Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie narzędzia do tynków maszynowych

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do wykonywania tynków maszynowych.Mam kilka pytań

Jakie konkretnie potrzebuję narzędzia(oprócz agregatu) aby mieć wszystko co potrzeba.Chodzi mi o to aby ktoś mi wypisał ilość narzędzi typu łaty,pióra,koziołki pod podesty itd.itp czyli co trzeba mieć i w jakiej ilości na 3 osoby.Wiem że są potrzebne łaty ale potrzebuję informacji jakiej długości i ile potrzebuje jeden pracownik z każdego narzędzia aby mógł swobodnie pracować.Dodatkowo potrzebuję informacji jakie końcówki są potrzebne do lanc natryskowych,jakiej długości lance najczęściej się używa,jakie węże do materiału,wody itp.Prosiłbym też o informacje czy potrzebna jest dodatkowa pompa wody(słyszałem że się przydaje jeśli jest za małe ciśnienie) i czy do np.PFT G4 musi być dokładnie ten kabel siłowy-" Przewód zasilający 5 x 4 mm², 25 m z wtyką CEE 32 A" czy może być np.z innym oznaczeniem wtyki niż CEE-(<-co to znaczy???)

pozdrawiam

Kolego - czytając Twój post - zastanawiam się czy wiesz co masz zamiar zrobić.

Z tego co piszesz wynika, że nie bardzo masz pojęcie o tynkowaniu agregatem, a bez doświadczenia będzie ciężko :)

Ale powodzenia życzę.

Co jest potrzebne?

Laty h - 2mb, 1,5 mb, trapezówki - 2mb, 1,5 mb dla każdego po 1 sztuce najlepiej.

Styropianki do zacierania, gąbki, kosy itp. dla każdego po powiedzmy 2 szt.

Koziołki jakieś, ewentualnie parę ramek warszawskiego, kółka do rusztowania.

Co do maszyny: pistolety 2 szt: długi i krótki.

końcówka - ja używam do cementówki chyba 16, ale nie dam sobie ręki uciąć :)

Pompa wody - ja mam już w agregacie, pomaga jak jest za niskie ciśnienie, ewentualnie jak nie ma wody biężącej.

To chyba na tyle.

Powodzenia

Tak się składa że jestem budowlańcem i mam pojęcie o remontach w tym tynkowaniu MP75l ale ręcznie.Technologia jest ta sama a różnica tylko w narzuceniu agregatem.Reszta chyba się powtarza

Jeśli ktoś mógłby dokładnie odpowiedzieć na moją prośbę to byłbym wdzięczny.Dziękuję,czekam na odpowiedzi i pozdrawiam