koczkodan43 27.04.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam.Więc zanim przejdę to głównego problemu to chciałbym scharakteryzować mój dom. Jest zbudowany z jodłowych bali , stoi już 9 lat , był impregnowany zaraz po postawieniu , później 4 lata po pierwszej impregnacji i 2 lata po drugiej impregnacji.Za każdym razem używany do impregnacji był Sadolin Extra (lakierobejca).Ostatnio zauważyłem na najnizszym z bali po jednej ze stron kilka - kilkanaście otworków. Zakładam że ich sprawcą jest kornik albo jakiś inny owad który niszczy drewno.Po rozmowie z kilkoma ludźmi którzy zajmują się drewnem , usłyszałem że do każdej z dziurek należy strzykawką podać ropę naftową albo stary olej silnikowy. Chciałem spytać czy jest dobry sposób na rozwiązanie problemu jakiegoś robaczka który zjada mi dom , czy są inne skuteczniejsze sposoby na rozwiązanie tego problemu , albo jakieś firmy które zajmują się tego typu sprawami ? Bardzo proszę o jak najszybszą pomoc.(Stworzyłem nowy post ponieważ tamten uznałem za niedokońca jasny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 27.04.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 borax +glikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koczkodan43 28.04.2012 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Ok ale to sie jakoś miesza i wstrzykuje czy co ? Są jakieś środki chemiczne które po wstrzyknięciu by załatwiły problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 28.04.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Z książki do renowacji antyków: Najlepsze rezultaty uzyskuje się przez wstrzykiwanie środków toksycznych w otwory. Jest to zabieg pracochłonny, lecz najmniej szkodliwy dla powłok wykończeniowych. Z obecnie dostępnych środków zadowalające wyniki osiąga się przez wstrzykiwanie w chodniki owadzie roztworu „Paraloidu B-72" w toluenie Roztwór ten spełnia dwojaką rolę: zwalcza szkodniki (toluen) i wzmacnia uszkodzone drewno („Paraloid B-72"). Zabieg wykonuje się w dwóch fazach. W pierwszej fazie wstrzykuje się do otworów 5% roztwór „Paraloidu B-72" w toluenie, który przygotowuje się w dniu poprzedzającym wstrzykiwanie Uprzednio odmierzoną porcję „Paraloidu" należy zalać toluenem i od czasu do czasu tak ostrożnie mieszać, aby ni powstawały pęcherzyki powietrza. Rozpuszczanie trwa kilka godzin. Po oczyszczeniu uszkodzonego elementu i usunięciu mączki drzewnej z otworów (odkurzaczem lub przez opukiwanie wstrząsanie) preparat wstrzykuje się roztwór tak długo, aż zacznie się wylewać. Następnie element należy szczelnie okryć folią plastikową, a pod folię wstawić naczynie z terpentyną. Para terpen*tyny opóźnia odparowywanie toluenu z drewna. Po kilkakrotnym wstrzyknięciu 5% roztworu „Paraloid B-72" następuje druga faza, wzmacniająca drewno, która polega na parokrotnym wstrzyknięciu 10% roztworu „Paraloidu". Po każdorazowym wstrzyknięciu nadmiar roztworu należy usunąć watką umoczoną w toluenie, a następnie terpentyną zneutralizować działanie toluenu na farbę, werniks, powłokę lakierową lub po-złotniczą. Postępowanie takie jest konieczne, gdyż zastygający roztwór utworzyłby przy otworach nierówności, które trudno byłoby usunąć. Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts