czarn-y 23.04.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam Czy można zmniejszyć szerokość ław fundamentowych zwiększając ich grubość(wysokość)? W projekcie mam wszystkie ławy o wysokości 35cm, a szerokości różne 50, 60,70 i jedna 80. Rozmiar strzemion 24x25cm, a ściany fundamentowe będą z bloczka betonowego M6 25cm. Jeden z wykonawców ze względu na dobry grunt(glina spoista) proponuje wykopać węższe ławy 30 lub 40 cm, oczywiście na głębokość poniżej strefy przemarzania gruntu. Zbrojenie będzie takie jak w projekcie, a beton B20 lany bezpośrednio do gruntu do równego poziomu. Na spodzie ław będą zrobione skosy, aby nacisk schodził na większą powierzchnię gruntu. Z tego co policzyłem grubość wylanej ławy wzrośnie prawie dwukrotnie ponad 60cm, betonu wyjdzie co najmniej tyle samo albo trochę więcej. Za to będzie mniej kopania na szerokość i wyjdzie mniej bloczków na ściany fundamentowe. Wykonawca tak buduje od 20 lat, mam na niego poręczenie. Z kierbudem jeszcze nie rozmawiałem ale raczej to zaakceptuje. Co myślicie? Czy takie zmiany mają znaczący wpływ na nośność fundamentów?? Cytuje jeden z artykułów muratora: Jeśli obciążenia fundamentu będą znaczne, a grunt jest słaby, to szerokość ław musi być większa od typowej. Wykonuje się wtedy szeroką ławę żelbetową z dodatkowym zbrojeniem poprzecznym. Czasami zamiast zbroić ławę w ten sposób, wystarczy zwiększyć jej wysokość. U mnie jest odwrotnie grunt jest mocny i spoisty, więc chyba można ławę zwęzić i podnieść jej wysokość. Aha, ławy pod dom jednorodzinny 125m2, parter + poddasze użytkowe. Projekt zrobiony zarówno dla ścian 25cm Porotherm jak i dla BK. Ja będę budował z BK więc materiał lżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.04.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) 1. nie 2. wykonawca - betonowe buty i do rzeki /tak należy robić z tymi od "podcinania skosów na dole wykopu... 3. jak sumienie kierownika budowy przyjmie wpis że wykonano zgodnie z projektem i sztuką - to już sprawa chyba jego spowiednika ? Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 23.04.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 24.04.2012 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Do tych zmian wykonawca mnie namawiał ale go pogoniłem, wg mnie chciał sobie wyższą ławę wylać, żeby mieć mniej murowania z bloczków. A kasę chciał normalnie, czyli tak robić, żeby zarobić a się nie narobić. Jako, że mi nie śpieszno z budową, więc przechodzę na początek, na system gospodarczy. Spróbuje z pomocą rodziny i kierbuda, postawić fundament we własnym zakresie wg projektu. Dzięki za doradzenie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TCE 26.04.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Jak kierownik budyw podpisze się pod taką zmianą to można robić.Zaoszczędzone pieniądze dopłac do B25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 26.04.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 ja bym nie zwezal - bo ktos w koncu przeliczal ile jest konieczne dla konstrukcji budynku. U siebie mialem 50 i 60 szerokosci, pojechalismy wszystko na 60, a wiec w druga strone niz Twoje zmiany. Ale nawet w ta strone bylo z blogoslawienstwiem kierbuda zalatwiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 27.04.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Wykonawca nie odpowiada za zmiany względem projektu tylko KB jak zmieni wymiary i na koniec napisze,że wykonał zgodnie z projektem to naraża się na postępowanie w sprawie poświadczenia nieprawdy i wykonania niezgodnie z projektem. Jak jest dobrze to się nic nie dzieje ale nie daj Boże coś by się zaczęło dziać to KB ma przekichane bo inwestor zena,że się przecież nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts