Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł z retortą żeliwną wielopaliwową Ekoenergia KGS CERAMICS 20kW

pawko_

Recommended Posts

Witam, mam parę pytań odnośnie w/w kotła ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć sensownych informacji na jego temat. Czy ktoś z użytkowników posiada i może go z czystym sumieniem polecić ? Jakie ma wady i zalety ? Czy 8500 zł to dobra cena ?

Jeśli ma to w czymś pomóc to dom ma 155 m2 plus strych nieużytkowy(przynajmniej na chwile obecną), ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni.

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez pawko_

• 1 year później...
Czy naprawdę nikt nie ma z Was takich kotłów, nikt nic nie słyszał ?

Witam ja mam kocioł ekoenergia kgs ceramik 20kw.

Opalam go ekogroszkiem ale też paliłem ok 6 mies pelletem.

Pellet fajnie się palił czysto i pachnie i bardzo ważne 5x mniej popiołu

ale jest jedna wada wychodzi drożej w skali roku wg mnie ok 1 tys drożej tak więc zdecydowalem się na ekogroszek dla mnie 1 tys to dużo ale zobaczymy dalej może mie się odmieni. Druga sprawa że ekogroszku wszędzie jest pełno a pelletu malo i nie ma w czym webierać w przeciwieństwie do ekogr.

Ja nie mam duzych doświadczen bo pale dopiero 2gi rok. Dom 150m2 15 cm styropianu i pół na pół podłogówka i grzejniki.

Jeszcze nie zaglądałem do palnika i chyba to błąd bo w tym roku coś słabiej pali tzn muszę prawie na 60% dawać wiatru czyli obr went i przy tym tylko 12% d czyli nadawa groszku co jest dziwne i chyba sie palnik zapchal.

Muszę sam sprawdzić jak to jest tak przynajmniej doradził mi serwisant z ekoenergii.

Jestem spod kielc i chętnie wymienię dalsze doświadczenia z tymi kotłami mailowo lub w pobliżu kontakt online.

pozdr