Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ława fundamentowa na studni

Klaudek80

Recommended Posts

Witam.

Planuję postawić budynek którego ława koliduje ze studnią z kręgów. Więc...

1 Czy jest możliwość bezpiecznego zaczopowania studni tak by została pod fundamentem?

2 Jak powinno wyglądać zasypywanie studni głębokości ok 8 metrów (5 metrów wody).

3 Czy po zaspaniu trzeba czekać aż materiał osiądzie?

Jeśli ktoś miał podobną sytuację to proszę o jakieś rady.

Nadmienię ,że nie ma możliwości przesunięcia budynku.

a gdzie wyszło w narożniku czy na odcinku "prostym"

jak "prostym" to tak bym zrobił,

1. wlał gruszkę betonu do wysokości tak z metr niżej niż planowana stopa fundamentu

2. rozbił kręgi wyżej od betonu

3. nasypał piachu zagęszczając warstwami

4. na odcinku tego piachu i dwa metry w bok"na pałę" dołożył parę prętów zbrojeniowych do ławy fundamentowej...

witam.

To ze jest studnia to żaden problem.

Ja proponuje w pierwszej kolejności wypompowac do sucha cała wodę.Odczekać kilka dni i obserwując ile wody przybywa.Potem obsypal Grubym żwirem do poziomu tak z 1m poniżej ławy.Nastepnie w kręgu dziura i drenaż rozsaczajacy.Dalej zasypka z zagęszczeniem . śmiało możesz na takiej studni postawić ławę.Taka studnia przejmie jeszcze spore obciążenia ponieważ zachowa się jak pal żwirowy....

Myślałem nawet żeby przesunąć budynek kilka metrów w głąb działki tak żeby studnia była o jakieś 1,5 metra od narożnika. Ale lustro wody jest już 120 centymetrów poniżej poziomu gruntu. Prawdopodobnie pozostaje tylko zasypać. Szkoda mi tej studni bo jak powiada mój teść "studnia to żyła złota". W ulicy mam wodociąg ale w planach miałem podłączyć studnie do pionu z wodą użytkową.

A co do zasypywania to przydało by się zagęścić kilka warstw. Można by wypożyczyć zagęszczarkę "skoczka" tylko czy spaliny z takiej zagęszczarki pozwolą na pracę w studni?

Edytowane przez Klaudek80