minki 24.04.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 stan zero wychodzi mi o jakiś bloczek betonowy (lub dwa) wyżej niż rzędna na projekcie. Sąsiad strasznie docieka, szuka dziury w całym chyba. Biega z miarkami i mierzy coś (jest geodetą). Czy podniesienie poziomu zero o jeden bloczek to jakieś straszne przestępstwo? Jak naskarży nadzorowi, to będę musiał rozbierać fundament? może ktoś potrafi wyjaśnić, jak to jest w takich przypadkach? Nie ukrywam, trochę stresująca dla mnie sytuacja... proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 24.04.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 jakim prawem obcy człowiek (sąsiad) wchodzi na prywatny teren ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 24.04.2012 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 machnąłem ręką, pomyślałem: niech sobie sprawdzi. Nie chciałem się od razu z nim kłócić. Poza tym działka nieogrodzona jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.04.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Najlepiej zadzwoń do PINB i zapytaj. Albo kierownika budowy, za coś mu płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.04.2012 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 tak offtopic "machnąłem ręką, pomyślałem: niech sobie sprawdzi. Nie chciałem się od razu z nim kłócić. " szykuje się "miłe" sąsiedztwo porada - im szybciej go "usadzisz" tym lepiej dla Ciebie, naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 25.04.2012 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) stan zero wychodzi mi o jakiś bloczek betonowy (lub dwa) wyżej niż rzędna na projekcie. Sąsiad strasznie docieka, szuka dziury w całym chyba. Biega z miarkami i mierzy coś (jest geodetą). Czy podniesienie poziomu zero o jeden bloczek to jakieś straszne przestępstwo? Jak naskarży nadzorowi, to będę musiał rozbierać fundament? może ktoś potrafi wyjaśnić, jak to jest w takich przypadkach? Nie ukrywam, trochę stresująca dla mnie sytuacja... proszę o pomoc Jeśli o jeden bloczek czyli 12 cm to nie jest tak źle. Po wyrównaniu terenu trudno bdzie dostrzec różnicę gdzie był poziom gruntu. Ale jak to są dwa (a może trzy??? ) to już jest nieciekawie, zwłaszcza, że sąsiadowi to przeszkadza. Pytałeś czego szuka u Ciebie. Telefon do PINBu nie jest dobrym pomysłem - ich wizyta zawsze nie jest miła i są ostatnią instytucją o której marzy inwestor. A i tak jeśli sąsiad będzie "miły" to szansa na wizytę jest duża. Ja bym kazał zdjąć warstwę bloczków, lub zaprosił sąsiada na http://forum.opel24.com/public/style_emoticons/default/wine.gif Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez BigPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 25.04.2012 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 tak offtopic "machnąłem ręką, pomyślałem: niech sobie sprawdzi. Nie chciałem się od razu z nim kłócić. " szykuje się "miłe" sąsiedztwo porada - im szybciej go "usadzisz" tym lepiej dla Ciebie, naprawdę Zgadzam się w 100%...miałem to samo, latał sąsiad non stop aż wreszcie pogadaliśmy z żoną z nim po męsku ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 26.04.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Geodeta z miarką?To jakiś trep na emeryturze, tacy są wszędzie powiedz mu po męsku żeby spierda...coś tam. Teren ogrodzony tabliczka teren budowy wstęp wzbroniony i nara. Chłopie nie stresuj sie takimi pierdołami bądź twardy bo cie nie będą szanowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 26.04.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 mozna by jeszcze opisac, jak wyglada uksztaltowanie terenu dla Ciebie/sasiada czy to podniesienie przypadkowe np. blad ekipy (watpie ) czy tez planowane i chcesz podniesc poziom gruntu np. o 30cm. w przypadku podniesienia rozumiem nieco sasiada, nagle sie okaze ze zmienia sie caly poziom, i np. bedzie zalewany, powstanie wal ziemi, itp...nie wszystkim to pasuje rozwiazaniem byloby wpierw pogadanie z sasiadem i wybadanie sytuacji co on sadzi o temacie i co go boli. ale po cudzej budowie niech sie lepiej nie kreci nie ukrywajmy, najlepiej sie dogadac z sasiadem. wariant sredni - lekkie podniesienie o 1 bloczek moze przejdzie i nikt sie nie doczepi; wariant ciezki to wyzsze podniesienie i wtedy robisz np. jakis ograniczki dla ziemi w okolicy swojej granicy dzialki - ale eks-geodeta moze sie znac na kruczkach co mozna a co nie tutaj trzeba byc ostroznym, murki oporowe to chyba wymagaja jakiegos projektowania/zezwolenia (byly tematy o podnoszeniu terenu na forum, gdzies sa do odnalezienia) @Witos - nie popieram metody twardej reki w tym wypadku, sasiad to potencjalna pierdola na dodatku z uprawnieniami i moze zbyt wiele napsuc krwi, ale oczywiscie mozna po mesku zrobic razem flaszke tak czy siak, nalezy rozwiazac problem od razu, im pozniej tym gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 27.04.2012 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Lesz..co do murów oporowych to należy je mieć uwzględnione w projekcie ( sam mam takowy w połowie długości działki )...co do sąsiada to najpierw na spokojnie z facetem pogadaj, wybadaj go co wie a co może "uprzejmie" donieść, po czym gdy facet okaże się nie groźny uprzejmie lecz stanowczo powiedz mu parę słówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perfdom 27.04.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Proponuję się jakoś dogadać z sąsiadem inaczej trzeba się trzymać tego co jest w projekcie, bo może być nieciekawie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 29.04.2012 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Chwilowo temat rozwiązany polubownie, bo okazało się, że poziom różni się od tego z projektu o kilka centymetrów. Więc sąsiad nie robi rabanu. Ja bym nie radził nikomu walczyć z sąsiadami, jak tu ktoś proponował. Same kłopoty. Wojna to ostateczność. Najlepiej się dogadać. No chyba, że ma się do czynienia z totalnym tępakiem. Co do terenu, to faktycznie mamy do czynienia ze spadkiem, a działka sąsiada jest najniżej. Moja ściana fundamentowa od strony wschodniej (graniczącej z sąsiadem) ma aż 1,5 metra. Ale niestety takie są uwarunkowania terenu. Gdyby niżej wybudować, to zachodnią elewacje miałbym prawie na równi z ziemią. Tak jest jakieś 30-40 cm nad (i tak nisko!!! Bo jak czytam wpisy, to niektórzy robią ponad metr na poziomem). Dodam tylko dla potomnych, którzy trafią na ten temat: KAZAĆ GEODETOM WYTYCZYĆ POZIOM ZERO I NABIĆ PALIK. Ja tego nie zrobiłem i miałem trochę stresu. Na szczęście majstry zrobili, jak należy. Myslę że i tak będę coś kombinować, żeby nasyp mi nie "odpływał" do sąsiada. Może jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts