Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile trzeba zapłacić za samą robocizne oceplania styropianem z malowaniem?

Recommended Posts

To jest właśnie TO!!!. Takimi stawkami rozwalacie firmy. Wiecie ile roboczogodzin potrzeba na 1m2 wg KNRów?? ponad 4. Podzielcie 35zł:4=8.75zł. Tyle zarabiają na godzinę ci pseudofachowcy którzy zaniżają ceny i odwalają na koniec fuszerkę którą się później opisuje na forum.

Jak fachowiec może zarabiać 8zł?????? Gdzie ZUS, podatek, koszty dojazdu, amortyzacja narzędzi. 35zł biorą pracownicy których szef wyrzucił pewnie za picie na budowie, i żeby coś robić wołają właśnie tyle.

rozumiem oczywiście, mamy wolny rynek. My wykonawcy mamy jednak nieuczciwą konkurencję i pozostało nam jedynie ponarzekać. Płacąc im stawki głodowe (na które sami się godzą) nie miejmy jednak pretensji do nich gdy w przyszłości ponarzekamy na tych działających w szarej strefie. Kiedyś znajdą się jeszcze tańsi, ze wschodu, wówczas wspólnie zapłaczemy. Ale to taka moja dygresja, z punktu widzenia kogoś kto działa uczciwie od lat.

190m2 ściany z Solbetu P+W (czyli prościutkiej) w domu o kształcie prostopadłoscianu z dwuspadowym dachem, bez zadnych udziwnień: styro+klaj+siatka+tynk i podbitka - robocizna 10k zł. Skutek: ocieplenie i podbitkę robimy sami, do tynku weżmiemy jakiegoś fachmena. Mamy o tyle komfort, że wszystkie narzędzia, wraz z rusztowaniem, mam w użyczeniu nieodpłatnym od wujasa. Wujek przyjedzie tez pokazać nam samą obróbke okien. Zaczynamy na początku maja - dolnośląskie, okolice Jeleniej Góry.

W Częstochowie ceny za samą robociznę na gotowo z tynkiem kształtują się od 30zł w górę, średnio 35zł netto.

Za podbitkę od 20zł w górę, średnio 25-28 zł.

Z materiałami( w zależności od produktów) od 70zł do 100zł netto.

Ceny świeże bo właśnie jestem na etapie szukania ekipy.

• 4 weeks później...

Witam

Oferuję cenę w granicach 40zł/m2 brutto robocizna, niedaleko Częstochowy. Z materiałem do ustalenia, to zależy od koloru. Magik Cz-wa polecamy się..

W razie jakichkolwiek pytań i omówienia szczegółów prosżę o kontakt, 886 115 180, 502 313 681.

Podkarpackie, zapłace umowionej ekipie 28 zl/m2 +VAT ( z tynkiem).

Ale rozrzuty sa od 25 do 35 z tego co sie orientowałem.

W tamtym roku ta sama ekipa ocieplała mi dom wełną za 26 zł/m2. W tym podnieśli na 28.

Tyle samo biorą za robote styropianem co wełną, ale to chyba wyjątek.

Edytowane przez danielw

To jest właśnie TO!!!. Takimi stawkami rozwalacie firmy. Wiecie ile roboczogodzin potrzeba na 1m2 wg KNRów?? ponad 4. Podzielcie 35zł:4=8.75zł. Tyle zarabiają na godzinę ci pseudofachowcy którzy zaniżają ceny i odwalają na koniec fuszerkę którą się później opisuje na forum.

Jak fachowiec może zarabiać 8zł?????? Gdzie ZUS, podatek, koszty dojazdu, amortyzacja narzędzi. 35zł biorą pracownicy których szef wyrzucił pewnie za picie na budowie, i żeby coś robić wołają właśnie tyle.

to 100m2 robicie w 50dni? zakładając, że w dzień pracuje się 8h