Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogoroszek w małej kotłowni

mic8585

Recommended Posts

Witam,

mam nietypowy problem. Musze kupic piec na ekogroszek z podajnikiem do malej kotlowni. W dodatku wysokosc wlotu komina jest na wysokosci 170cm od posadzki. Srednica komina 180mm. Rysunek kotlowni zamieszczam w zalaczniku. Czy mozecie poradzic jakies konkretne modele? Dom o powierzchni 186m2 w tym garaz 35m. Wysokosc pomieszczen standardowa ok 2.7m. Z gory dziekuje za pomoc.

kotlownia.jpg

Witaj

Wkleję Ci zdjęcie kotła z podajnikiem, którego nie trzeba wysuwać z kotła i można go wyciągnąć do siebie...

To rozwiązało by kwestię szerokości 134cm... bez potrzeb robienia jakiś okienek...

Można zrobic górne wyjście spalin, wówczas na głębokość zmieści się na 65cm, dół wlotu kominowego na 170cm też pod to pasuje...

Kosz może być z lewej strony...

Jeżeli jest to nowe, docieplone budownictwo, to można wybrać moc 17kW

Trammel rynna.jpg

Tak to jest nowe budownictwo.

Dziekuje za propozycje.

A jak t sie ma do tego ze producent informuje: "UWAGA DO SZEROKOŚCI z PODAJNIKIEM NALEŻY DODAĆ MIN.500mm NA OBSŁUGĘ!"?

http://www.sekom-pleszew.com.pl/brucer.html To dodatkowe 0,5m :(

Ale widze ze zdjecia, ze ta kotlowania juz dziala wiec prawdopodobnie udalo sie uniknac tego problemu.

To co widzisz na stronie www dotyczy innego palnika, tam rzeczywiście trzeba 40-50cm miejsca

To co wkleiłem na forum to inny typ palnika, używa go kolega trammel (miał podobny dylemat jak Ty, co widzisz na zdjęciu), może tutaj zajrzy i Ci powie jak to się u niego sprawuje.

Ten palnik także spala miały-groszki 0-32mm

• 4 weeks później...

Witam,

znalazlem jeszcze tlokowca marki DEFRO. Nazywa sie Akm II - http://www.defro.pl/kotly/seria-defro-akm/defro-akm-ii

na szerokosc spokojnie zmiesci sie. Tylko mnie zastanawia, czy ten piec potrzebuje dodatkowe miejsce na obsluge? Glownie chodzi mi czy nie potrzebuje (jak w przypadku piecow slimakowch) dodatkowych 0,5m na demontaz slimaka. Na taki luksus pozwolic sobie nie moge - jest za ciasno.

A wogole co myslicie o tym piecu. Ma ktos jakies doswiadczenia?

Z gorydzy dziekuje za podpowiedzi.