konpik 24.04.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam wszystkich, przepraszam że zaczynam kolejny temat o budowie w granicy działki ale przeczytałem juz wszystko co możliwe i jestem głupszy niż na początku Otóż mam wąską (11 m) ale długą działkę, jestem zmuszony budowac w granicy, chciałem sie przykleić z prawej strony ale od tej strony graniczę z dwoma sąsiadami, jeden bez problemu zgadza się na budowę w granicy natomiast drugi mieszka 250km ode mnie i nijak nie moge się z nim skontaktowac. Powiedzcie mi tak na chłopski rozum, czy muszę mieć podpisane zgody na budowę domu w granicy z sąsiadem? Na jednym forum piszą że tak, na drugim że nie a na trzecim że zgoda nie jest wymagana ale dobrze by było gdyby była:jawdrop: Byłem dzisiaj nawet w urzędzie po informacje z pierwszej ręki ale urzędas zbył mnie ze zgoda musi być i koniec, kiedy zapytałem o podstawę prawną powiedział żebym poczytał prawo budowlane, no więc czytam i ni w ząb nic na ten temat nie znajduję, są odległości od granic działki, że w szczególnym wypadku(działka<16m szerokości) mozna budować w granicy ale nie ma nic o konieczności posiadania zgody sąsiada. Dodam ze plan zagospodarowania dopuszcza budowę w granicy i tutaj tez nic nie pisze konieczności zgody sąsiada. Czy sąsiad może zablokować decyzję o wydaniu pozwolenia na budowę? Pomóżcie bo już mam mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.04.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Zgoda sąsiada nie ma żadnego znaczenia i nie jest wymagana ani respektowana.W myśl zmienionych ostatnio przepisów masz wąską działkę (mniej niż 15 metrów) więc możesz budować w granicy.Więc się nie szarp tylko składaj o PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.04.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Jest przepis i to jasny. Takie usytuowanie budynku na działce, obejmuje sąsiadującą działkę strefa oddziaływania § 12.4, Rozporządzenia w sprawie WT….. Zgoda sąsiada nie jest (teoretycznie) wymagana, ale może on w drodze sprzeciwu nawet uniemożliwić budowę, a już na pewno, znacznie skomplikować procedurę otrzymania PnB.Wcześniejsze wyrażenie zgody, nie ma znaczenia, bo tak czy siak może wnieść sprzeciw, ale rozjaśnia jakoś sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konpik 24.04.2012 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi, mam jeszcze tylko pytanie, zgoda sąsiada na budowę nie jest do niczego potrzebna architektowi tak? bo zaczął mi coś wymyślać że zacznie robić rysunki jak mu dostarczę zgody sąsiadów na budowę w granicy, czy ma rację? bo wydaje mi się ze wymyśla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts