Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izoalcja muru z kamienia piwnica, piwnicy od wewnątrz ?

Kameleon80

Recommended Posts

Zdj.638.jpg

Witam,

Proszę o propozycje remontu piwnicy w starym domu.

Dom zbudowany w latach 70 podpiwniczony, parter wykonany z kamienia.

Zabrałem się za remont kuchni, zerwałem podłoge zbiłem beton oraz ściany.

Okazało się że dom jest zbudowany na bardzo grząskim podłożu, i po zerwaniu betonu na ziemi pojawiła się woda, w sumie wszystko widać na załączonym zdięciu.

Proszę o rade jakie można w takich przypadkach zastosować rozwiązania?

Na podłoge chce wylać wylewkw 10 cm / styropian 10 cm na to podłogówke.

Problem jak odizolować ściany ?

Pozdrawiam,.

Edytowane przez Kameleon80

Witaj,

Ten "basen" nie rokuje zbyt dobrze. Nie chciałbym być złym prorokiem, ale jeśli woda podchodzi sobie od gruntu, to pewnie ściany też ciągną ją sobie aż po sam dach... Zapowiada się grubsza robota, bo musisz odizolować całą podłogę na gruncie wraz ze ścianami tworząc swego rodzaju wannę. Takiej izolacji nie da się położyć od środka, ponieważ mur nadal będzie podciągał wodę.

NO nierokuje to dobrze wiem :( dlatego chcę to choć trochę ulepszyć, wiem że chyba niewyeliminuje całkiem wilgoci bo po murze ciągnie ją dokłądnie jak piszesz od dołu. na ziemie planuje wylać wylewke 10 cm z siatkami zbrojeniowymi potem folia 10 cm styropian folia i podłogówka, ściany otynkować z dodatkiem wodouszcelniacza, niemam innego pomysłu i niewiem czy to faktycznie coś daje wodoutleniacz i na jaki czas? Jak bym dał pape lub inny bitum to ciężko by to było otynkować. Nie wiem właśnie jak najlepiej rozwiązać izolacje scian a do tego jeszcze jakoś je ocieplić by ciepło nie uciekało w ściane kamienną ?