asterixx 23.04.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam, Mam taki oto problem. Zaprojektowany jest dom z garażem. Projekt i pozwolenie na budowę podzielone sa na dwa etapy. Pierwszy etap, to budowa domu, drugi etap to budowa garażu przyległego do domu. Plan jest taki, aby wybudować ze srodków własnych i kredytu dom. Zrobić odbiór cześciowy i zamieszkać. Jak sytuacja pozwoli, to zrealizować drugi etap ze srodków własnych, bez kredytu. Ale jak sytuacja nie pozwoli, to autka mieszkać będą pod chmurką a drugi etap nie zostanie zrealizowany. Jak na cos takiego zapatrują się banki? Czy nie majac zapewnionych srodków na drugi etap (i zalożenie, ze ewentualnie nie zostanie on zrealizowany) bank udzieli kredytu na etap pierwszy? I uzna zakończenie budowy po odbiorze etapu pierwszego? Na razie po jednym spotkaniu z panią w banku spotkałem sie z pełnym niezrozumieniem sprawy. Wiec po chwili temet szybko skonczyłem, ni ebylo sensu dalej tego ciągnąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 23.04.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Z mojego doświadczenia z bankami wynika, że:- banki chcą udokumentowanego wkładu własnego (kupowaliśmy mieszkanie, które wymagało remontu - rzeczoznawca wycenił mieszkanie po remoncie, ale my musieliśmy wskazać środki na remont)- na zakończenie budowy bank daje konkretny okres czasu - nie wiem, czy odbiór częściowy spełnia te wymogi- mogą pojawić się kłopoty przy wycenie, bo skoro brak pewności, jaki będzie ostateczny stan budynku, to nie wiadomo też, co będzie dla banku zabezpieczeniem. Kiepsko to wygląda... Wg mnie powinieneś poszukać kumatego doradcy finansowego lub popytać w kilku bankach - nietypowe sytuacje wymagają przede wszystkim dobrych chęci ze strony banku. Nam udała się nietypowa rzecz - dwa kredyty na współwłasność - ale miesiąc szukaliśmy banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 24.04.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Sprawdzę co i jak i się wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 25.04.2012 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Ok, czekam na jakies wieści. Czytalem gdzies, ze jednak banki udzielaja kredytów na etap do czesciowego odbioru - tak jak w moim przypadku. Warunek jest taki, ze ten etap czesciowy musi pozwalac na zamieszkanie. Chyba multibank ma taki produkt. Jednakze jeden bank wiosny nie czyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 22.05.2012 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Sprawdzę co i jak i się wypowiem. I jak ?? Udało sie cos w tej sprawie sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts