Maher 22.04.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Czy robi się tynk wewnętrzny cementowo wapienny przygotowywany na budowie (cement,piasek,wapno) nakładany agregatem i jest możliwość zacierania jego na gładko pod malowanie? Widziałem filmiki na youtubie jak po nałożeniu tynku szlifują maszynami oscylacyjnymi, tylko nie wiem czy to dotyczy tynków przygotowanych na budowie czy robione są z worków. LINK do przykładowego znalezionego filmiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 22.04.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Czy robi się tynk wewnętrzny cementowo wapienny przygotowywany na budowie (cement,piasek,wapno) nakładany agregatem i jest możliwość zacierania jego na gładko pod malowanie? Widziałem filmiki na youtubie jak po nałożeniu tynku szlifują maszynami oscylacyjnymi, tylko nie wiem czy to dotyczy tynków przygotowanych na budowie czy robione są z worków. LINK do przykładowego znalezionego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=Sl387-lvcY4 Jeśli pod malowanie to raczej tynk dwu warstwowy workowany z małym uziarnieniem, przygotowywany na budowie ma grubszy piasek dlatego często wykonuje się go trzy warstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 02.08.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Moderatorzy forum dopuścili do powstania 500 wątków o tynkach wewnętrznych więc nie zakładam 501 tylko wyciągam ostatni na temat Mam pytanie do znawców tematu. Zamierzam zlecić wykonanie tynków wewnętrznych cementowo-wapiennych, ręcznych z materiału przygotowanego na budowie. Tynk będzie kładziony w nowym domu na betonie komórkowym. Czy jest sens rozpoczynać prace przy obecnej pogodzie (dzień 32 st, noc 22 st, bezchmurnie, bez deszczu)? czy może poczekać na ochłodzenie? Czy można osiągnąć w miarę gładką ścianę z materiałów przygotowanych na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 03.08.2012 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Moderatorzy forum dopuścili do powstania 500 wątków o tynkach wewnętrznych więc nie zakładam 501 tylko wyciągam ostatni na temat Mam pytanie do znawców tematu. Zamierzam zlecić wykonanie tynków wewnętrznych cementowo-wapiennych, ręcznych z materiału przygotowanego na budowie. Tynk będzie kładziony w nowym domu na betonie komórkowym. Czy jest sens rozpoczynać prace przy obecnej pogodzie (dzień 32 st, noc 22 st, bezchmurnie, bez deszczu)? czy może poczekać na ochłodzenie? Czy można osiągnąć w miarę gładką ścianę z materiałów przygotowanych na budowie? Można tynkować w takich temperaturach, wystarczy przygotować odpowiednio podłoże i pilnować aby nie było przeciągów i przez kilka dni zwilżać tynki wodą. Można uzyskać gładką powierzchnię ale mimo wszystko ostateczną warstwą wykończającą powinien być gips ponieważ bez problemu zrobisz na nim naprawy ubytków gdy takowe powstaną, na tynku c-w może okazać się to problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 03.08.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Czy robi się tynk wewnętrzny cementowo wapienny przygotowywany na budowie (cement,piasek,wapno) nakładany agregatem i jest możliwość zacierania jego na gładko pod malowanie? Widziałem filmiki na youtubie jak po nałożeniu tynku szlifują maszynami oscylacyjnymi, tylko nie wiem czy to dotyczy tynków przygotowanych na budowie czy robione są z worków. LINK do przykładowego znalezionego filmiku Trochę stary ten post, ale podpowiem, może komuś się to przyda. tynk na filmiku nie jest szlifowany - on jest chyba gąbkowany. Co to zmienia? dużo. Jeśli wcześniej nie był zacierany styropiankiem, drewienkiem, plastikiem to z tego gąbkowania wyjdzie wielki ch ....... Gąbka nie wyrówna nierówności - wręcz porobi ładne górki i dołki Ale z drugiej strony, jeśli klient chce mieć gładki tynk, w 100 % pod malowanie to zawsze polecam, jak Kolega powyże,j gładź. W cementówce zawsze jakaś faktura będzie - nawet z bardzo drobnych tynków, ja w ekstremalnych sytuacjach używam Alpola AT 304, efekt jest więcej niż dobry - klienci zadowoleni - ale jest jeden minus - trzeba te parę zł do m2 dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 03.08.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Dziękuję za zainteresowanie tematem.Właśnie wróciłem z budowy, gdzie działa mój tynkarz. Zobaczyłem jego dzieło - ręczne z betoniarki. Miesiąc temu inny tynkarz pokazał mi swoje tynki - zacierane maszynowo. I podjąłem decyzję. Nie będę dopłacał 8 zł do metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 03.08.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Jeśli wcześniej nie był zacierany styropiankiem, drewienkiem, plastikiem to z tego gąbkowania wyjdzie wielki ch ....... . Niestety taka prawda:) trzeba najpierw troszkę się namęczyć styropianem i wtedy ewentualnie przetrzeć gąbką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexlukasz 12.02.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam czy ktoś posiada tynki CW na gładko chodzi mi o jakieś opinie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz10 13.02.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Ja mam tynki CW i uważam za najlepsze - trwałe.Pomimo ostatniej warstwy nałożonej z piasku o bardzo małej granulacji przydało by się zaciągnąć gipsem po to by bez problemu dokonywać ewentualnych napraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.02.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 grzegorz: a po co gipsem?! Przy okazji - dawno dawno temu zacierało się jeszcze tynki gąbeczką... ale to już detal znany niewielu wykonawcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 14.02.2014 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Przecież napisał po to żeby bez problemu dokonywać ewentualnych napraw a po hydraulikach, wylewkach, rekuperacji, osadzaniu parapetów i drzwi, zabudowie k-g, ewentualnych zmianach w instalacji elektrycznej bo zawsze okazuję się że przydałoby się "kilka gniazdek więcej" gwarantuje że będzie co naprawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexlukasz 17.05.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Witam czy ktos posiada tynki z Dolina NIdy na gładko pod malowanie. Jak one wyglądają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.05.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Witam czy ktos posiada tynki z Dolina NIdy na gładko pod malowanie. Jak one wyglądają Pozdrawiam JAk wygladają? Nieźle.... A tak naprawdę to wszystko zależy od tynkarza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 17.05.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Witam czy ktos posiada tynki z Dolina NIdy na gładko pod malowanie. Jak one wyglądają Pozdrawiam My je mamy. Bielutkie, gładziutkie, ale to też zasługa ekipy tynkarskiej Jestesmy bardzo zadowoleni z wyboru:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts