Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk tradycyjny C-W zacierany na gładko z materiałów przygotowanych na budowie?

Recommended Posts

Czy robi się tynk wewnętrzny cementowo wapienny przygotowywany na budowie (cement,piasek,wapno) nakładany agregatem i jest możliwość zacierania jego na gładko pod malowanie? Widziałem filmiki na youtubie jak po nałożeniu tynku szlifują maszynami oscylacyjnymi, tylko nie wiem czy to dotyczy tynków przygotowanych na budowie czy robione są z worków.

LINK do przykładowego znalezionego filmiku

Czy robi się tynk wewnętrzny cementowo wapienny przygotowywany na budowie (cement,piasek,wapno) nakładany agregatem i jest możliwość zacierania jego na gładko pod malowanie? Widziałem filmiki na youtubie jak po nałożeniu tynku szlifują maszynami oscylacyjnymi, tylko nie wiem czy to dotyczy tynków przygotowanych na budowie czy robione są z worków.

http://www.youtube.com/watch?v=Sl387-lvcY4

Jeśli pod malowanie to raczej tynk dwu warstwowy workowany z małym uziarnieniem, przygotowywany na budowie ma grubszy piasek dlatego często wykonuje się go trzy warstwowo.

• 3 months później...

Moderatorzy forum dopuścili do powstania 500 wątków o tynkach wewnętrznych więc nie zakładam 501 tylko wyciągam ostatni na temat :)

Mam pytanie do znawców tematu.

Zamierzam zlecić wykonanie tynków wewnętrznych cementowo-wapiennych, ręcznych z materiału przygotowanego na budowie. Tynk będzie kładziony w nowym domu na betonie komórkowym.

Czy jest sens rozpoczynać prace przy obecnej pogodzie (dzień 32 st, noc 22 st, bezchmurnie, bez deszczu)? czy może poczekać na ochłodzenie?

Czy można osiągnąć w miarę gładką ścianę z materiałów przygotowanych na budowie?

Moderatorzy forum dopuścili do powstania 500 wątków o tynkach wewnętrznych więc nie zakładam 501 tylko wyciągam ostatni na temat :)

Mam pytanie do znawców tematu.

Zamierzam zlecić wykonanie tynków wewnętrznych cementowo-wapiennych, ręcznych z materiału przygotowanego na budowie. Tynk będzie kładziony w nowym domu na betonie komórkowym.

Czy jest sens rozpoczynać prace przy obecnej pogodzie (dzień 32 st, noc 22 st, bezchmurnie, bez deszczu)? czy może poczekać na ochłodzenie?

Czy można osiągnąć w miarę gładką ścianę z materiałów przygotowanych na budowie?

Można tynkować w takich temperaturach, wystarczy przygotować odpowiednio podłoże i pilnować aby nie było przeciągów i przez kilka dni zwilżać tynki wodą.

Można uzyskać gładką powierzchnię ale mimo wszystko ostateczną warstwą wykończającą powinien być gips ponieważ bez problemu zrobisz na nim naprawy ubytków gdy takowe powstaną, na tynku c-w może okazać się to problemem.

Trochę stary ten post, ale podpowiem, może komuś się to przyda.

tynk na filmiku nie jest szlifowany - on jest chyba gąbkowany.

Co to zmienia? dużo.

Jeśli wcześniej nie był zacierany styropiankiem, drewienkiem, plastikiem :) to z tego gąbkowania wyjdzie wielki ch ....... :)

Gąbka nie wyrówna nierówności - wręcz porobi ładne górki i dołki :)

Ale z drugiej strony, jeśli klient chce mieć gładki tynk, w 100 % pod malowanie to zawsze polecam, jak Kolega powyże,j gładź.

W cementówce zawsze jakaś faktura będzie - nawet z bardzo drobnych tynków, ja w ekstremalnych sytuacjach używam Alpola AT 304, efekt jest więcej niż dobry - klienci zadowoleni - ale jest jeden minus - trzeba te parę zł do m2 dołożyć.

• 1 year później...
Przecież napisał po to żeby bez problemu dokonywać ewentualnych napraw a po hydraulikach, wylewkach, rekuperacji, osadzaniu parapetów i drzwi, zabudowie k-g, ewentualnych zmianach w instalacji elektrycznej bo zawsze okazuję się że przydałoby się "kilka gniazdek więcej" gwarantuje że będzie co naprawiać...

• 3 months później...