Klaudek80 21.04.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam. Planuję postawić budynek którego ława koliduje ze studnią z kręgów. Więc... 1 Czy jest możliwość bezpiecznego zaczopowania studni tak by została pod fundamentem?2 Jak powinno wyglądać zasypywanie studni głębokości ok 8 metrów (5 metrów wody).3 Czy po zaspaniu trzeba czekać aż materiał osiądzie? Jeśli ktoś miał podobną sytuację to proszę o jakieś rady. Nadmienię ,że nie ma możliwości przesunięcia budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.04.2012 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 a gdzie wyszło w narożniku czy na odcinku "prostym" jak "prostym" to tak bym zrobił, 1. wlał gruszkę betonu do wysokości tak z metr niżej niż planowana stopa fundamentu2. rozbił kręgi wyżej od betonu3. nasypał piachu zagęszczając warstwami4. na odcinku tego piachu i dwa metry w bok"na pałę" dołożył parę prętów zbrojeniowych do ławy fundamentowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xsadek 23.04.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 witam.To ze jest studnia to żaden problem.Ja proponuje w pierwszej kolejności wypompowac do sucha cała wodę.Odczekać kilka dni i obserwując ile wody przybywa.Potem obsypal Grubym żwirem do poziomu tak z 1m poniżej ławy.Nastepnie w kręgu dziura i drenaż rozsaczajacy.Dalej zasypka z zagęszczeniem . śmiało możesz na takiej studni postawić ławę.Taka studnia przejmie jeszcze spore obciążenia ponieważ zachowa się jak pal żwirowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.04.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 gorzej jak przejmie doskonale na metrze szerokości a pozostała część sobie siądzie parę/naście centymetrów:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudek80 24.04.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Myślałem nawet żeby przesunąć budynek kilka metrów w głąb działki tak żeby studnia była o jakieś 1,5 metra od narożnika. Ale lustro wody jest już 120 centymetrów poniżej poziomu gruntu. Prawdopodobnie pozostaje tylko zasypać. Szkoda mi tej studni bo jak powiada mój teść "studnia to żyła złota". W ulicy mam wodociąg ale w planach miałem podłączyć studnie do pionu z wodą użytkową. A co do zasypywania to przydało by się zagęścić kilka warstw. Można by wypożyczyć zagęszczarkę "skoczka" tylko czy spaliny z takiej zagęszczarki pozwolą na pracę w studni? Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez Klaudek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts