tundra 09.09.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Tundra , TYLKO 12 cm?? nie mow mi,ze macie zamiar w tym zimować? bez (niestety) ocieplenia.Po tym,ze napisałaś iż zamówiłaś piaskowanie, zamierzasz potraktować bala jako elewacje końcową, czyli ewentualnie ocieplać od środka.Przy 12 cm grubości to Ty nie masz pola manewru z montażem okien. Ja bym dal je jak najbardziej na zewnatrz, zostawiając tylko miejsce na opaskę okienną. Po 6 latach i po tym,ze to drewno w sunie juz kilkudziesięcioletnie, nie ma sie co martwic osiadaniem. To juz osiadło, tyle co mialo . Okna na bokach ( glifach) uszczelnić tasma filcowa albo lniano wojłokowa . Na dole okno postawione na balu na taśmie , gorą podwójna taśma ( nie welna mineralna!! ) i obróbka listwami przylgowymi. Jak będziesz ewentualnie ocieplała od srodka , to wtedy można pomyśleć o uszczelnianiu przestrzeni miedzy tymi balami. Mszenia nie proponuje, to to w Waszym przypadku raczej sie nie sprawdzi.Predzej niestety pianka poliuretanowa,i to wstrzykiwana od srodka , przed ociepleniem Już zaczęliśmy uszczelnianie.Powoli to idzie ale do przodu. Wybraliśmy pakuły konopne a następnie konopny sznurek wbijane w przestrzenie przy pomocy drewnianej łopatki od zewnątrz bali. A jeśli chodzi o piankę to ktoś gdzieś napisał że pianka PU pasuje do drewna jak sztuczny kwiatek do bukietu ślubnego:) Zbyszek57 Czy te taśmy filcowe i lniano wołokowe sa ogólnodostępne czy też jest to jakis deficytowy towar? I czy taśma na górę i dół okna to taka sama jak na bokach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 09.09.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 ta sama tasma dookola okna. Filc kupisz w sklepie z art szewskimi, w Bricomanie i w Castoramie( w Wawce na Okeciu jest) .Co do pianki masz racje, ale w pewnych przypadkach jest to czasem jedyne wyjście, najlepsze z najgorszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 15.03.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 A ja dawałem od wewnątrz piankę w szpary pomiędzy bali a później ją szpachlowałem kitem parkietowym. Piankę dałem by wypełnić szpary, bo kitu za dużo by poszło. Za rok poprawię i już.Od zewnątrz górali obiecali sprowadzić z Czech jakiś kit, do wypełnienia większych szpar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 16.03.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Przy oknach trzeba uważać z utykaniem uszczelnienia. Znam wiele przypadków, gdy duża ilość wepchniętego na siłę uszczelnienia spowodowała wypaczenie ramy okna i w konsekwencji jego zacięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.03.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Mamy dom z bala - 9cm bal, ocieplenie wełną mineralną 15cm i płyty k-g. Okna drewniane firmy Dziadek, wiatroizolacja, paroizolacja no i problem tkwi w tym, że jak zawieje z boku (a wieje cały czas akurat we wszystkie okna) to czuć jak w pokojach wieje wiatr! No to w czym problem ? dziadek firma to tłumaczy wszystko. jedyny problem to dom z prawdziwego litego grubego bala. Drewno takie ma też służyć za elewację i wykończenie wnętrza. Tu jest prawdziwe wyzwanie jak ładnie doszczelnić taki dom. A tak ... w tym przypadku niech ku tasy się przyznają jak hoojowo zrobili paroizolację w zasadzie jej brak tam. Dom z izolacją z wełny od środka to jest sama folia ! tj wyklejony folią jak karton na mleko ! jak ktoś jest innego zdania to jest niedouczonym szkodnikiem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 16.03.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Może macie zamontowane wywietrzniki automatyczne lub okna ustawione na mikrorozszczelnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.03.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Już zaczęliśmy uszczelnianie.Powoli to idzie ale do przodu. Wybraliśmy pakuły konopne a następnie konopny sznurek wbijane w przestrzenie przy pomocy drewnianej łopatki od zewnątrz bali Bosie widzisz a nie grzmisz ! materiały "termoizolacyjne" to nie uszczelnienie ! do tego jest folia i taśma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts