slodziak 23.04.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam serdecznie, jestem tutaj nowy i potrzebuje szybkiej pomocy.. generalnie kupilem mieszkanie w stanie deweloperskim z poddaszem do wykończenia.. Przychodzi sprawa ocieplenia i wyboru wełny.. szukam w internecie konkretnych informacji i na forach widze same ogólnikowe opinie. Odrazu mówie że jestem laikiem w tych sprawach dlatego prosze o konkretne info! Musze kupić wełne na ocieplenie. Grubość krokwi 20cm. Tata (budowlaniec) mówi żeby zastosować grubości 18cm oraz 5cm w poprzek (2cm szczeliny) Na forach piszą że stosują 15cm +5cm (5cm szczeliny) - i pytanie która opcja lepsza? W 1szej opcji 18+5cm zaoszczędzam 5cm przy obniżeniu dachu, ale z kolei trace 2cm grubości wełny. Dach ma powierzchnie 60m2 W wyborze wełny CENA NIE GRA ROLI.. chodzi o jak najlepszą izolacje aby w przyszłośći zaoszczędzić na zużyciu ciepła. Polecano mi Rockwool TOPROCK + SUPERROCK (18cm+5cm współczynnika przewodzenia ciepła λD = 0,035) - wełna skalna albo: URSA DF 32 PLATINUM (15cm+10cm współczynnika przewodzenia ciepła λD = 0,032) - wełna szklana Piszą że wełna szklana z biegiem lat opada.. tzn. kapcieje i traci swoje wartości cieplne. Dużo opini że skalna jest wytrzymalsza, gęstrza itp.. Co o tym sądzicie? Jaka wełna jest ''najlepszym'' rozwiązaniem dla tego dachu? Z parametrów wychodzi że ursa jest lepsza ale musiałbym zaniżyć strop 5cm na całej powierzchni. Proszę o pomoc!! Co wy o tym sądzicie!! Z kolei sprzedawca dobra znajoma mówi żeby kupić zwykłą urse 18ch+5cm λD = 0,032 i mówi że będzie i tak cieplutko i że ta przepuszczalność dużej różnicy nie robi!. Zgłupiałem od tego wszystkiego! Ratujcie!! Jaka wełna najlepsza!!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.04.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Daj minimum 30cm grubości skro priorytet to niskie rachunki w przyszłości-co do rodzajów to może ktoś się wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starybzyq 25.04.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jeżeli masz nad krokwią pełne deskowanie, to zostawiasz ok. 2-3 cm szczelinę.Jeżeli tylko folię paroprzepuszczalną, to kup wełnę 20 cm. Daj sobie w poprzek 10 cm bo i tak będziesz jak większość ludzi przemieszczał się w pomieszczeniach raczej środkiem a nie wzdłuż skosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 25.04.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 W dzisiejszej sytuacji dla siebie dałbym w krokwie 20tke w poprzek izobustera pare cm grubego . Zamknąłbym gkf i pomyslał o akustyce bo pustka by sie tam przydała . Scianki dołozyłbym akustyczna karton z piaskiem pod płyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 25.04.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Poza wyborem rodzaju wełny zorientuj się czy połać ma wlot/wylot powietrza do/z przestrzeni wentylowanej lub czy jest może wentylowana w jakiś inny sposób. To równie istotna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 02.05.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Zobacz temat płyt Recicitel-a http://www.recticelizolacje.plProdukt super dostałem próbki - tylko ta cena choc przy 60 m. kw da się przeżyć 60 zł za m.kw.. Sam myślę nad tym tematem choć przy 170m kw.cena mnie przerasta . Zresztą i tak jak myślałem między krokwie włożyłbym trochę wełny aby nie było pustki i "kurz się nie gromadził" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORDIMER. 04.05.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Ja mam u siebie położoną ursę 15+10cm i bardzo dobrze się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.05.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Jeżeli w konstrukcji połaci występuje pełne deskowanie z papą to zalecane jest zachowanie szczeliny wentylowanej grubości 3-6cm. A więc pierwsza warstwa ocieplenia pomiędzy krokwiami powinna zostać pomniejszona o grubość szczeliny wentylowanej. Skalna wełna mineralna jest trwała w trakcie eksploatacji i zachowuje swoje właściwości i stabilność wymiarową przez wiele lat. Jeżeli chodzi o grubość izolacji to aby zapewnić odpowiedni komfort cieplny przy zachowaniu niskich kosztów ogrzewania zalecana jest większa grubość izolacji ok. 27-30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts