Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza i dwie kurki czyli dom farmera ;) - Komentarze

anel111

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

jesteśmy prawie zdecydowani na projekt Prosty 1, dlatego też mam do Pani parę pytań:

1. Czy podcień na tarasie bardzo ogranicza słońce? U nas będzie to strona południowa i trochę się boimy, czy nie będzie za ciemno.

2. Czy salon nie będzie dla 4-osobowej rodziny za mały?

3. Czy pomiędzy schodami, a stołem jest wystarczająca przestrzeń do swobodnego poruszania się?

4. Czy jest Pani zadowolona z wentylacji mechanicznej? Jaki był jej kosz (nie chodzi mi o dokładny, ale czy np. zmieściła się Pani w 15.000)?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

1. Podcien jest wlasnie po to zeby latem od poludnia dalo sie wytrzymac :) u nas budynek stoi na dzialce dokladnie tak jak przewiduja DzW i przyznam szczerze ze wszystkie okna sa genialnie przewidziane. Pomieszczenia swietnie doswietlone, do salonu pieknie wpada slonce (rowniez jesienia i zima). Nad taras przyda sie jednak markiza jesli chce sie na nim posiedziec latem, a nie tylko na nim opalsc.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie salonu. Pisała Pani, że teraz by go powiększyła. Czy chodzi o to, że jest ciasno jak goście przyjdą czy na co dzień jest mało miejsca?

I jeszcze pytanie o otwartą klatkę schodową: czy bardzo niosą się odgłosy z dołu do sypialni na górze?

Przepraszam, że tak Panią męczę, ale chciałabym mieć pewność, że projekt który wybieramy jest tym właściwym :)

Salon, ja bym go powiekszyla bo jakos wydaje mi sie, ze wtedy byloby 'fajniej'. Ostatnio nawet sie zastanawialam czego mi tam konkretnie brakuje. Okazuje sie, ze nic nie przychodzi mi do glowy. Ale tak byloby pewnie przestrzenniej.

Jak przychodza goscie to miejsca wlasciwie nie brakuje, bo duzo czasu spedza sie w jadalni.

W ogole ja jestem w fazie w ktorej juz bym budowala drugi dom - nie dlatego ze ten pierwszy mi sie nie podoba ... Ale mam mnostwo pomyslow co mogloby wygladac inaczej, ze sypialnia moglaby miec wyjscie do ogrodu itp.. :) A sama przeciez nie chcialam domu parterowego, bo w gruncie rzeczy to obawialabym sie spac na parterze.... itd.

Podsumowujac. Miejsca jest wystarczajaco.

Jesli ma Pani duzo pieniedzy na wykonczenie i ogrzanie pomieszczen oraz czasu na sprzatanie to z pewnoscia warto wybierac wiekszy dom. Sprzatania to nawet w tym domu jest az nadto :D

Odglosy z dolu niosa sie na gore. Jak zamknie sie drzwi do sypialni to jest ok. (U nas jest jeszcze jednak troche 'echa' bo wciaz jest troche lysawo - np. nie ma obrazow itp.). Przyznam jednak, ze moj brat ma dom w ktorym klatka schodowa jest bardziej oddzielona od czesci dziennej a i tak mowi ze odglossy z dolu dobrze slychac na gorze. Trzeba by chyba zupelnie oddzielna klatke zrobic zeby tego uniknac.

Jesli chodzi o WM, to zalezy :) Odpowiedz psychologa lub inzyniera :)

My robimy tak, ze jak nas nie ma w domu to ustawiamy westylacje na minimum i wtedy jak wracamy jest lekki zaduch.

Normalnie go nie ma. Ale nie ma (w mojej opinii) nigdy takiego swiezego powietrza jakie jest w przypadku w ktorym wywietrzy sie dom otwierajac okna. A tak to sobie wyobrazalam, jak znajomi ktorzy maja WM opowiadali o swoich wrazeniach.

W lato, to znowu zalezy jak cieplo jest na zewntarz. NA przelomie lipca i sierpnia jak juz sie zrobilo bardzo goraco i wszystko bylo nagrzane, to juz w ogole nie mialo znaczenia czy wentylacja czy okna otwarte. Nawet przez okna bylo bardziej goraco. Chyba zeby otworzyc je wieczorem jak sie troche ochlodzi na zewnatrz,

Ja staralam sie tego nie robic, poniewaz duzo bardziej niz goraca nienawidze robali. I perspektywa wylapywania 1000 ciem, much, os i innego paskudztwa skutecznie zniechecala mnie do otwierania okien szeroko :)

Hej anel! Poratuj szybką poradą - o ile się nie mylę to posiadasz drzwi Cal model Czantoria. Czy szybka doświetlająca drzwi (nie chodzi mi o naświetle lylko o drzwi) jest na bazie szkła reflex? Własnie zamontowali mi drzwi iokazało się że naświetle odbija stającą przed domem postac a szybka w drzwiach pokazuje wnętrze domu :( . Czy u Ciebie też tak jest?

• 4 weeks później...
Witaj anel111,

pamiętasz może co to za mozaika jest u Was w łazience na dole? Bardzo się nam podobała i chcieliśmy poszukać czegoś podobnego jako akcentu w łazience na dole. Coprawda aranżacja trochę inna, ale kolor tej mozaiki był 'w punkt' :)

Moje notatki mowia ze to COPPER BLUE (30x30)

• 2 months później...