Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie w inteligentnym domu

Recommended Posts

Ja też jestem za położeniem kabla DMX plus zasilanie do każdej zabudowy sufitu. Te schematy są najlepszym kompendium wiedzy: http://www.elkom.com.tw/m/PLC2011A0_PLC2011B0_PLC2011C0_circuits.pdf

Jak to jest z tym DMX? Działa u ciebie? Czy masz jakieś wrażenia? Na Allegro jest bardzo dużo wszelakich taśm RGB i reflektorów różnej maści, sterowanych właśnie po DMX512. Możesz się podzielić szczegółami?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Moim zdaniem systemy kablowe w zwykłym domu/mieszkaniu są zbyt drogie i skomplikowane. Ja stosuję ekran dotykowy Delta Dore TYDOM 4000 i do tego moduły do sterowania oświetleniem i roletami. Teraz rozbudowałem system o sterowanie ogrzewaniem, bramą garażowa, gniazdami i bezprzewodowy alarm. Podaję link do katalogu:

http://deltadore.idsl.pl/pliki/automatyka/deltadore2011_2012.pdf

Tydom4000.jpg

Witam

Moim zdaniem systemy kablowe w zwykłym domu/mieszkaniu są zbyt drogie i skomplikowane. Ja stosuję ekran dotykowy Delta Dore TYDOM 4000 i do tego moduły do sterowania oświetleniem i roletami. Teraz rozbudowałem system o sterowanie ogrzewaniem, bramą garażowa, gniazdami i bezprzewodowy alarm. Podaję link do katalogu:

http://deltadore.idsl.pl/pliki/automatyka/deltadore2011_2012.pdf

[ATTACH=CONFIG]132190[/ATTACH]

Tylko jakim cudem wychodzi ci taniej niż przewodowy, skoro ten ekran dotykowy, notabene przestarzały, mały, kosztuje 3000 zł. A cenowo ten bezprzewodowy system wychodzi podobnie jak dużo nowocześniejszy fibaro.

Jak to jest z tym DMX? Działa u ciebie? Czy masz jakieś wrażenia? Na Allegro jest bardzo dużo wszelakich taśm RGB i reflektorów różnej maści, sterowanych właśnie po DMX512. Możesz się podzielić szczegółami?

No więc opiszę moje spostrzeżenia. Miałem instalację przygotowaną w ten sposób, że wszędzie gdzie chciałem mogłem sterować czy to z telefonu czy normalnie z klawisza. Było różnie, układy schodowe z łącznikami krzyżowymi lub przyciski impulsowe z przekaźnikami bistabilnymi. Wszędzie dochodził kabel DMX w postaci ekranowanej skrętki.

Jak przyszedł sterownik to go tylko podłączyłem. Działa mi to tak, że mam cały czas lecący sygnał DMX512 w kablu ale wyłączam obwody fizycznie, łącznikami lub z ekraników, a nie tylko poprzez ściemnianie. Jak zjedziesz jasnością do zera to te sterowniki same z siebie szarpią prąd więc lepiej mieć instalację mieszaną. Ściemniać do woli ale wyłączać łącznikiem lub przekaźnikiem bistabilnym zeronapięciowym.

Po prostu leci mi zaprogramowany kolor RGBYW, RGBW lub RGB a ja sobie włączam i wyłączam w takim stanie jak zaprogramowane. Ale jak chcę zmienić scenę to jednym klikiem. Każdy domownik ma własne sceny i tych scen może być teoretycznie na każdego tableta ze setka.

Jeszcze można w nocy ustawić inną jasność niż w dzień i inny czas rozświetlania. Zegarem ustawiać idzie.

Urządzenie wysyła 128 kanałów w kółko z częstotliwością 175Hz. I ten DMX512 cały czas nadaje. Jedynie żródła światła są ustawione na odbiór konkretnych adresów DMX. Adresy od 1 do 128. RGB to 3 kanały RGBW to 4 i RGBYW to 5 czyli 3-5 kanałów na 1 taśmę ledową o dowolnej długości zależnej tylko od zasilacza.

Każdy domownik może wyjąć telefon i przestawić scenerię dowolnej liczby kanałów po 1 kliknięciu.

Jak chcesz coś cool to kup na Allegro reflektory PAR. Wpisz "LED PAR" w wyszukiwarkę Allegro. Super reflektory do oświetlenia elewacji.

Witam,

chcę podłączyć jedną żarówkę do sieci i do UPS'a.

Czy poprawne jest podłączenie jej na wspólnym przewodzie N dla sieci i UPS'a oraz rozdzielenie poprowadzić przewody fazy przez przekaźnik przełączny, czy też należałoby zastosować taki sam przekaźnik dla linii N?

Inaczej,

Jeśli jest prąd w sieci, to żarówka zasilana jest z sieci,

Jeśli prąd zabrali, to żarówkę zasila UPS.

Mogę zastosować 1 przekaźnik dla L, czy muszę dwa dla L i N?

Witam,

Czy poprawne jest podłączenie jej na wspólnym przewodzie N dla sieci i UPS'a oraz rozdzielenie poprowadzić przewody fazy przez przekaźnik przełączny, czy też należałoby zastosować taki sam przekaźnik dla linii N?

Inaczej,

Jeśli jest prąd w sieci, to żarówka zasilana jest z sieci,

Jeśli prąd zabrali, to żarówkę zasila UPS.

Mogę zastosować 1 przekaźnik dla L, czy muszę dwa dla L i N?

A jaki jest głębszy sens tej kombinacji? Przecież przy braku zasilania UPS sam przełącza się na akumulator i zasila wszystkie podłączone do niego urządzenia.

Jeśli potrafisz, to odpowiedz, ułatwi mi to dalsze prace.

Tu chodzi o bezpieczeństwo, chcę upewnić się, że nikomu ( łącznie z elektrykiem pracującym właśnie na słupie ) nic się nie stanie.

Odpowiadając na Twoje pytanie.

Chcę podłączyć całą grupę żarówek pod jeden włącznik 24V sterowany z PLC i odrębnym przekaźnikiem ( nazwijmy go nr 2 ).

Dla zobrazowania np. 4szt. żarówek, przy czym wszystkie świecą gdy jest zasilanie z sieci 230V ( opisany w poprzednim poście przekaźnik nazwijmy go nr 1 ).

Jeśli zabiorą mi prąd, to przekaźnik nr 1 sterowany z sieci cewką 230V przełącza się w drugą pozycję, tu: na UPS w ciągu 7ms, ale zasilana pozostaje tylko jedna żarówka.

Oczywiście żarówka będzie świecić tylko wówczas, gdy włącznik sterujący przekaźnikiem nr 2 będzie w stanie NC.

Oczywiście nie muszę pisać o zasilaniu z UPS'a PLC i wybranych sekcji przekaźników.

Potrzebuję tylko upewnić się co do tej linii N?

Edytowane przez gosciu01

Witam,

Ja bym wydzielił obwód oświetlenia awaryjnego i włączył go do UPS-a a do UPS-a dopiero siec 230V. W UPS-ie jest przecież transformator wyjściowy i przy pracy z baterii faza i zero są odłączane i przełączane na wyjścia z trafa.

Neutralny nie może być wspólny.

Dziękuję Panowie,

to wyjaśnia temat.

Odrębny obwód jak najbardziej mam rozrysowany.

Sądziłem, że może da się to uprościć ( usprawnić ).

Co prawda np. w DTR -ce SPD jest napisane, aby fazy i N były na jednym urządzeniu, czyli potwierdza to Wasze zdanie, ale myślałem, że przy UPS gdzie i tak wszystko "schodzi" się w jedno miejsce można to łączyć rozdzielając tylko L.

Pozdrawiam.

No więc opiszę moje spostrzeżenia. Miałem instalację przygotowaną w ten sposób, że wszędzie gdzie chciałem mogłem sterować czy to z telefonu czy normalnie z klawisza. Było różnie, układy schodowe z łącznikami krzyżowymi lub przyciski impulsowe z przekaźnikami bistabilnymi. Wszędzie dochodził kabel DMX w postaci ekranowanej skrętki.

Czy ledami sterujesz przy pomocy kontrolerów prądowych czy napięciowych?

Jakie modele polecasz?

• 2 months później...
Tylko jakim cudem wychodzi ci taniej niż przewodowy, skoro ten ekran dotykowy, notabene przestarzały, mały, kosztuje 3000 zł. A cenowo ten bezprzewodowy system wychodzi podobnie jak dużo nowocześniejszy fibaro.

Witam

System Delta Dore jest nowszy od Fibaro i co najważniejsze nie jest zlepkiem produktów różnych chińskich producentów. Wszystkie produkty są 100% ze sobą kompatybilne i produkowane w tej samej fabryce we Francji. A ile kosztuje ekran dotykowy Fibaro, a zapomniałem, nie ma takiego produktu?

Oczywiście w ofercie jest również interfejs dla smartfonów i tabletów z Android, Ipad, Iphone, Ipod w super cenie.

Pozdrawiam

Witam

System Delta Dore jest nowszy od Fibaro i co najważniejsze nie jest zlepkiem produktów różnych chińskich producentów. Wszystkie produkty są 100% ze sobą kompatybilne i produkowane w tej samej fabryce we Francji. A ile kosztuje ekran dotykowy Fibaro, a zapomniałem, nie ma takiego produktu?

Oczywiście w ofercie jest również interfejs dla smartfonów i tabletów z Android, Ipad, Iphone, Ipod w super cenie.

Pozdrawiam

Cytat

Kompatybilność

Aplikacja "Mój Dom" wymaga:

→ posiadania bezprzewodowego systemu DELTA DORE

zainstalowania kompatybilinego przekaźnika telefonicznego GSM.

→ posiadania minimum wersji Android 1.5 do ściągnięcia aplikacji z Google Play

Aplikacja Mój Dom kontaktuje się z przekaźnikiem za pomocą SMS

Jeszcze coś ciekawego na temat wyższości i nowoczesności delta dore nad z-wave (fibaro)?

Może mam poszukać jeszcze cen tych wynalazków?

A ile kosztuje ekran dotykowy Fibaro, a zapomniałem, nie ma takiego produktu?

Naprawdę?

ipad_uchwyt2.jpg

ipad1-mwk.jpg

PS.2

iPod, iPad i iPhone też są produkowane w chinach.

Edytowane przez dendrytus

• 1 year później...

Witam

Aplikacja "Mój dom" to aplikacja do przekaźnika GSM do systemu alarmowego Delta Dore.

Do obsługi całego systemu służy aplikacja iTydom 2000 dostępna w Google Play i App Store, posiada tryb demo więc można się z nią zapoznać nie posiadając produktów Delta Dore. Ja jak nie mam pojęcia o czymś to się nie wypowiadam, natomiast dendrytus szerzy propagandę, cytuje wymagania aplikacji, która służy do czegoś innego. Ipad faktycznie jest produkowany w Chinach, stąd tylko 1-2 lata gwarancji. Delta Dore produkuje we Francji i daje 5 lat gwarancji.

Pozdrawiam

natomiast dendrytus szerzy propagandę, cytuje wymagania aplikacji, która służy do czegoś innego.

Wymagani pochodzą ze strony Deltadore, ale widocznie ty wiesz lepiej.

PS.

A propos propagandy http://www.youtube.com/watch?v=8hLDwsu9_7A

http://www.gira.com/abbildungen/gira_Neuheiten-2014_G1_7937_1395848700.jpg

Edytowane przez dendrytus

• 2 weeks później...