Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie podłogi perlitobetonem

Olleo

Recommended Posts

Witam,

przebudowuje dom i po zdjęciu prowizorycznej podłogi ukazał się moim oczom chudziak ekstranierówny - na dlugosci budynku 10.5 różnica poziomów prawie 15cm. Planowałem wylać najpierw warstwe wylewki, a dopiero na to 5cm styropianu (budynek z lat 80tych i nie spełnia norm wysokości pomieszczeń, stąd minimalna grubość) i wylewke właściwą, ale dowiedziałem się o perlicie. I stąd moje pytania:

1. lepiej perlitobeton do wyrównania (a), na to 5cm styropianu i wylewke 5cm, czy perlitobeton 8cm grubszy i na to tylko wylewke (b)?

2. jeśli wariant b, to czy potrzebne są folie itd., zeby zapewnić plywającą podłogę (będzie do wylewki klejona podłoga z litych desek)? Jeśli tak, to może grubsza wylewka?

3. jakie proporcje perlitu do cementu (patrz: tabelka proporcjami)

4. jaki to jest koszt?

Z góry dzięki za pomoc

• 1 year później...

Witam!

Nie chcąc zakładać nowego wątku, mam pytanie związane z perlitem. Dokładnie chodzi mi o to, że szukam wykonawców którzy mogliby zrealizować wylewkę perlitową,perlitobeton na poddaszu na stropie Kleina. Możesz ktoś z was drodzy forumowicze zna kogoś kto się tym zajmuje.Ja już cały materiał do realizacji posiadam, ale sam na to naprawdę nie mam czasu i możliwości dlatego też szukam profesjonalistów. Dom jest w województwie świętokrzyskim.

Pozdrawiam

Rafał

wszystko rozchodzi się o wymieszanie. konieczny jakiś plastyfikator, lub coś co zmniejsza napięcie powierzchniowe wody (chyba).

Z moim majstrem do tynkowania na 100 ltr perlitu dawaliśmy pół worka cementu 42,5 i pół worka wapna. do tego jakaś szklanka cementolitu i garść włókien polipropylenowych. pięknie się tynkuje. wylewek nie robiliśmy, ale pewnie trzeba zrezygnować z wapna, więcej cementu i może więcej cementolitu.

należy pamiętać, że woda w wylewce odwrotnie niż przy piasku opada na dno, czyli na pewno przekapie ci przez strop.

• 1 month później...
słuchajcie... sam wykonałem perlitobetonową wylewkę.... dla zainteresowanych zdjęcie pogladowe poniżej. Wylewka z kategorii PTB600 (35kg cementu na 125 litrów perlitu) Podlewam ją już 6 dzień. Jak zauważyłem jest wytrzymała, twarda i dosyć akustyczna (domownicy na dole tylko troche słyszą jak ziarenka perlitu ruszają się pod nogami). i właśnie martwi mnie jednak jedna rzecz, ponieważ będzie się kruszyć.... co zrobić żeby to zminimalizować?? Wylewka samopoziomująca nie wiem czy będzie wporządku bo ma to porowatą strukturę i kolce będą wpadać w w beton (tak mi tłumaczył jeden wykonawca)... jak wam się wydaję? Może zatrzeć całą powierzchnię zaprawą cekol zw 04... to taki rodzaj masy cementowej z dodatkami... producenci perlitu zalecają zagruntować? co wybrać? 20140507_161548.jpg

Co bedziesz na to kladl? Jesli panele lub plytki, to zagruntuj jakims dobrym gruntem gleboko penetrujacym. Jesli parkiet, to zasiegnij opinii mistrza parkieciarskiego, bo perlitobeton nie jest w stanie byc dobrym podlozem pod parkiet.

Ladnie Ci to wyszlo. Ile cm grubosci wylewka? IMHO perlitobeton jest ok, jesli pod panele lub plytki, a jesli ma byc parkiet, to powinno sie w tej technologii wykonac jedynie chudziak, a na to jastrych wlasciwy.

dzięki za odpowiedź:) z racji sporych różnic poziomów wylewka wyszła od 4-5cm do 13-14cm - ale w większości miejsc w granicach 8-11cm... Będe kładł na to tylko panele lub płytki.

1. Mówisz, że ten grunt wyeliminuje kruszenie się tego betonu??

może poleciłbyś mi jakiś dobry preparat gruntujący właśnie do perlitu?

3. gruntować dopiero jak wyschnie porządnie czy jak jest jeszcze lekko wilgotna?

Wyeliminowac calkowicie nie wyeliminuje, chyba ze uzyjesz jakis uzywany przez parkieciarzy. Mozesz tez zastosowac jakies masy naprawcze, np. ceresita, ale nie podam Ci konkretnego produktu, bo sie nie orientuje - po prostu widzialem roznych producentow rozne masy naprawcze.

Na pewno nie ZW-04 - robilem tym i to sie strasznie do pacy klei - nie da rady tego ladnie zatrzec, zupelnie jak jakis klej do plytek, czy do styropianu.

Zwykly grunt gleboko penetrujacy zapobiegnie pyleniu i kruszeniu sie od patrzenia na wylewke, ale nie wzmocni jej jakos znaczaco, wiec i tak sie bedzie kruszyc, jesli uszkodzic mechanicznie - to nie przeszkadza, jesli bedzie juz pod panelami. Gruntowac oczywiscie po calkowitym wyschnieciu wylewki, a czas dostosowac tak samo, jak do zwyklego jastrychu (bodajze tydzien na kazdy centymetr??).

Ze zdjecia wynika, ze tam juz sie na to nic nie zmiesci? Pytam w kontekscie poziomu zero wyznaczonego przez prog drzwi wejsciowych i balkonowych.

no za bardzo się już tam nic nie zmieści... max 2 cm.. dlatego też myślałem właśnie nad zatarciem tego żeby nie kruszyło się jak będę po tym chodził:) jak wspomniałeś o ceresicie to może produkt Ceresit CD 24? to jakaś masa szpachlowa do max 5mm... ewentualnie inna ale szpachla do betonu?

no to kupie jakiś grunt głęboko penetrujący i zastosuje:)

• 1 year później...
  • 1 year później...

Mam różnicę poziomów z 10 cm w mieszkaniu ze stropem betonowym. Planuje zrobić wylewkę z perlitobetonu w technologii PTB600. Na to podkład i panele. Czy pod wylewkę daje się folie paraizolacyjną, na co uważać? Bardzo proszę osoby, które robiły coś takiego u siebie o opinie, jak to się sprawuje, czy są problemy? Czy ten filmik jest wiarygodny?

https://www.youtube.com/watch?v=tZQR9x7zy94

• 2 months później...
Przy tej recepcie PTB600. jest wystarczająco twarde, ja robiłem 1do4 i jest dobrze. Nie przesadż z wodą bo spłynie z cementem w dół. Najlepiej zrób sobie próbkę pół na pół metra 7cm. Ja nie dawałem żadnej folii. No i poczytaj trochę i wypośrodkuj. Trochę się narobisz, ale myślę,że warto...