowa jest zazbrojona i połączona ze zbrojeniem fundamentu. Co o tym myślicie?

Na rany Chrystusa w Isokorbie zbrojenie jest przyspawane do trzpieni! Tam nie ma zwykłych prętów przechodzących przez styropian.

W halfenach jest trzpień o dużej średnicy przyspawany do prętów, trzpień jest ze stali nierdzewnej zakończony okrągłą stopką, schock ma chyba ramy ze stali nierdzewnej. Zwykły pręt po prostu się wygnie i tyle.

Nawet jeśli balkon jest podparty? Rozumiem, że to połączenie trzpienia z prętami zbrojenia jest po to aby płyta balkonowa miała odpowiednią nośność i nie spadła na głowę siedzącemu poniżej? Jestem laikiem budowlanym, któremu chodzi tylko o wyeliminowanie mostka cieplnego niekoniecznie izolując cały balkon od zewnątrz, ale zarazem nie wydając koszmarnych pieniędzy za łącznik. Proszę o wyrozumiałość :)

Nawet jeśli balkon jest podparty? Rozumiem, że to połączenie trzpienia z prętami zbrojenia jest po to aby płyta balkonowa miała odpowiednią nośność i nie spadła na głowę siedzącemu poniżej? Jestem laikiem budowlanym, któremu chodzi tylko o wyeliminowanie mostka cieplnego niekoniecznie izolując cały balkon od zewnątrz, ale zarazem nie wydając koszmarnych pieniędzy za łącznik. Proszę o wyrozumiałość :)

Jak są słupy to sprawa prosztsza oprzeć balkon na kątowniku ze stali nierdzewnej z przyspawanymi "wąsami".

• 1 year później...
A po ludzku i bardziej opisowo? Oglądam teraz przekrój łącznika HIT-BX - tam trzpień wydaje się być połączony ale tylko ze zbrojeniem płyty balkonowej a nie płyty stropu. U mnie zbrojenie pójdzie podobnie jak na tym schemacie czyli górą.

Jeżeli dobrze zrozumiałem, masz balkon podparty dodatkowo dwoma słupami. Po co Ci isokorby? Wystarczy półka z ajzola wklejona do wieńca z przekładką. Zmień konstruktora, jak masz zbrojenie górą w takim przypadku.