Convallaria 24.04.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam, mam niewielką działkę (1050 m2), na niej ma stanąć dom o pow. 200m2, w związku z czym zajmie wiekszość powierzchni. Dodatkowo chciałabym zainstalować gruntową pompę ciepła z kolektorem pionowym. Aby nie było zbyt prosto, vis a vis mojej ziemi znajduje się działka ze studnią w granicy drogi wspólnej, w efekcie oczyszczalnia musi znaleźć się, jak wiadomo w odległości 30 m, co skutkuje zamontowaniem POŚ w polowie długości mojej ziemi. Nie wiem, jak to wszystko (odwierty, oczyszczalnię) pomieścić, szamba nie chcę, na oczyszczalnię z drenażem rozsączającym miejsca brak. Znalazlam ofertę firmy Traidenis, montującej jednozbiornikowe, stożkowe oczyszcaalnie z osadem czynnym, czy ktoś miał z nimi do czynienia?:http://www.traidenis-pol.com/produkty/przydomowe-oczyszczalnie-nv/ Ewentualnie, może jako alternatywa: trójkomorowa, ale jednozbiornikowa oczyszczalnia Eko-Bio 2500?: http://oczyszczalnia.net/view_document/Oczyszczalnie-EKO-BIO_12?page=4 jesli ktoś tak jak ja ma małą powierzchnię i znalazł inną dobrą oczyszczalnię, która się sprawdza bardzo proszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.04.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Są dwie kwestie, oczyszczanie ścieków i "pozbywanie się" oczyszczonych ścieków. Jeżeli chodzi o samą oczyszczalnię jakąkolwiek byś nie zamontował biologiczną nie potrzebujesz wiele miejsca, jeżeli chodzi o pozbywanie się oczyszczonych ścieków to zależy od gruntu, może to być drenaż, drenaż w kopcu, studnia chłonna, rów melioracyjny etc., 1000 m2 to sporo miejsca, zmieścisz wszystko. Poczytaj trochę na forum tematy o oczyszczalni, z pewnością znajdziesz odpowiedzi, jak coś będzie niejasne pytaj Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 24.04.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 oczyszczalnia musi znaleźć się, jak wiadomo w odległości 30 m, 30 m to musi być do studni chłonnej lub drenażu. Same zbiorniki oczyszczalni - 15 m. Poszukaj sobie w archiwum Muratora artykułu o odległościach dla potwierdzenia. Ale nie wiem, jak się ma do tego studnia do PC. Znalazlam ofertę firmy Traidenis, montującej jednozbiornikowe, stożkowe oczyszcaalnie z osadem czynnym, czy ktoś miał z nimi do czynienia?: Ewentualnie, może jako alternatywa: trójkomorowa, ale jednozbiornikowa oczyszczalnia Eko-Bio 2500?: jesli ktoś tak jak ja ma małą powierzchnię i znalazł inną dobrą oczyszczalnię, która się sprawdza bardzo proszę o namiary. Oczyszczalnia, która potrzebuje dużo miejsca zabiera jakieś 10 m2 - czy to dużo? Poza tym Traidenis jest jedną z najbardziej nieprzyjaznych w obsłudze oczyszczalni - poczytaj wypowiedzi na sąsiednim wątku (ranking...). Powiedzmy tak: jeżeli lubisz wyrzucać papier toaletowy do kubła zamiast do muszli, to kup Traidenisa. Wiem, wiem! Przesadziłem, ale nie aż tak dużo. NV pracuje dobrze, ale z dołożonym z przodu osadnikiem. Eko-bio zbiera tu pochwały, ale jak cię stać na pompę ciepła, to nie wypada stawiać oczyszczalni z dolnej półki. Kup Biorocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts