Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek grzeje tylko u góry a w salonie gdzie stoi nie daje prawie w ogóle ciepła.

Łukasz789

Recommended Posts

Witam mam takie pytanie problem ( wiem ,że jest naprawdę dziwny ). Moi rodzice zrobili sobie kominek firma miała być dobra sprawdzona itp. a okazało się inaczej ale to historia do zupełnie innego tematu . Jednak ja z ojcem obserwowaliśmy ( a szczególnie ja) jak wykonują ten kominek i nie zauważyłem jakikolwiek błędu przy podłączaniu itp. Mało tego z racji ,że po ich pracach wyszła lekka awantura to sprowadziliśmy gościa który oceniał ich pracę i co do wykonania technicznego nie mail żadnych zastrzeżeń.

Jednak jest pewien problem i to spory ,ponieważ kominek ma dwa rozprowadzenia ( na piętro) i te rozprowadzenia dają ciepła jak szkoda gadać ( moje prywatne zdanie jest takie ,że nie potrzeba nawet ogrzewania włączać) jednak w salonie gdzie stoi kominek jest zimno tak jakby wcale się nie paliło. Kratki idące z boku obudowy kominka nie dają ciepła ( ale one chyba są dla ozdoby więc tego się nie czepiam) ale większy problem jest w tym ,że można się prawie dotknąć szyby a ciepła prawie nie czuć. W starym domu był z tym problem do tego stopnia ,że nie dało się wysiedzieć w pobliżu komika dłużej i naprawdę dogrzewał pomieszczenie. Zrobiliśmy nawet test aby zamknąć tamte kratki rozprowadzające (ponieważ podejrzewaliśmy ,że to w nich jest problem) w celu sprawdzenia czy wtedy temperatura nie pójdzie bardziej ,,w salon" ale bezskutecznie.Pytaliśmy rożnych kominkarzy ale ci powiedzieli ,że pierwszy raz maja taki problem i naprawdę nie wiedza co doradzić. Więc mam do Was drodzy forumowicze pytanie w czym jest problem i jak go rozwiązać. bo podejrzewam ,że bez rozbierania kominka się nie obejdzie.

• 7 months później...
Drewno suche , ale chyba po spędzeniu kilku godzin na wertowaniu stron znalazłem powód. ,,Jeśli będziemy chcieli jednocześnie ogrzać pomieszczenie przyległe do kominka i znajdujące się piętro wyżej, musimy liczyć się z tym, że większość ogrzanego powietrzabędzie zawsze docierać do pomieszczenia zlokalizowanego najwyżej."Tak jest w tym przypadku a ,że szyba się nie grzeje jest spowodowane ustawieniami ,,tych gałek przy kominku" ( Swoją droga drugi rok je rozpracowuje bo ,,fachowiec " ,,pożyczył" sobie instrukcje do tego kominka).