Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ustawić słupki przy skośnym ogrodzeniu

Recommended Posts

Witam, Za dwa tygodnie muszę zabetonować słupki z profila zamkniętego pod przyszłe ogrodzenie frontowe, furtkę i bramę przesuwną. Problem w tym że ogrodzenie bedzie szło pod ukosem w stosunku do jezdni i nie jestem na 100% pewny jak je ustawić. Zamieszczam dwie fotki poglądowe i prosze o porade. Według mnie powinno byś jak na rysunku pierwszym. Czy potrzebuje jeszcze jakiś dodatkowy słupek pod bramę przesuwną ? Czy może ktoś doradzić jak skonfigurować fotokomórki a właściwie dodatkową parę dla furtki po to by brama przy otwieraniu nie rozwaliła otwartej furtki ? Jak najlepiej wykonać okablowanie ? Chcę dać videodomofon bezprzewodowy co by otwierał furtkę i może też bramę. Ma ktoś podobne rozwiązanie? Jakiego rodzaju sprzęt możecie polecić. Ewentualnie dla uproszczenia sprawy zastanawiam się tylko nad domofonem z otwieraniem furtki. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

brama 1.JPG

brama 2.JPG

Witam, Za dwa tygodnie muszę zabetonować słupki z profila zamkniętego pod przyszłe ogrodzenie frontowe, furtkę i bramę przesuwną. Problem w tym że ogrodzenie bedzie szło pod ukosem w stosunku do jezdni i nie jestem na 100% pewny jak je ustawić. Zamieszczam dwie fotki poglądowe i prosze o porade. Według mnie powinno byś jak na rysunku pierwszym. Czy potrzebuje jeszcze jakiś dodatkowy słupek pod bramę przesuwną ? Czy może ktoś doradzić jak skonfigurować fotokomórki a właściwie dodatkową parę dla furtki po to by brama przy otwieraniu nie rozwaliła otwartej furtki ? Jak najlepiej wykonać okablowanie ? Chcę dać videodomofon bezprzewodowy co by otwierał furtkę i może też bramę. Ma ktoś podobne rozwiązanie? Jakiego rodzaju sprzęt możecie polecić. Ewentualnie dla uproszczenia sprawy zastanawiam się tylko nad domofonem z otwieraniem furtki. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

A może lepiej tak zrobić:

http://img17.imageshack.us/img17/3316/brama2.jpg

A może lepiej tak zrobić:

http://img17.imageshack.us/img17/3316/brama2.jpg[/quote

jasne że bym tak chciał....ale to niemozliwe, działka ma 16 m szerokości, ta pierwsza czesc z brama i furtką to 9m i zaraz za furtka mam skrzynkę prądową, poza tym zaczynając od lewej mam 3m wjazdu za dom, 9m dom, i 4 m. Czysto teoretycznie moglbym tak zrobic ale wtedy furtka byłaby w prawym końcu działki, wjazd do garażu który jest z lewej strony domu i wjazd za dom byłyby pod takim kątem ze każdy drapałby się w głowę co to wyszło. Już się przyzwyczaiłem że brama będzie otwierana na furtkę :)

aha te przęsła u mnie to wyjda gdzies po 2m, a brama 4m+1,5m przeciwwaga

Reasumując chodzi mi o nie przestawianie słupków tylko jak je skierować do ulicy.....krawędzią czy ścianką

brama 11.JPG

Myślę że pierwszy rysunek jest ok. Jakoś ładniej to wygląda. Pozostaje tylko kwestia mocowania przęseł do słupków. Jeśli chodzi o fotokomórki to zależy od firmy, niektóre można podłączyć jednym kablem dwużyłowym szeregowo. Dla pewności puściłbym po jednym czterożyłowym przewodzie do każdej foto. Dwie na bramę i dwie na furtkę. Możesz też tak zamontować furtkę, żeby otwierała się tylko na zewnątrz.

Witam

Kolego Bobasxx, mam pytanie odnośnie tych fotokomórek, napęd będzie faac 740 i tejże firmy fotokomórki, jedną parę muszę dokupić dla furtki, czyli rozumiem że najlepiej dać 4 kable czterożyłowe, przekrój żyły 0,5 - 0,75mm2 do każdej foto i schodzić się mają oczywiście przy napędzie ?

Jak z podłączeniem przy samym napędzie? wołać fachowca, czy może te schematy z netu ze strony faac pomogą to podłączyć?

A jak z furtką otwieraną na zewnątrz ? bardzo to nielegalne?

I pytanie z trochę innej beczki...chce również zamontować elektrozaczep przy furtce dla domofonu lub videodomofonu, przy wyjściu z domu, schowaną mam skrzyneczkę i elektrycy tam doprowadzili kabel chyba 5x1,5 prądowy i skrętkę. Prądowy wiadomo dla bramy a ta skrętka to niby do domofonu ale nie wiem czy pociągnie. Nie mam orientacji w tych przekrojach, bo ta skrętka to cieniuteńka, wolę sie upewnić czy cokolwiek da to radę, i jakie mam możliwości z tymi kablami ...hehe

Z góry dzięki

Edytowane przez lis81

Tak do furtki należałoby dokupić parę fotokomórek, lub jakiś wyłącznik krańcowy (bo jak furtka ażurowa, to może się tak ustawić że nie będzie przerywać wiązki z fotokomórek). D

Tak jak piszesz, najlepiej puścić do każdej po jednym czterożyłowym przewodzie np. 4 x 0,5 mm2 i wprowadzić je w miejsce napędu lub jakiejś centralki (jeśli napęd taką posiada, przy bramach skrzydłowych taka występuję, przy przesuwnych chyba nie).

Jeśli chodzi o skrętkę to zależy od przekroju.

Tutaj jest typowa do domofonów:

http://www.e-alarmy.pl/1764p-utp-8x0,5mm---przewod-do-podlaczenia-systemu-domofonowego-oraz-wideodomofonowego.html

• 2 weeks później...