Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza i dwie kurki czyli dom farmera ;) - Komentarze

anel111

Recommended Posts

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po dluzszej przerwie. Wprawdzie nie bylo zbyt duzo sniegu tej zimy, ale moze anel jest juz cos w stanie powiedziec na temat praktycznosci dachu bezokapowego? Jakies problemy z zaciekami na scianach, soplami, zalegajacym sniegiem w rynnach itd....ja zblizam sie do zakupu projektu (finalisci: prosty 1, atrakcyjny 2, z225...kolejnosc przypadkowa) , technologie juz wybralem, dom bede budowal z drewna klejonego HBE (patrz Konsbud Szczecin), oraz filmiki na youtube, oraz forum murator z79 w technologii HBE...urzekla mnie ta technologia, cieplo drewna i szybkosc realizacji i mimo pionierskosci tej technologii w Polsce, zdecydowalem ze bedzie to wlasnie ta. Nawet zone przekonalem :) . Zanim kupimy projekt, chce miec swiadomosc wszystkich za i przeciw brakowi okapow, szczegolnie ze dom stanie w gorach i sniegu tu nie brakuje :)

a tak przy okazji nadmiaru sniegu, przypomnial mi sie stary juz co prawda kawal, ale odnoszacy sie idealnie do naszego przypadku (planujemy budowac sie w Beskidach Jaworze k. Bielska-Bialej) :)

12 sierpnia.

Przeprowadziliśmy się do naszego nowego domu, Boże, jak tu pięknie! Drzewa wokół wyglądają tak majestatycznie. Wprost nie mogę się doczekać, kiedy pokryją się śniegiem...

14 października.

Beskidy są najpiękniejszym miejscem na ziemi! Wszystkie liście zmieniły kolory - tonacje pomarańczowe i czerwone. Pojechałem na przejażdżkę po okolicy i zobaczyłem kilka jeleni. Jakie wspaniale ! Jestem pewien, że to najpiękniejsze zwierzęta na ziemi Tutaj jest jak w raju. Boże, jak mi się tu podoba

11 listopada.

Wkrótce zaczyna się sezon polowań. Nie mogę sobie wyobrazić, jak ktoś może chcieć zabić coś tak wspaniałego, jak jeleń. Mam nadzieję, że wreszcie spadnie śnieg.

2 grudnia.

Ostatniej nocy wreszcie spadł śnieg. Obudziłem się i wszystko było przykryte białą kołdrą. Widok jak z pocztówki bożonarodzeniowej. Wyszliśmy na zewnątrz, odgarnęliśmy śnieg ze schodów i odśnieżyliśmy drogę dojazdową. Zrobiliśmy sobie świetną bitwę śnieżną (wygrałem!), a potem przyjechał pług śnieżny, zasypał to co odśnieżyliśmy i znowu musieliśmy odśnieżyć drogę dojazdową. Kocham Beskidy.

12 grudnia.

Zeszłej nocy znowu spadł śnieg. Pług śnieżny znowu powtórzył dowcip z drogą dojazdową. Po prostu kocham to miejsce.

19 grudnia.

Kolejny śnieg spadł zeszłej nocy. Ze względu na nieprzejezdną drogę dojazdową nie dojechałem do pracy. Jestem kompletnie wykończony odśnieżaniem Pieprzony pług śnieżny!

22 grudnia.

Zeszłej nocy napadało jeszcze więcej tych białych gówien. Całe dłonie mam w pęcherzach od łopaty. Jestem przekonany, że pług śnieżny czeka tuż za rogiem, dopóki nie odśnieżę drogi dojazdowej. Skurwysyn!

25 grudnia.

Wesołych Pierdolonych Świąt! Jeszcze więcej gównianego śniegu. Jak kiedyś wpadnie mi w ręce ten skurwysyn od pługu śnieżnego... przysięgam - zabiję! Nie rozumiem, dlaczego nie posypią drogi solą, żeby rozpuściła to gówno.

27 grudnia.

Znowu to białe kurewstwo spadło w nocy. Przez trzy dni nie wytknąłem nosa, z wyjątkiem odśnieżania drogi dojazdowej za każdym razem, kiedy przejechał pług. Nigdzie nie mogę dojechać. Samochód jest pogrzebany pod górą białego gówna. Meteorolog znowu zapowiadał

dwadzieścia piec centymetrów tej nocy. Możecie sobie wyobrazić, ile to oznacza łopat pełnych śniegu?

28 grudnia.

Meteorolog się pomylił ! Tym razem napadało osiemdziesiąt pięć centymetrów tego białego kurestwa. Teraz to nie odtaje nawet do lata. Pług śnieżny ugrzązł w zaspie a ten chuj przyszedł pożyczyć ode mnie łopatę ! Powiedziałem mu, ze sześć już połamałem kiedy odgarniałem to gówno z mojej drogi dojazdowej, a potem ostatnią rozpierdoliłem o jego zakuty łeb.

4 stycznia.

Wreszcie wydostałem się z domu. Pojechałem do sklepu kupić coś do jedzenia i kiedy wracałem, pod samochód wpadł mi pierdolony jeleń i całkiem go rozjebał. Narobił szkód na trzy tysiące. Powinni powystrzelać te skurwysyńskie jelenie. Że też myśliwi nie rozwalili wszystkich w sezonie!

3 maja.

Zawiozłem samochód do warsztatu w mieście. Nie uwierzycie, jak zardzewiał od tej jebanej soli, którą posypują drogi!

18 maja.

Przeprowadziłem się z powrotem do miasta. Nie mogę sobie wyobrazić, jak ktoś, kto ma odrobinę zdrowego rozsądku, może mieszkać na jakimś zadupiu w Beskidach!!!

Ja buduje dom na mazowszu, wiec na nadmiar sniegu nie cierpimy :) Ale bylam niedawno w gorskiej okolicy i wcale nie malo domow bez okapow tam widzialam.

U nas z zaciekaniem, sopplami itp jak na razie nie ma problemu. Zaleganie sniegu w rynnach to chyba nie ma zwiazku z tym, jaki rodzaj dachu bedzie..

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam serdecznie :)

Gratuluję genialnego projektu i postępów na budowie :)

My z żoną również upatrzyliśmy sobie ten projekt i zmierzamy ku jego realizacji.

Mam pytanie odnośnie okien dachowych - dlaczego wybraliście okna z automatycznym nawiewnikiem skoro planujecie wentylację mechaniczną ?

Czy ktoś Wam tak doradził ? Czy tak trzeba ? My również planujemy rekuperację i trochę mnie te okna zaskoczyły - spodziewałbym się raczej czegoś ekstremalnie szczelnego.

A propos rekuperacji - czy wybrany już został sprzęt ? i Czy planujecie wykorzystać GWC ?

I pozwolę sobie zauważyć że te okna na dole z Sokółki (drzwi wejściowe też) są przefajne !!! Można poznać ich parametry albo model ? :)

Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych, równie spektakularnych sukcesów na budowie :)

Witam :)

Dziekujemy.

Okna dachowe: nawiewnik nie jest automatyczny. I planujemy miec szczelnie zamkniety jak juz bedzie dzialac rekuperacja. Chcielismy okna 3 szybowe a wtedy od razu byly z ta krateczka i nie bylo wersji bez. Ale skoro mozna na stale zamknac.....

Sprzet juz wybrany - nawet stoi i czeka na montaz :) Jesli interesuje Cie producent to musze podpytac meza, albo pojsc i sprawdzic co jest napisane na pudelku ;) GWC nie bedzie.

Okna Sokolki tez nam sie podobaja ;) Sa to okna 3 szybowe elite 92 w kolorze cyprys / drewno sosna. Bardzo chcialam zeby to byl dab... ale cena okazala sie nie do zniesienia. Drzwi sa CAL, sokolka ma z nimi umowe, wiec poza swoimi standardowymi kolorami dostarczaja rowniez drzwi w kolorach zgodnych z kolorami stolarki okiennej Sokolki.

Nie dziekujemy za zyczenia powodzenia. Przyda sie ! Szczegolnie zeby znalezc jakas ekipe do glazury/terakoty....

A Wy kiedy zaczynacie budowe ?

Dzięki za info :)

Z nami to jest taki kłopot, że przygotowujemy się do budowy dobrze ponad 2-3 lata. Chłoniemy wiedzę całym jestestwem :)

I chyba przyswoiliśmy tejże wiedzy już za dużo - nad każdą popierdółką potrafimy zastanawiać się tygodniami.

Generalny kłopot mamy z wyborem technologii (o kasie nie wspominam - ale to jak u niemal wszystkich ;) )

Trochę przeze mnie, a właściwie z powodu doświadczeń (delikatnie mówiąc - różnych doświadczeń) budujących kolegów (a też doktoryzowali się sporo czasu w temacie budownictwa :) ) - chcielibyśmy, by dom wykonał pod klucz jeden wykonawca. (wiem, wiem, dużo kasy - ale w dobie kryzysu na rynku da się dużo wynegocjować :) )

Z tego oto wniosku, po pewnym czasie wykluł się kolejny wniosek - jak jeden wykonawca to może prefabrykaty.

Obecnie zastanawiamy się nad technologią drewnianą (ściany U=0,14) bądź Klimapor (keramzybeton U=0,19).

Wykonawcy tak ostatecznie-ostatecznie nie wybraliśmy ale duże szanse ma Hortus.

Powody są proste - firma doświadczona, długo i dużo buduje w Niemczech i też pochodzi z Bydgoszczy (jako i my) :)

Jedyny z nią problem jest taki, że nie są zdaje się szczególnie oblatani (lub nie są szczególnie otwarci) w nowych technologiach obniżających koszty eksploatacyjne. Dziwne to, bo przecież reklamują się jako firma budująca energooszczędne domy.

Podczas pierwszej rozmowy stwierdzili, że podłogówka w takim domu to nie ma sensu, bo prefabrykaty są ciepłe i że zawsze budują z grzejnikami a klienci są zawsze zadowoleni (?!?)

Że rekuperator w domu z poddaszem to jedno wielkie utrapienie bo gdzie tu pochować te wszystkie rury na poddaszu (?!?)

Że 20cm wełny pod dachem to spokojnie wystarczy a pompy ciepła to zwykła fanaberia dla bogaczy ....

No i te właśnie powody skłaniają nas do zastanowienia się nad słusznością wyboru technologii. Generalnie wolałbym żeby ten generalny wykonawca wiedział jak dobrze zrobić to, czego ja od niego oczekuję, a nie to co on proponuje.

Są też oczywiste plusy firmy Hortus (i innych podobnych) - jedna umowa, jedna odpowiedzialność, znakomita jakość, gwarancja minimum 2 lata na wszystko, gwarancja ceny na pół roku (od dnia wyceny licząc - a wycena jest mega-szczegółowa - co do modelu śrubki) no i najważniejsze - czas budowy pod klucz to 3 miesiące.

Od jakiegoś miesiąca robię szczegółowy kosztorys - i jestem w coraz gorszym nastroju :)

Kosztorys (a właściwie 3 kosztorysy) obejmuje całość inwestycji (dom pod klucz z wszystkimi urządzeniami, instalacjami, łazienkami i w pełni wyposażoną kuchnią) wraz z ogrodzeniem i podjazdem, tarasami , bla bla bla , w trzech wariantach:

- technologia prefabrykatów drewnianych,

- klimapor

- klasyczna budowa murowana w systemie gospodarczym

W skrócie mówiąc - jesteśmy załamani ogromem kosztów dodatkowych, których kosztorys Wykonawcy nie obejmuje (dodatkowe docieplenie, płyta fundamentowa, dostosowanie standardu "pod klucz" do naszych oczekiwań, dodatkowe urządzenia - rekuperator, pompa ciepła, odkurzacz centralny, alarm itp, podłogówka zamiast kaloryferów, dociągnięcie mediów pod dom, rolety, ogrodzenie, 3 tarasy-przy salonie, ten z tyłu i ten na garażu) ....

Słowem - koszt całości to niemal 2 x cena wybudowania domu pod klucz (z oryginalnej wyceny Hortus) ...

Reasumując - drążymy wytrwale temat dalej, nie poddajemy się, redukujemy koszty tam, gdzie to ma sens, szukamy nowych rozwiązań i wiemy, że to wszystko zbliża nas do upragnionego celu :) A celem na dobry początek jest rozpoczęcie budowy - być może jesienią :)

Pozdrawiamy :)

No i zapomniałem dodać do akapitu z "Reasumując" :) - i dopingujemy Wam i pozostałym inwestorom Prostego1. Bo to piękny i praktyczny domek.

I oczywiście z zapartym tchem śledzimy Wasze postępy i chłoniemy Wasze doświadczenia :)

Dzięki za info :)

Z nami to jest taki kłopot, że przygotowujemy się do budowy dobrze ponad 2-3 lata. Chłoniemy wiedzę całym jestestwem :)

I chyba przyswoiliśmy tejże wiedzy już za dużo - nad każdą popierdółką potrafimy zastanawiać się tygodniami.

Generalny kłopot mamy z wyborem technologii (o kasie nie wspominam - ale to jak u niemal wszystkich ;) )

Trochę przeze mnie, a właściwie z powodu doświadczeń (delikatnie mówiąc - różnych doświadczeń) budujących kolegów (a też doktoryzowali się sporo czasu w temacie budownictwa :) ) - chcielibyśmy, by dom wykonał pod klucz jeden wykonawca. (wiem, wiem, dużo kasy - ale w dobie kryzysu na rynku da się dużo wynegocjować :) )

Z tego oto wniosku, po pewnym czasie wykluł się kolejny wniosek - jak jeden wykonawca to może prefabrykaty.

Obecnie zastanawiamy się nad technologią drewnianą (ściany U=0,14) bądź Klimapor (keramzybeton U=0,19).

Wykonawcy tak ostatecznie-ostatecznie nie wybraliśmy ale duże szanse ma Hortus.

Powody są proste - firma doświadczona, długo i dużo buduje w Niemczech i też pochodzi z Bydgoszczy (jako i my) :)

Jedyny z nią problem jest taki, że nie są zdaje się szczególnie oblatani (lub nie są szczególnie otwarci) w nowych technologiach obniżających koszty eksploatacyjne. Dziwne to, bo przecież reklamują się jako firma budująca energooszczędne domy.

Podczas pierwszej rozmowy stwierdzili, że podłogówka w takim domu to nie ma sensu, bo prefabrykaty są ciepłe i że zawsze budują z grzejnikami a klienci są zawsze zadowoleni (?!?)

Że rekuperator w domu z poddaszem to jedno wielkie utrapienie bo gdzie tu pochować te wszystkie rury na poddaszu (?!?)

Że 20cm wełny pod dachem to spokojnie wystarczy a pompy ciepła to zwykła fanaberia dla bogaczy ....

No i te właśnie powody skłaniają nas do zastanowienia się nad słusznością wyboru technologii. Generalnie wolałbym żeby ten generalny wykonawca wiedział jak dobrze zrobić to, czego ja od niego oczekuję, a nie to co on proponuje.

Są też oczywiste plusy firmy Hortus (i innych podobnych) - jedna umowa, jedna odpowiedzialność, znakomita jakość, gwarancja minimum 2 lata na wszystko, gwarancja ceny na pół roku (od dnia wyceny licząc - a wycena jest mega-szczegółowa - co do modelu śrubki) no i najważniejsze - czas budowy pod klucz to 3 miesiące.

Od jakiegoś miesiąca robię szczegółowy kosztorys - i jestem w coraz gorszym nastroju :)

Kosztorys (a właściwie 3 kosztorysy) obejmuje całość inwestycji (dom pod klucz z wszystkimi urządzeniami, instalacjami, łazienkami i w pełni wyposażoną kuchnią) wraz z ogrodzeniem i podjazdem, tarasami , bla bla bla , w trzech wariantach:

- technologia prefabrykatów drewnianych,

- klimapor

- klasyczna budowa murowana w systemie gospodarczym

W skrócie mówiąc - jesteśmy załamani ogromem kosztów dodatkowych, których kosztorys Wykonawcy nie obejmuje (dodatkowe docieplenie, płyta fundamentowa, dostosowanie standardu "pod klucz" do naszych oczekiwań, dodatkowe urządzenia - rekuperator, pompa ciepła, odkurzacz centralny, alarm itp, podłogówka zamiast kaloryferów, dociągnięcie mediów pod dom, rolety, ogrodzenie, 3 tarasy-przy salonie, ten z tyłu i ten na garażu) ....

Słowem - koszt całości to niemal 2 x cena wybudowania domu pod klucz (z oryginalnej wyceny Hortus) ...

Reasumując - drążymy wytrwale temat dalej, nie poddajemy się, redukujemy koszty tam, gdzie to ma sens, szukamy nowych rozwiązań i wiemy, że to wszystko zbliża nas do upragnionego celu :) A celem na dobry początek jest rozpoczęcie budowy - być może jesienią :)

Pozdrawiamy :)

Witaj RafiX,

Ja tez powaznie rozwazam Prostego 1. Przebrnalem juz chyba przez wszystkie mozliwe pracownie i projekty i zawsze wracam do tego, ktory wybralem jako pierwszy i mnie tak urzekl czyli do Prostego 1 :) Ja jak moze widziales we wczesniejszych wpisach rozwazam technologie HBE czyli drewna klejonego (nazywana tez glulam). Technologia mnie jak najbardizej przekonuje pod kazdym wzgledem. W Polsce oferuje to Konsbud ze Szczecina. Kontaktowalem sie z osobami, ktore wybudowaly z nimi i czytalem ich fora (np Z79 HBE) i ja to kupuje. Keramzyt jakos mnie nie ujal, wole drewno, jego zapach i naturalny charakter. Pompe ciepla wyeliminowalem z dalszych rozwazan (po radzie kilku architektow, okresie amortyzacji i kosztach poczatkowych nie stac mnie na to), napewno zostaja solary (CWU), moze mala elektrownia wiatrowa (jezeli bedzie mozliwosc sporzytkowania nadmiarow pradu generowanego, np. sprzedawanie nadmiaru do sieci, ma to sens...ale to przyszlosc i wymaga zmiany naszego prawa), oczyszczalnia przydomowa to dla mnie koniecznosc (brak kanalizacji), no i na koniec chce odzyskiwac deszczowke z uwzglednieniem zasilania spluczek i pralki (koszt instalacji ok 12-14k zl -> chyba Marley sprawdzalem, ale nie pamietam teraz). A tak wracajac do Twoich wyliczen i kosztorysow w roznych technologiach, czy jestes w stanie sie nimi podzielic? Chodzi mi szczegolnie o oferte w prefabrykacji drewnianej (+ plyta fundamentowa) vs technologia murowana. Tarasy, podjazdy i ogrodzenie mnie tak nie interesuje, jak SSO, SSZ i deweloperski. Moj mail to [email protected] Pozdrawiam i 3mam kciuki za rychly start budowy, my w tym roku jeszcze nie ruszymy, licze ze w 2014 sie uda ale wszystko zalezy od finansowania (jak zwykle) :))))

• 1 month później...
Schody.... schody beda policzkowe, jesionowe lub debowe, biale/kolor drewna, balustrada ze szkla i drewna. Schody dywanowe sa bardzo drogie poniewaz idzie na nie znacznie wiecej drewna i wszystkie elementy sa znacznie grubsze. Koszt w zaleznosci od wybranych materialow, rodzaju drewna i elementow barierki waha sie od 12k do 25k :)