Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia na podsypce z piachu?

crush00

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie hydroizolacji podłogi na gruncie. Otóż mam już zasypane fundamenty, zagęszczony piach i zrobioną hydraulikę w piasku. Następnym krokiem jest zalanie podkładu betonem B15 (tak doradza KB i majster). Przy okazji rozmów na temat zamawiania kolejnych dostaw materiału (w tym betonu na wylewkę) majster przypomniał o zakupie folii budowlanej i styropianu lub gąbki na dylatacje (wskazał styropian cięty wzdłuż i układany po ścianach fundamentowych jako wystarczający).

Pytania moje są następujące:

1. Czy wystarczy 10mm warstwa styropianu na dylatacje? Spotkałem się z opisem użycia materiału o 2-3 cm grubości.

2. Czy folia, którą mam zamówić powinna być kładziona pod beton (bezpośrednio na piach) czy dopiero pod ocieplenie (na beton B15)? A może tu i tu, albo nie ma różnicy? Koszty niby nie duże, ale po co przepłacać.

3. Czy w miejscach ułożenia rur powinno się, po zasypaniu dodatkowo zagęścić piach, a jeśli tak to czy nie ma ryzyka uszkodzenia instalacji poprzez "żabę" 200kg?

Pytania może błahe, ale odpowiedzi mogą mieć istotny oddźwięk w rozmowach z wykonawcami (obecnymi i przeszłymi - typu hydraulicy), także proszę o wyrozumiałość.

Ad 1 są różne szkoły - 1 cm może być OK , ja dałem 2 cm ( ale to żaden argument ).

ad. 2 po cco chcesz dać folię pod chudziaka ??

ad. 3 aby tego uniknąć należało najpierw zagęścić piach a dopiero potem poprosic hydraulików o rozprowadzenie kanalizacji (wiem ,wiem są hydraulicy którzy potrafią ,,przekonać że tak lepiej - zwłascza dla nich ), a nieświadomy inwestor ma dylemat jak tu zagęścić dobrze piach i nie uszkodzic instalcji kanalizacyjnej

Ad. 1. Dziś zrobiłem dylatacje obwodową z 1cm styropianu ciętego wzdłuż (wyszło taniej niż pianka). Majster potwierdził, że wystarczy, KB także. Niektórzy piszą, że nie ma sensu robić jej w ogóle, ale nakład pracy i kosztów na tyle znikomy, że można wykonać, zapomnieć i mieć święty spokój.

Ad. 2. Właśnie dlatego pytam. Jedynym znanym mi powodem może być zabezpieczenie przed wyciąganiem wody z B15 do piasku. Ale czy jest w tym logika nie mam pojęcia. Majster mówi, że dajemy, z KB jeszcze nie gadałem. W sumie to budowlańcy nie mają w tym interesu, bo jakby co to rozłożę sam, a ich renoma wśród osób które pytałem jest na tyle wysoka, że nie mam powodu nie wierzyć, że do czegoś się to przyda:).

Ad. 3 Piach był zagęszczany warstwami po 25cm przed ułożeniem kanalizacji. Pytanie dotyczyło tej warstwy, którą hydraulik rozkopał celem położenia rur. Cała reszta została nieruszona, więc o nią się nie martwię. Natomiast piasek nad rurkami ewidentnie się zapada i odstaje ponad poziom pozostałej, zagęszczonej części.

Edytowane przez crush00

Proponuje dać folie, od zawsze dajemy, praktycznie w każdym projekcie posadzki jest izolacja przeciwigociowa

2 x folia PE, koszt niewielki, bo będzie Cie kosztować 200 pln.

Jeśli chodzi o posadzkę to nie ma dyskusji i folia będzie. Tu chodziło o folię pod podbeton. Ostatecznie położyliśmy folię również pod niego. Była to zwykła folia budowlana, a majstrowi chodziło o zapobiegnięcie ssania wody z wylanego betonu do piachu. W moim przypadku pod piaskiem jest glina i wg niego to co zostałoby wyciągnięte z betonu (polewanego później dość obficie) zostałoby zamknięte w puszce z gliny (od dołu), zabezpieczonych bloczków i podbetonu (od góry), a przy silnych wahaniach mogłoby powodować zmiany struktury piachu i mocniejsze siadanie podłogi. Jest w tym jakaś logika, a ponieważ koszt to niecałe 100PLN to słucham majstra. Nawet jak nie pomoże to nie zaszkodzi, a koszty wizyty u psychoterapeuty wyższe niż cena tej folii :).