barto0o 25.04.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, Jestem na etapie stawiania ścian nośnych i działowych ale myślę nad słupami podtrzymującymi dach nad tarasem i wejściem do domu, żona nie chce drewnianych ani betonowych okrągłych więc w grę wchodzą tylko zwykłe kwadratowe i tu pojawia się problem z czego je wykonać tak żeby spełniały swoją funkcję a zrobić je najmniejszym kosztem. Pomyślałem o wymurowaniu ich z takich bloczków. Czy to dobry pomysł, może jest inne równie tanie i dobre rozwiązanie?? projekt wygląda tak Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez barto0o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.04.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Absolutnie NIE!!! Przede wszystkim - te słupy to istotny element konstrukcyjny domu, tego nie możesz, wręcz nie wolno Ci ot tak sobie zmienić, to ma być tak, jak w projekcie. Projekcie budowlanym, dodajmy, bo to, co widać na linkowanej stronie, to jedynie koncepcja, z niej nie da się stwierdzić, z czego ten słup ma być. Jeśli bardzo chcesz te słupy zmienić - oczywiście da się, ale powinien to zmienić architekt na etapie adaptacji projektu, od nowa robiąc stosowne obliczenia wytrzymałościowe i podpisując się pod nimi. Na upartego, być może mógłby taką zmianę zrobić kierownik budowy, ale też musiałby to formalnie wpisać w dziennik, podać przekrój słupa, jego zazbrojenie itp. Z czego słup? Na pewno nie z żadnych bloczków, to ma nie tylko stać, to ma podpierać dach, który pracuje, m.in. pod naporem wiatru. Ma nie być okrągły? Żaden problem, można zrobić żelbetonowy o przekroju kwadratowym. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 25.04.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 No i niestety tak to często bywa. Ktoś wybiera drogi projekt, 200m2, a potem na słupach chce oszczędzać Tak jak kolega wyżej napisał, słupy powinny być takie jak w projekcie, nie możesz sam ich zmieniać, muszą mieć odpowiednią wytrzymałość!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto0o 25.04.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) No i niestety tak to często bywa. Ktoś wybiera drogi projekt, 200m2, a potem na słupach chce oszczędzać jak byś nie zauważył to dom ma 150m2 a użytkowej 115 wiec bez przesady z tą wielkością. Myślałem że forum jest po to by zadawać na nim pytania (jak się mylę to mnie popraw), a zadałem je dlatego że nie mogłem się skontaktować z kier. bud. Jeżeli nie odpowiada Ci jego treść to porostu się nie wypowiadaj... kolego Jarek.P dzięki bardzo za rzeczową odpowiedź Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez barto0o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 25.04.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Ojej, już nie bądź taki wrażliwy Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahool 25.04.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Słupy można wykonać z betonowych pustaków szalunkowych. Umieszcza się w nich zbrojenie i zalewa betonem. Trzeba uważać przy zalewaniu ponieważ beton może rozsadzić dolne pustaki. Najlepiej zalewać ostrożnie warstwami. Warto też zrobić na pustakach obejmę z desek lub łat. Kwadratowy lub prostokątny słup można też wykonać w szalunku wykonanym z desek lub płyty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto0o 26.04.2012 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Ojej, już nie bądź taki wrażliwy Ojej, nie bądź takim ...... jahool dzięki za podpowiedź, a jednak można mniejszym kosztem niż wylewać wszystko z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.04.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Użycie pustaków szalunkowych to będzie akurat większy koszt, niż wylanie tego wprost w szalunku z desek.Dodatkowo... takie wylewanie na raty to w przypadku żelbetowego słupa chyba nie jest najlepszy pomysł. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.04.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Trzeba dosadnie napisać tak: z gówna bata nie ukręcisz! "Jarek.P" rzeczowo i kompetentnie radzi. Nie szukaj oszczędności tam gdzie ich niema. Te dwa żelbetowy z całą pewnością są ze sobą i z budynkiem powiązane tworząc solidny monolit. Można je wykonać w dowolnym kształcie i wymiarze oraz obłożyć czym się chce. Nijak się one mają do słupków z bloczków pod względem sztywności i wytrzymałości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 26.04.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts