Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczny piec do co

JK2010

Recommended Posts

Z powodu braku gazu szukam innych możliwości ogrzewania budowanego domu.

Czy ktoś zetknął z takim układem: wodne ogrzewanie podłogowe w całym domu parterowym, piec elektryczny ogrzewający wodę do ogrzewania podłogowego?

Jak w przybliżeniu obliczyć zapotrzebowanie na prąd w takim systemie?

Ile może kosztować ogrzewanie domu 150m2 parterowego takim systemem? Dom z Ytonga 36,5 ocieplony wełną 10cm, okna trzyszybowe.

Jak to się ma cenowo np. do ogrzewania gazem czy pelletami?

Edytowane przez JK2010

Skoro Ytong 36,5 + 10cm styropianu daje U=0,17 to pewnie z 10cm wełny będzie podobnie.

Jezeli dom zużyje nawet 13500kWh na sezon to da to 5400zł (licząc Kwh po 0,4zł).

W zamian tylko pellet lub ekogroszek. Znajomy za ogrzewanie pelletem porównywalnego powierzchniowo domu zbudowanego z Maxa 24cm plus 20cm styropianu płaci około 5000zł.

Czyli porównywalnie?

Czy dobrze myślę? Robię gdzieś błąd w wyliczeniach?

Edytowane przez darek2009

Dokładnie tak...

Wbicie całego domu do programu OZC daje możliwość wygodnego i łatwego porównania różnych wariantów ocieplenia ściany, ale też można zobaczyć na ile jest sens kupować te najróżniejsze "wynalazki" na warstwę nośną ściany, a na ile warto wziąć pierwszy lepszy beton komórkowy.

Z arkusza wychodzi mi, że roczne zapotrzebowanie na ciepło mojego domu wyniesie około 11-12kWh. Przy cenie 0,4zł za 1kWh to będzie około 5000zł. To jest do zaakceptowania. Tylko jest pytanie na ile moje wyliczenia mogą się sprawdzić a na ile nie. Mam zamiar zwiększyć ocieplenie do 15-18cm grubości wełny. Ytong jako ocieplenie zaleca wełną mineralną a nie styropian, żeby w domu nie zbierała się wilgoć i nie pojawiły grzyby itp.