Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze prądu do domu pomocy ??

gzybura

Recommended Posts

Witam wszystkich razem z żoną planujemy budować dom i jesteśmy na etapie warunków zabudowy i projektowania przyłączy. I tu pojawia się problem z przyłączem instalacji elektrycznej mianowicie mam 2 opcje podłączenia prądu do budowy: albo od skrzynki sąsiada nr.1 po lewej (pozycja nr 1 zaznaczona na mapce), albo przeciąć kabel przebiegający przez działkę w połowie działki i się wpiąć do niego (pozycja nr 2 na mapce). Jeżeli podłącze się tak jak w pozycji nr.1 to koszty wzrosną ponieważ jest dalej), jeżeli w pozycji nr.2 to koszty będą tańsze ale sąsiad nr 2 mówi że mu prąd osłabi w domu. Teraz mi powiedźcie fachowo czy mogę podłączyć przecinając kabel w środku działki i się do niego wpiąć i czy sąsiad nie będzie miał problemów z prądem u siebie ??

Poniżej przedstawiam mapkę z rozrysowanymi kablem oraz przecięciem:

http://www.imagic.pl/files/14607/1%20kopia.jpg

Edytowane przez Jarek.P
Zmieniłem "przyłącz" na "przyłącze" w temacie

Te dwa sposoby podłączenia zaproponował projektant, czy samemu to wymyśliłeś?

Nie można ot tak wciąć się w połowę kabla. Trzeba i tak wykonać złącze kablowe, czyli prościej mówiąc - skrzynkę stojącą na ziemi (o ile w ogóle jest to możliwe, biorąc pod uwagę wiele kryteriów). Zacząłbym od tego gdzie jest główne zasilanie w Twojej okolicy. Może się okazać, że podłączenie nawet do sąsiada nr 1 jest niemożliwe, bo sieć nie ma już rezerwy w możliwościach przesyłu.

Możliwe, że w Twoim przypadku sensowniejsze będzie od razu wykonanie docelowego przyłącza, gdyż prowizorki wykonać się po prostu nie da.

Z tego co napisałeś, widzę, że nie masz żadnego pojęcia o tym zagadnieniu. Projektant wykona projekt i wszystko będzie jasne.

Edytowane przez mateusz806

To przyłącze to docelowe czy tylko prowizorka na czas budowy?

Jeśli docelowe, to pamietaj, że ktoś to musi zatwierdzić, zanim podpiszesz umowę z dostawcą energii elektrycznej.

Formalnie projekt nie jest potrzebny, ale dobrze, żeby ktoś policzył spadek napięcia na kablu, dla twojej mocy przyłączeniowej i odległości na tej podstawie wybrać typ kabla (grubość żył). Musisz też wiedzieć, ilo-żyłowy kabel jest ci potrzebny (4 czy 5), to zależy od miejsca wykonania uziemienia (skrzynka energetyki czy twoja)

Jeśli to prąd na budowę na krótki czas (jeden -dwa sezony), to jak jest mniej niż 100m to kup kabel 5x2,5 i będzie git. Na pobór mocy taki jak na budowie starcza, wiem bo sprawdziłem, fachowe to nie jest i spadki napięcia pewnie są znacznie większe niż norma przewiduje i pewnie zaraz nadworni elektrycy FM mnie tu zrugają, ale spoko betoniarka i kątówki do cięcia stali na tym śmigają.

Dobrze, żeby na końcu (czyli na twojej budowie) prowizorka kończyła się bezpiecznikiem i różnicówką. Szczególnie przy sprzęcie majstrów (super zjechane kable leżące w kałużach) ma to kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa, choć wygodne nie jest (jak pada deszcz wywala różnicówkę i trzeba latać do sąsiada bo nie wiadomo, czy wywali twoją różnicówę czy jego:-)

pzdr i powodzenia

Edytowane przez homecactus