Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM w technologii szkieletowej Sunday System :)

Recommended Posts

Witamy wszystkich bardzo serdecznie! 7 maja rozpoczynamy nasza wielka życiową inwestycję. Nasz domek będzie budowany w niezbyt tradycyjny sposób Szkielet stalowy zaś elementy ścian zewnętrznych będą następujące: płyta gips-karton 12,5 mm, folia paroizolacyjna, wełna szklana 8 cm (wypełnienie szkieletu), płyta wiórowo cementowa Cetris 12 mm, styropian min 10 cm i na koniec tynk mineralny lub akrylowy Dach blachodachówka. Tradycjonaliści popukają w głowę :) ale my mamy wielką nadzieje że wszystko będzie dobrze :) Widzieliśmy już parę takich domków i nie odbiegają wyglądem od tradycyjnych, wręcz nie można ich rozróżnić :) Nie spotkaliśmy się z żadnym tego typu wątkiem na forum jednak jesteśmy tutaj krótko więc możliwe że taki temat się już pojawił. Jeśli ktoś już budował tym sposobem prosimy piszcie jakie wrażenia Pozdrawiamy gorąco wszystkich Forumowiczów :) :lol2:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Kochani! Mineło 15 dni a szkielet domku,wraz z szkieletem dachu stoi co cieszy oko :) Czekamy teraz na drewno na łaty (dach) i przed nami zamawianie okien. wkrótce zdjęcia Dzis juz nie mam weny :) (pozno) hehe Jak kojarzycie gdzies na forum watek o oknach ze szprosami prosze o linka Ciekawi mnie ten temat a czasu brak na szukanie... :( pomocy!!!!!

Ps okien szukamy bo ściany już mamy :):):)

Nie wiem, czy to dokładnie ten system, ale byłam kiedyś w domu zbudowanym w szkielecie stalowym i prezentował się naprawdę super, znaczy w środku ;) - bo kilka elementów nośnych pozostało odsłoniętych. Taki nowoczesny, trochę loftowy charakter miał dzięki temu. A z zewnątrz nie do odróżnienia od murowanego.

Aha - ogrzewanie było rozprowadzone w ścianach, pod płytą g-k (tak z ciekawostek).

bury_kocur w ścianach? o kurcze nie słyszałam o takim rozwiązaniu My bedziemy miec owszem podłogówkę ale żeby w ścianach? My tez zanim sie zdecydowalismy na taki dom ogladalismy nawet taki 15-to letni Był naprawde oki Nie do odroznienia od zwyklego a buduje sie ... jak sie upra 3 miesiace :)

• 7 months później...
bury_kocur w ścianach? o kurcze nie słyszałam o takim rozwiązaniu My bedziemy miec owszem podłogówkę ale żeby w ścianach? My tez zanim sie zdecydowalismy na taki dom ogladalismy nawet taki 15-to letni Był naprawde oki Nie do odroznienia od zwyklego a buduje sie ... jak sie upra 3 miesiace :)

Witam wszystkich

w najbliższym czasie rozpoczynamy budowę naszego domu i zastanawiamy się nad technologią scs, zapewne Państwa dom już jest gotowy więc moje pytanie jak się w takim domu mieszka? jak szły prace budowlane i jak długo stawialiście dom/:p:p:p:p:p