ChłopZmazur 25.04.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Podpisałem umowę z Energa na przyłączenie prądu zapłaciłem ok 2600 zł. Termin upływa w maju. Elektryk, który wygrał przetarg na przyłącze czeka na wytyczenie geodety i zabiera się za przyłączenie. Poinformował mnie, że:na mojej działce postawi skrzynkę energetyki w ramach mojej opłaty, a dalej płacę ze: - kabel i kolejna skrzynka, którą muszę kupić, zabezpieczenia itp koszt około 500 zł.- robocizna za założenie tej drugiej skrzynki i opłata za papiery ok 500 zł Chciałem, aby na skrzynce od Energi zlokalizowanej na granicy posesji podłączył gniazdo I i III fazowe - i stąd budowlańcy będą łączyć się przedłużaczami, na to odrzekł że do czegoś takiego nie może mi podłączyć gniazd - potrzebna jest moja oddzielna skrzynka z zabezpieczeniami itp. Czy to standardowa procedura? Czy wyłudzanie tych kilkuset złotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 25.04.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Skrzynka Energi a w niej ich zabawki (czyli licznik i zabezpieczenie). Do tej skrzynki nie masz dostępu, tylko możliwość odczytu licznika i wyłączenia/włączenia eski (bezpiecznika). W Twojej skrzynce Twoje zabawki (kolejne zabezpieczenia, gniazda itp). Tak to wygląda. Energetyka dostarcza Ci prąd do granicy działki i do Twojej instalacji. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez m.k.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 25.04.2012 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Energetyka dostarcza mi prąd do swojej skrzynki do której nie mam wglądu i za to płacę 2600 PLN? Ile u Was elektrycy wzięli za podłączenie budowlanej skrzynki + robocizna za tzw. papiery do odbioru?Jaki jest koszt 1m kabla żyła 10mm? Powiedzcie mi jaką moc zamówić by wystarczyło na budowlane maszyny /ekipa budowlana używa tylko 1 fazy, ewentualnie w przyszłości agregat będzie 3 fazowy/ i nie przepłacać w kosztach stałych za przesył.Czy te koszty w czasie umowy/budowy można zmieniać, jeśli tak jakie są koszta. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez ChłopZmazur dodatkowe pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosadob 25.04.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam. Przerabiam to w tym momencie i:musisz znaleść elektryka, który wykona schemat jednokreskowy, następnie uzgodnienie schematu w Energetyce, podpisanie umowy.W międzyczasie zakup skrzynki budowlanej, ja kupiłem na Alledrogo za 400 zł (taką do wkopania) oczywiście wyposażoną zgodnie z życzeniem elektryka, zakup kabla do połączenia zakupionej skrzynki budowlanej ze skrzynką, którą postawiła ci Energrtyka. U mnie potrzbny jest kabel 5x4 mm2 i takiż to zakupiłem także na Alledrogo, chciałem kupić w Casto, ale...cena mnie powaliła, wcześniej zapoznałem się z cenami w serisie aukcyjnym, różnica ok. 10 zł na metrze!!!! U ,mie elektryk za swoją robotę, czyli schemat oraz podłączenie i uruchomienie mojej skrzynki zażyczył sobie .....100 pln., czyli skrzynka 400,00, kabel u mnie 16 mb 135,00, elektryk 100,00 zł razem - 635,00 zł. A zapomniałem, muszę sam zrobić wykop pomiędzy skrzynkami, ale dla mnie to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 25.04.2012 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 100 zł to ja rozumiem, a mi sobie życzy ok 500 zł !!!! Przez tel szybko sypnął 200 za robotę plus 300 za papiery, bez których mi w energetyku nie odbiorą całości.O co chodzi z tym odbiorem i czemu żąda aż 500 za całość. Czy może to zrobić inny elektryk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszDTR 25.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Może wykonać taką usługę, każdy elektryk z uprawnieniami. Szukaj tańszego i niech robi. Do zasilenia placu budowy wystarczy kabel 5x4, natomiast 5x10 będzie ci potrzebny do zasilenia budynku. Cena za 1m kabla YKY 5x10 wacha się do 17 do 25 PLN-ów. Poszukaj w hurtowni lub allegro. U nas za takie usługi płaci się ok 600 z odbiorem i materiałem.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 27.04.2012 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Jaki jest podział tych 600zł na koszt materiału i robocizny z odbiorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 08.06.2012 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Podłączenie skrzynki zrobił mi elektryk za 100 zł /dodatkowo od siebie dałem lepsza flaszke i 4pak/. Na co dzień nie zajmuje się takimi pierdołami więc grzebał się z 3 godz. uzbrajając skrzynkę plus 1 godz podłączenie 2 skrzynek na miejscu. Umowa z Energą podpisana czekam na zamontowanie licznika! Lokalny elektryk chciał wyłudzić ode mnie 500 zł za : - papiery /no fakt sporo papierów 1 strona, na której wpisuje sie nr uprawnień pesel i imie nazwisko elektryka/ studia na polibudzie trzeba kończyć aby to wypełnić - znajomości aby to szybko poszło /gdyby nie moje wczasy prąd by już był, a tak zaraz po powrocie skrzynka zamontowana i w tym samym dniu podpisana umowa z operatorem w efekcie do 5 dni roboczych na zamontowanie licznika! Hieny chcą oskubać inwestora ile się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts