Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom kostka, wylewanie wieńca na stropie ze stalowymi belkami

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów!

Szukam porady w sprawie dla mnie nietypowej.

Wiele jest opisów przeróbki dachu w domu z lat 70tych typu kostka, ale nie znalazłem jak wylewać wieniec na stropie ze stalowymi belkami.

Strop mojego domu wykonany jest na stalowych belkach a między nimi zbojony beton. Jedno z typowych rozwiązań tamtych czasów. Zabieram się teraz do przeróbki dachu, chcę usunąć szlakę która maiała pełnić funkcję ocieplenia dachu a następnie położyć wełne mineralną i postawić na to więżbę z dwuspadowym dachem o kącie ok 15stopni.

Głowne pytanie jest takie. Jak mam wylać wieniec? Zalać betonem koścówki belek stalowych opartych o mur, co spowoduje ich połączenie, czy może wylać wieniec nad belkami stalowymi które aktualnie osłonięte są warstwą cegieł?

A może wcale nie wylewać wienca jeśli są belki stalowe, tylko wtedy jak mocować murłaty?

Dużo pytań, ale liczę na waszą fachową wiedzę i pomoc.

Jak pisałem wcześniej, jest to dom blizniak z lat 70tych. W projekcie nie było wieńca budynku. Teraz chcę przebudować dach, usunać szlakę ale go nie podnosić. Dlatego wydaje mi się, że projekt nie jest wymagany. Konstrukcja drewniana jaką chę postawić ma spełniać rolę przykrycia wełny mineralnej. Myślę jednak , że powinienem wylać wieniec na którym postawię murłaty i resztę więźby . Pytanie, czy muszę wylewać wieniec, a jeśli tak to w jaki sposób? Łączyć wieńcem belki stalowe czy wylać wieniec nad belkami?