yahu83 24.04.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam Forumowiczów, Mam problem z przeprojektowaniem wentylacji i piszę tutaj licząc na rady, tak żeby czegoś nie "zepsuć". Wykonałem w domu remont dachu i wymianę okien na piętrze. W ostatnich (skrajnych pokojach) zainstalowałem w oknach nawiewniki, drzwi do pokojów są odpowiednio podcięte. Kratki wywiewne są w łazience i kuchni i są podłączone do rur spiro 125mm, z których jedna na strychu jest wpięta do komina wentylacyjnego (nie chciałem kuć w łazience drugiej dziury bezpośrednio w komin) a druga podłączona do kominka wentylacyjnego na połaci dachu. Dodatkowo w kuchni jest osobne wyprowadzenie również do kominka wentylacyjnego dedykowane pod okap. Jako że kanały te są dość krótkie (ok 2m) i bardzo trudno je poprowadzić bez zagięć przez co wentylacja naturalna ledwo zipie, to chciałem włożyć w nie wentylatory kanałowe i tu moje pytanie, którą opcję wybrać: 1) do każdego kanału dać prosty wentylator kanałowy (np dospel euro, albo vents vko) na 125mm. Wentylatory chciałem podłączyć do regulatora obrotów i oba pracowały by w trybie ciągłym z tą samą wydajnością, to chyba pozwoliło by uniknąć efektu zaciągania powietrza z jednego kanału przez drugi. 2) tak jak wyżej tylko zamiast małych wentylatorków kanałowych, wentylatory typu TD 3) kupić wentylator zbiorczy (np vents vkp mini), podpiąć do niego rury z kanałów łazienki i kuchni i rurę wylotową wpiąć do komina. Kosztowo 1 opcja wychodzi najtaniej więc nie ukrywam że jest preferowana, tylko czy któryś z tych pomysłów się sprawdzi? Dodam na koniec że jedynym urządzeniem na paliwo stałe lub płynne które może pobierać powietrze do spalania jest zwykła kuchenka elektryczno-gazowa, woda ogrzewana jest w bojlerze, kominka brak. Jest piec na groszek ale w piwnicy i ma osobne dedykowane kanały do wentylacji i spalinowy. pozdrawiam, Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.04.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Ponieważ masz tę kuchenkę gazową i bojler (też gazowy?), dałbym wentylację nawiewną (nadciśnieniową).Wywiew - opisanymi wyżej kanałami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahu83 24.04.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Bojler jest elektryczny i raczej taki zostanie dopóki w kotłowni nie zainstalujemy bojlera przy piecu co, kuchenka jest gazowa, ale Zona zawsze uchyla okna podczas gotowania Jak zrobić taką wentylację nawiewną? Czy kanały wywiewne oparte na rurach spiro z załamaniami będą w ogóle coś wywiewać? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.04.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Jak zrobić taką wentylację nawiewną? Czy kanały wywiewne oparte na rurach spiro z załamaniami będą w ogóle coś wywiewać? Cały problem takiej wentylacji to dobór odpowiedniego wentylatora i podniesienie temperatury nawiewanego powietrza w chłodnych porach roku. A tu potrzeba i doświadczenia, i znajomości obliczeń. Przy odpowiednim nadciśnieniu nawet krzywymi rurami spiro będzie wywiewać Po założeniu anemostatów na wloty można będzie poszczegóne wywiewy regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahu83 25.04.2012 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Albo jeszcze jedno, nawiew przez nawiewniki itp do pokoi, wywiew wspomagany wentylatorami + kratki higro lub regulowane cisnieniowo, w celu regulacji wywiewu?Czy przy kuchence elektryczno gazowej nigdy nie można stosować wentylatora na wywiewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.04.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Czy przy kuchence elektryczno gazowej nigdy nie można stosować wentylatora na wywiewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahu83 25.04.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Chyba jesteś w błędzie. W przypadku gdy mamy kuchnie bez okna i kuchenkę gazową to wręcz wymagany jest mechaniczny wywiew. Do tego kuchenka gazowa nie ma odprowadzania spalin a tylko w takim wypadku nie można stosować wentylatora wywiewnego, który może spowodować ciąg wsteczny w kanale spalinowym - kuchenka gazowa go nie posiada więc nie ma się tu co cofnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.04.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Chyba jesteś w błędzie. W przypadku gdy mamy kuchnie bez okna i kuchenkę gazową to wręcz wymagany jest mechaniczny wywiew. Wentylator ma to do siebie, że "kręci się", gdy jest prąd w sieci. W kuchni, gdzie jest umieszczona kuchenka gazowa, musi być jedna stale otwarta kratka wentylacyjna. Gdyby wystąpił zanik prądu (lub po prostu ktoś by go na noc wyłączył) a zaistniał w tym czasie np. wyciek gazu, to nieruchomy wentylator w kratce stanowiłby przeszkodę w prawidłowym działaniu wentylacji naturalnej. Tak więc nie wszystko jest tak proste, jak ci się wydaje Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahu83 25.04.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 To przepisy odnośnie wentylacji w kuchni bez okien z kuchenkami gazowymi są niebezpieczne dla osób z nich korzystających? Bo jeśli w takiej kuchni padnie prąd to wentylator wyciągowy (w takiej kuchni wymagana jest wentylacja mechaniczna wywiewna albo nawiewno-wywiewna) przeszkadza w usuwaniu wycieku gazu? Poza tym brak prądu, wyciek gazu....ja sobie podczas braku prądu mogę chociaż rozszczelnić okno...a wyciek gazu się zgłasza jak najszybciej a nie wyciąga nadmiar wentylacją. Co w lecie gdy wentylacja naturalna czasem po prostu stoi i jest to efekt częstszy niż brak prądu i akurat będzie wyciek gazu?...Po to też gaz jest chrzczony jakimś śmierdzidłem żeby takie coś szybko zauważyć. Samolot też mi może wylądować na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.04.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 1. w nocy na pewno nie jesteś taki czujny 2. to, co tak uparcie usiłujesz wymyśleć, już istnieje (wentylacja hybrydowa): AWENTIS 1 lub AWENTIS 2 (poszukaj w google'ach) Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts