Radiowiec 22.04.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witajcie, Jestem na etapie wyboru pieca gazowego do nowego domu. Oczywiście kondensat. Byłem praktycznie zdecydowany na Junkersa Cerapur Smarta, ale dziś zetknąłem się z kotłami marki ATAG. Holenderskie, firma jest pionierem w kondensacji, ale kompletnie nie istnieje na naszym rynku. Piecyk wygląda bardzo solidnie, ma stalowy wymiennik. Jego cena dla mnie bez zasobnika i sterownika pokojowego to około 5100 - model Solo 20kW. Junkersa z zasobnikiem i sterownikiem można dostać za 6000. Jestem bardzo sceptycznie nastawiony do takich porównań, ale znajomy instalator powiedział, że na Zachodzie zetknął się z tym ATAGiem, i to jest podobno "Bentley wśród kotłów gazowych". Co Wy na to? Dom 150m użytkowej, garaż 45m dogrzewany, 15 cm styro 031 na ścianie, 30 wełny 035 w dachu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janex0 27.04.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam .Byłem teraz na targach w Poznaniu i te kotły były wystawione jestem instalatorem i też mnie zaciekawiły rzeczywiście są solidnie wykonane.ALE na nasz rynek oni dopiero wchodzą i co z serwisem ,pan z którym rozmawiałem mówił że nie ma problemu(tak jak wszędzie?)nie ma co się psuć tylko co jakiś czas palnik i wymiennik wyczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janbach 13.09.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 (edytowane) Jestem instalatorem i serwisantem tych kotłów . Osiągi tych urządzeń bardzo mnie zadziwiają na polu zużycia gazu do ogrzewania i podgrzania ciepłej wody.Dla przykładu klient ma dom 140m2 wybudowany z kamienia i ocieplony 8cm steropianu.Na 12 miesięcy ogrzewania i CWU zużył 800m3 gazu.Twierdzi że boi się o rachunek za wodę a nie za gaz.Temperatura utrzymywana w domu 21 stopni C.Kocioł ATAG A243CV. Każdy klient melduje niskie zużycie gazu ,ale to już rewelka.Sam odczytywałem licznik po roku!!!stwierdziłem ,że mrozi rodzinę!Płacił za przegląd z radością! Jakieś pytania tel. 503 978 340 Edytowane 13 Września 2013 przez janbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.09.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Bardzo ciekawa konstrukcja .Warto kupić Zadziwiająco małe zużycie gazu.czasem trudno to wytłumaczyć racjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.09.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Jestem instalatorem i serwisantem tych kotłów . Osiągi tych urządzeń bardzo mnie zadziwiają na polu zużycia gazu do ogrzewania i podgrzania ciepłej wody. Dla przykładu klient ma dom 140m2 wybudowany z kamienia i ocieplony 8cm steropianu.Na 12 miesięcy ogrzewania i CWU zużył 800m3 gazu.Twierdzi że boi się o rachunek za wodę a nie za gaz.Temperatura utrzymywana w domu 21 stopni C.Kocioł ATAG A243CV. Każdy klient melduje niskie zużycie gazu ,ale to już rewelka. Sam odczytywałem licznik po roku!!! stwierdziłem ,że mrozi rodzinę! Płacił za przegląd z radością! Jakieś pytania tel. 503 978 340 Wybacz moją ciekawość, wiem, że są przeróżne technologie budowy ścian, ale z jakiego kamienia jest ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janbach 25.09.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Z kamienia wapiennego.Stare budownictwo. Następny klient o budynku dużo większym (około 200 -220m2)melduje że zamknie rok w 2400złGotowanie,ogrzewanie,CWU. Trudno mi to wytłumaczyć,bo ja zawsze liczyłem,że zużycie rocznie 1600m3 na rok w budynku150m2 to super wynik,ale widzę,że może być dużo lepiej. Edytowane 25 Września 2013 przez janbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.09.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 nie spamuj, zero konkretów,jakie jest maksymalne godzinowe zużycie gazu?jak były ocieplone te budynki? w tej chwili z techniki kondensacyjnej nie daje się więcej uzyskać niż to co oferują kotły pozostałych producentów,mogą się różnić konstrukcją,ale sprawność i tak będzie podobna, bo z gazu ziemnego nic więcej nie uzyskasz niż teoretyczne około 111%,fizyki nie przeskoczysz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janbach 27.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Lepsze osiągi daje jeszcze automatyka.Kocioł pikuje do mocy minimalnej przy uruchomieniu i powoli podnosząc swoją moc szuka właściwej ścieżki by ustawić się np. na 10kW i tak płynie.Dzieje się to poprzez dwie lambdy na zasilaniu i powrocie.Temperatura na palniku 1400stopni a w innych nie wymieniając nazw 670 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.09.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Handlowiec ci wmówi, że da się 200% ale tylko z ich kotłów.Oczywiście brak konkretów tylko typowe gadanie - odkąd klienci instalują nasze kotły ich rachunki spadły o połowę w stosunku do wcześniejszych kotłów viessmann, vaillant, acv, de ditrich, junkers.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.09.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 dziwnym trafem kociołki z zewnętrznym zasobnikiem (z zabudowanym zaworem 3D) wyglądają jota w jotę jak niedoszłe Ulrichy Integra (ostatnia nowość na 4 miesiące przed przejęciem przez Hetmana)... i tanie to one bynajmniej nie były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.09.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Bo Urlich chciał je sprzedawać pod swoją marką.Ale to dobre kociołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janbach 29.09.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) Zaden handlowiec mi nic nie wmówił ,bo je instaluje i serwisuje ,więc widzę co są warte!!!Poznałem je w urlichu bo też mam serwis urlicha. A co do fizyki to ludzie ją stworzyli i zostało już wielokrotnie udowodnione ,że się mylimy w tej dziedzinie. 1950 podejrzewam ,że jesteś wielbicielem VW Edytowane 29 Września 2013 przez janbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.09.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 ciepło spalania gazu E dawniej GZ 50, to 39,5 MJ/m3, czyli jest to ilość ciepła które teoretycznie można otrzymać w kotle kondensacyjnym w wyniku spalania, teoretycznie, bo od tej wartości trzeba odjąć straty kominowe które występują w każdym kotle i wynoszą w zależności od klasy kotła kondensacyjnego od 1,5-3% i to jest fizyka, fizyka, którą ty kwestionujesz, wyjaśnij mi nieukowi, jakim cudem wyniki ATAG-a są tak rewelacyjne,był już na forum gość od Pulsatora i udowadniał, że tamten kocioł jest najlepszy, bo daje oszczędności w stosunku do kotła kondensacyjnego rzędu, chyba 15% nie pamiętam,ciekawi niech sobie poszukają, ty jesteś jeszcze lepszy GRATULUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.09.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) E...tam - 15%. Guru TB twierdzi, że AUER /pulsacyjny/ uzyskuje 4 kWh więcej z m3 gazu niż kotły innych producentów /na możliwych do uzyskania ok. 9,5 kWh/. Te inne to pewnie ATAG osiągający 2 x większą sprawność niż inni. W ten sposób dojdziemy do 15% sprawności uzyskiwanej przez kotły pozostałych producentów . Bardzo ciekawa konstrukcja . Warto kupić Zadziwiająco małe zużycie gazu.czasem trudno to wytłumaczyć racjonalnie. Pewnie to .....CUD. Edytowane 29 Września 2013 przez Greengaz literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.09.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Może inne są gorsze . I już po cudzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny_hil 01.10.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Serwis centralny Ataga jak i sala szkoleniowa jest niedaleko Bydgoszczy . Mysle ze Twoj znajomy instalator dobrze CI radzi , mam zamontowanych kilkanascie sztuk i klienci sa zadowoleni z ich pracy i ekonomii i tak powinno byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 01.10.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Nie, żebym miał coś przeciwko kotłom ATAG, ale- strona producenta/importera PL w przygotowaniu,- lista partnerów - pusto,- z broszur na stronie Atag UK parametry kotłów w tym sprawność - standard /takie same jak u innych producentów/,- opinii w internecie zero /pomijam sprzedawców/.Przestańcie spamować o super wydajnościach, ekonomii itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.10.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Na ich plus trzeba powiedzieć, że chyba pomyśleli o dobrej ofercie dla instalatorów, stąd pewnie te ostatnie ochy i achy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynamical 02.10.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Fakt w nową markę strach inwestować, tym bardziej, że nie ma sieci dystrybucji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janbach 10.10.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 (edytowane) Przepraszam ,tak naprawdę nie mam zamiaru nikogo na nic namawiać.Pytanie brzmiało---Kotły Atag czy ktoś słyszał ,więc odpowiedziałem o moich doświadczeniach z w/w kotłami .I tyle.Moim zdaniem nie ma lepszych! PS wszyscy wielbiciele VW(niemieckich)niech zdadzą sobie spraw ,że w tych kotłach montowane są bebechy włoskie ,płaci się tylko za nazwę.Zamiast Viessmana można kupić Aristona i jest to samo.Przeszłem szkolenia różnych firm i to tam mówią! Części w Aristonie są tańsze. Dzisiaj silniki samochodowe mniej palą i mają więcej kM więc gdzie Twoja fizyka? Edytowane 10 Października 2013 przez janbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts