Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z listwami pod tynki przy oknach

Recommended Posts

Mam duży problem z plastikowymi listwami podtynkowymi, które wykonawca tynków położył przy oknach. Po oderwaniu tego, co się odrywa, została bardzo ostra krawędź. Przejechanie palcem po tym oznacza skaleczenie, mimo że to tylko plastik. Tak jest w każdym oknie, oprócz jednego. Wykonawca tynków przyznaje, że listwy są chyba z wybrakowanej partii, że może je reklamować w hurtowni i że nie zapłacę za nie. Ale mnie nie interesuje takie rozwiązanie. Mam 2 dzieci i nie wyobrażam sobie, żeby każde ich dotknięcie tego miejsca czy moje mycie okien oznaczało ponacinane palce.

Czy ktoś tak miał i jak można usunąć ten problem?

Mam duży problem z plastikowymi listwami podtynkowymi, które wykonawca tynków położył przy oknach. Po oderwaniu tego, co się odrywa, została bardzo ostra krawędź. Przejechanie palcem po tym oznacza skaleczenie, mimo że to tylko plastik. Tak jest w każdym oknie, oprócz jednego. Wykonawca tynków przyznaje, że listwy są chyba z wybrakowanej partii, że może je reklamować w hurtowni i że nie zapłacę za nie. Ale mnie nie interesuje takie rozwiązanie. Mam 2 dzieci i nie wyobrażam sobie, żeby każde ich dotknięcie tego miejsca czy moje mycie okien oznaczało ponacinane palce.

Czy ktoś tak miał i jak można usunąć ten problem?

Rozumiem, że chodzi o listwy dylatacyjne oddzielające tynk od okna?

Jeśli tak to proszę sprawdzić jakiego producenta były to listwy i spróbować skontaktować się z nim w sprawie reklamacji i pokrycia kosztów naprawy.

tak, chodzi o listwy dylatacyjne. To samo zasugerowałam wykonawcy - aby nawiązał kontakt z przedstawicielem producenta.

A tak swoją drogą: czy wymiana tych listew jest możliwa?

Sporo będzie kucia ale jeśli bardzo Ci to przeszkadza to myślę że taka wymiana jest możliwa. Przy kolejnym montażu proszę użyć Niemieckich listewek bo domyślam się, że te były Polskimi zamiennikami:)

A nie ma innego sposobu tylko kucie? Może jakieś docinanie, szlifowanie? Listwy były polskiej produkcji, nie wiem jakiej, bo zdecydowałam się na tynki robocizna+materiał.

Można spróbować oderwać reszty listków które pozostały za pomocą kombinerek lub jakichś szczypcy.

• 2 months później...

Proszę o poradę, czy do okien w przypadku tynku zewnętrznego też montuje się listwy dylatacyjne? Jeśli tak to jakie? Wspomnę tylko, że okna mamy zamontowane bez pianki, tylko z taśmami rozprężnymi. Zastanawiamy się też, czy listwy wystarczą aby ościeże okienne wytynkować nie dotykając tych taśm - podobno nie jest to wskazane bo okno i taśma cały czas pracują.

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Proszę o poradę, czy do okien w przypadku tynku zewnętrznego też montuje się listwy dylatacyjne? Jeśli tak to jakie? Wspomnę tylko, że okna mamy zamontowane bez pianki, tylko z taśmami rozprężnymi. Zastanawiamy się też, czy listwy wystarczą aby ościeże okienne wytynkować nie dotykając tych taśm - podobno nie jest to wskazane bo okno i taśma cały czas pracują.

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam.

http://www.markbud-poddebice.pl/mini03.php?obrazek=hurtownia/000159.jpg

Listwt tworzą dylatację pomiędzy rama a tynkiem oraz powodują,że krawędzie wyglądają schludnie, listyw mają paski do przyczepienia folii zabezpieczającej.

Dziękuję za zainteresowanie.

Tak, podobne listwy już widziałam, bo mamy przy wewnętrznych tynkach tyle, że bez tej siatki.

Czyli montuje się także przy zewnętrznych tynkach? Czy właśnie takie z siatką? Nie wspomniałam wcześniej, że nasze ściany są jednowarstwowe. Dodatkowo taśmy rozprężne w niektórych miejscach są dość szerokie (ok. 2cm) i czy taka siatka zabezpieczy je przed kontaktem z tynkiem?

Pozdrawiam.