Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza i dwie kurki czyli dom farmera ;) - Komentarze

anel111

Recommended Posts

Na wizualizacji chyba sa uwzglednione - bo to drewno tak smiesznie wystaje z tej wneki :)

My mamy plan na koze, wiec nie bedzie zabudowy.

Wentylacja mechaniczna jak najbardziej, tyle ze jak jest kominek - to zeby go odebrac ponoc potrzebny jest komin wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu. Wiec, zeby nie miec klopotu jest i komin. Ten jeden, Plus jeden w garazu.

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oglądając wcześniejsze zdjęcia mam jeszcze pytanie o wieńce skośne na ścianach szczytowych- dlaczego odlaliście je z takim "schodkiem" - zmienialiście coś w konstrukcji więźby?

Co do rekuperacji- mogłabyś zdradzić jaki macie kosztorys na jej wykonanie? i czy zostawialiście jakieś przepusty w stropie w związku z tym? projekt rekuperacji kupiliście z domów z wizją czy wykonawca przygotował?

Ze schodkiem, bo ocieplenie poddasza ma licowac z ociepleniem scian zeby nie tworzyc mostka.

Mam zasade, ze nie pisze o kosztach na forum. Robimy rekuperacje z firma polecana przez Domy z Wizja. Oni robili projekt. A wyceny robilismy jeszcze w 2 innych miejscach i ceny ksztaltuja sie wszedzie bardzo podobnie (niestety). NIe zdecydowalismy sie na samorobke, ale wiem ze niektorzy tak robia. Wtedy ponoc jest taniej (jesli wszystko zadziala ;) )

Ze schodkiem, bo ocieplenie poddasza ma licowac z ociepleniem scian zeby nie tworzyc mostka.

Mam zasade, ze nie pisze o kosztach na forum. Robimy rekuperacje z firma polecana przez Domy z Wizja. Oni robili projekt. A wyceny robilismy jeszcze w 2 innych miejscach i ceny ksztaltuja sie wszedzie bardzo podobnie (niestety). NIe zdecydowalismy sie na samorobke, ale wiem ze niektorzy tak robia. Wtedy ponoc jest taniej (jesli wszystko zadziala ;) )

info o kosztach może być na priv :-)

co do ściany szczytowej- jak mocujecie deskowanie w miejscu tego uskoku? dajecie wyższą łatę (tę mocowaną do wieńca ściany szczytowej) czy w ogóle rozwiązujecie to inaczej niż w projekcie?

info o kosztach może być na priv :-)

to oznacza ze w ogole nie rozmawiam o kosztach na forum :-)

co do ściany szczytowej- jak mocujecie deskowanie w miejscu tego uskoku? dajecie wyższą łatę (tę mocowaną do wieńca ściany szczytowej) czy w ogóle rozwiązujecie to inaczej niż w projekcie?

chyba nie rozumiem Twojego pytania... mocujemy deskowanie do wienca ?

to oznacza ze w ogole nie rozmawiam o kosztach na forum :-)

chyba nie rozumiem Twojego pytania... mocujemy deskowanie do wienca ?

wg projektu na wieńcu ściany szczytowej jest mocowana tzw łata brzegowa i na niej kończy się deskowanie- przynajmniej wg mojego projektu tak to wygląda :-)

Edytowane przez arku

• 2 weeks później...

Dawno Cie nie bylo rere

Dzieki :) Tak sa skosne, takie rownolegloboki. Z wnetrzami to dopiero pierwsza iteracja. Spotkania mamy raz w tygodniu, wiec mam nadzieje, ze do konca wakacji bedzie juz bardziej konkretnie. Najwieksza zagwozdka to, jak wspominalam, kuchnia. Oryginalny uklad swietnie wyglada, ale wydaje sie dostarczac malo miejsca do przechowywania. Dlatego wciaz kombinujemy jakby tu inaczej wykorzystac przestrzen.Wrzuce cos w tym tygodniu, bedzie mozna opiniowac ;)

Dawno Cie nie bylo rere

Bo wybrałam się na wakacje do PL i czasu jakoś na FM mniej ;)

Dzieki :) Tak sa skosne, takie rownolegloboki. Z wnetrzami to dopiero pierwsza iteracja. Spotkania mamy raz w tygodniu, wiec mam nadzieje, ze do konca wakacji bedzie juz bardziej konkretnie. Najwieksza zagwozdka to, jak wspominalam, kuchnia. Oryginalny uklad swietnie wyglada, ale wydaje sie dostarczac malo miejsca do przechowywania. Dlatego wciaz kombinujemy jakby tu inaczej wykorzystac przestrzen.Wrzuce cos w tym tygodniu, bedzie mozna opiniowac ;)

Też jestem ciekawa co w tej kuchni wymyślicie. Fakt malo miejsca na przechowywanie, zwłaszcza, że spiżarki brak.

Witam wszystkich, a szczególnie budującą anel111. Przyznam się, ze już jakiś czas przeglądam wszystko co krąży w necie na temat Prostego 1 i któregoś dnia trafiłem na forum, dziennik budowy i komentarze anel111. Bardzo się ciesze ze ktoś juz buduje i tak dokładnie opisuje ten projekt. Jestem pod wrażeniem tempa budowy u anel....pozazdrościć. My z zona jesteśmy w chwili obecnej na etapie kupna działki, tzn działka już wybrana, umowa przedwstępną na dniach, wiec już myślimy powoli o projekcie. Moim faworytem na ta działkę (wjazd od pd) od samego początku jest Prosty 1, żona jeszcze nie jest do końca przekonana ale z dnia na dzień coraz bardziej się do niego przekonuje. Wersja bez okapowa byłaby idealna z mojego punktu widzenia, ale w tej kwestii w rozmowach z żona jestem na przegranej pozycji i jeżeli już ten projekt to jedynie z okapami. Nevermind...przeżyje. Zanim uporamy się z działką, papierologią i wyborem projektu jeszcze minie nieco czasu. Na razie czytam każdego dnia to ciekawe forum/dziennik i cieszę się każdym sukcesem i kolejnym etapem anel jak swoim :) Na tą chwilę już wiem że nasz domek (mam nadzieję że będzie to właśnie Prosty 1) będzie miał oczyszczalnie ekologiczną (brak kanalizacji), na pewno rekuperator, marzy nam się też pompa ciepła z gruntowym wymiennikiem, oraz odzysk deszczówki z rozprowadzeniem na potrzeby spłuczek i pralki. Z innych spraw jeszcze kabina prysznicowa na dole bez brodzika oraz rolety zewnętrzne. Zobaczymy co pokaże przyszłość ale chcemy planować nasz dom pod kątem tych wszystkich urządzeń i w miarę możliwości zaplanować wszystko już wcześniej by nie obudzić się na jakimś zaawansowanym etapie gdzie wszelkie modyfikacje konstrukcji czy układu domu są bardzo kosztowne lub niemożliwe. Może wiecie kiedy zacząć się za tymi rzeczami (rekuperator, oczyszczalnia, pompa ciepla, rolety, prysznice...) rozglądać? Bo z tego co słyszałem to np. lejąc płytę fundamentową już powinienem wiedzieć gdzie zrobić odpływ (i jaki) pod kabinę. Wracając do rolet, z tego co się doczytałem między wierszami to widzę np. że przy tym projekcie montaż rolet zewnętrznych (typu dual) trzeba planować na wczesnym etapie i uwzględnić je w wielkości otworów okiennych w innym wypadku może być ciężko, tak? Poza tym jak wygląda sprawa montażu okien, czy to znaczy że najpierw dom musi być ocieplony a dopiero później montuje się okna? Każdego dnia mijam domy w stanie surowym zamkniętym które nie są ocieplone...hmmm czy to specyfika Prostego czy tamci zrobili coś nie tak? Uff...rozpisałem się. Jeszcze raz witam wszystkich i pilnie czytam co piszecie. Czasami też zapewne wtrące jakieś pytanie :))) Pozdrawiam Edytowane przez bizzi