Slav 40 25.04.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam szanownych forumowiczów! Szukam porady w sprawie dla mnie nietypowej.Wiele jest opisów przeróbki dachu w domu z lat 70tych typu kostka, ale nie znalazłem jak wylewać wieniec na stropie ze stalowymi belkami.Strop mojego domu wykonany jest na stalowych belkach a między nimi zbojony beton. Jedno z typowych rozwiązań tamtych czasów. Zabieram się teraz do przeróbki dachu, chcę usunąć szlakę która maiała pełnić funkcję ocieplenia dachu a następnie położyć wełne mineralną i postawić na to więżbę z dwuspadowym dachem o kącie ok 15stopni.Głowne pytanie jest takie. Jak mam wylać wieniec? Zalać betonem koścówki belek stalowych opartych o mur, co spowoduje ich połączenie, czy może wylać wieniec nad belkami stalowymi które aktualnie osłonięte są warstwą cegieł?A może wcale nie wylewać wienca jeśli są belki stalowe, tylko wtedy jak mocować murłaty? Dużo pytań, ale liczę na waszą fachową wiedzę i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 25.04.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Ach to bardzo proste pytania.Zgodnie z projektem.Bo pewnie go masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slav 40 25.04.2012 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jak pisałem wcześniej, jest to dom blizniak z lat 70tych. W projekcie nie było wieńca budynku. Teraz chcę przebudować dach, usunać szlakę ale go nie podnosić. Dlatego wydaje mi się, że projekt nie jest wymagany. Konstrukcja drewniana jaką chę postawić ma spełniać rolę przykrycia wełny mineralnej. Myślę jednak , że powinienem wylać wieniec na którym postawię murłaty i resztę więźby . Pytanie, czy muszę wylewać wieniec, a jeśli tak to w jaki sposób? Łączyć wieńcem belki stalowe czy wylać wieniec nad belkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 26.04.2012 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 To proste. Na przedmiotowe roboty musisz mieć pozwolenie na budowę , więc i nowy projekt budowlany. Więc zgodnie z nowym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts