Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza i dwie kurki czyli dom farmera ;) - Komentarze

anel111

Recommended Posts

Witaj bizzi! Ja jako fanka Prostego tylko tu kibicuję, ale mogę Ci troszkę podpowiedzieć. Resztę dopowie anel :).

Co do rekupacji, pompy i oczyszczalni nie pomogę. Natomiast jeśli chodzi o rolety, zależy jaki rodzaj. Jeśli kasety mają być chowane w ociepleniu, musisz pomysleć o powiększeniu otworów okiennych na etapie budowania. Montaż okien zależny jest również od tego co chcesz mieć. Jeśli dom energooszczędny/pasywny to montaż okien tylko i wyłącznie w ociepleniu. Jeśli Ci na tym nie zależy możesz montować w murze i ocieplać budynek zdecydowanie później.

Mam nadzieję, że coś zrozumiałeś z moich wypocin :p

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj bizzi! Ja jako fanka Prostego tylko tu kibicuję, ale mogę Ci troszkę podpowiedzieć. Resztę dopowie anel :).

Co do rekupacji, pompy i oczyszczalni nie pomogę. Natomiast jeśli chodzi o rolety, zależy jaki rodzaj. Jeśli kasety mają być chowane w ociepleniu, musisz pomysleć o powiększeniu otworów okiennych na etapie budowania. Montaż okien zależny jest również od tego co chcesz mieć. Jeśli dom energooszczędny/pasywny to montaż okien tylko i wyłącznie w ociepleniu. Jeśli Ci na tym nie zależy możesz montować w murze i ocieplać budynek zdecydowanie później.

Mam nadzieję, że coś zrozumiałeś z moich wypocin :p

Witam rere79 :) Dziekuje za informacje, z roletami tez juz udalo mi sie ustalic to samo co piszesz bezposrednio z projektamizwizja.pl Ze wzgledow estetycznych szedlbym wlasnie w rozwiazanie chowanych kaset w ociepleniu (rolety dual np. ) Trzeba to albo na etapie adaptacji uwzglednic, czyli powiekszyc otwor okienny, albo potem zmniejszyc wymiar okien, ale to jest wlasnie droga ktora wolalbym nie isc bo zmienia sie proporcje elewacji (chyba ze zalozyc atrape w kolorze stolarki okiennej na rolete) a poza tym ilosc swiatla w domu.

Myslimy o domu energooszczednym (stad tez rekuperatory, pompy ciepla, zapewne tez dodatkowe ocieplenia scian, poddasza, fundamentow), pasywny uwazam za fetysz na ktory jeszcze nie jestem gotowy:)

Fajnie na tym forum, zaczynam sie wciagac... :D

Pozdrawiam,

Witam serdecznie bizzi ! Ciesze sie ze Prosty Ci sie podoba i zapraszam do dalszego ogladania i komentowania !

- rekuperacja - my zaczelismy myslec w momencie startu budowy, warto to zrobic tak wczesnie, zeby zostawic otwory w stropach/scianach na kanaly wentylacyjne. Mozna rowniez zrezygnowac z kominkow wentylacji grawitacyjnej (aczkolwiek oszczednosc z tego wynikajaca nie jest zbyt duza). Generalnie najbardziej do nas w rekuperacji/wentylacji mechanicznej przemowilo to, ze dom bedzie 'dobrze wywietrzony' ;) Niestety mamy kiepskie doswiadczenia z wentylacja grawitacyjna i juz nie chcemy ich powtarzac.

- pompa ciepla - mozna zrezygnowac z komina spalinowego/pieca (+ z komina do kominka jesli zrezygnujesz z kominka) i zaoszczedzic ~7-10k; my nie zdecydowalismy sie na pompe bo czas zwrotu kosztow to ~10 lat. Zywotnosc sprezarki to max 10 lat. Wiec w momencie, w ktorym poniesione koszty zaczelyby sie zwracac bardzo prawdopodobne jest ze trzeba bylo wymieniac sprezarke :/ GDyby bylo jakies dofinansowanie, to pewnie bysmy powazniej rozwazali pompe. Ale niestety nie ma...

- rolety - my ostatecznie zrezygnowalismy z rolet, poniewac chcemy wlasnie zamontowac okna w ociepleniu. Montaz okna w ociepleniu pociaga za soba potrzebe montazu rolety w ociepleniu, a to nastrecza pewnych trudnosci montazystom. Dodatkowo wg. tego co uslyszelismy przy takim montazu prowadnice rolet nalezaloby przymocowac do okien (nawiercac okna, czy tez po prostu wkrecac w nie jakies sruby), co skutkowaloby moim zdaniem zniszczeniem okien :/

- oczyszczalnia - bedziemy mieli kanalizacje, wiec niestety nie szukalam informacji o oczyszczalni i nic nie jestem w stanie doradzic

- prysznic - tez chcemy miec prysznic najlepiej bez brodzika lub z mozliwie plaskim brodzikiem. Czytalam co nieco na ten temat i wyglada na to, ze sa obecnie rozwiazania, ktore pozwalaja na ostateczna decyzje o rodzaju brodzika juz w momencie wykanczania wnetrza. W kazdym razie, my niczego szczegolnego nie robilismy w fundamencie i stropie. Od poziomu chudziaka do poziomu podlogi na gotowo bedzie jeszcze 20 cm. Lazienka na dole nie jest duza i chyba nie powinno byc problemu z odpowiednim spadkiem odplywu.

- odzysk dezczowki - czemu chcielibyscie zastosowac to rozwiazanie ? Mozesz nieco rozwinac temat. Orientowales sie moze juz w kosztach vs. oszczednosci ? Pytam bo my w ogole nie zglebialismy tematu.

Tak spisalam na szybko co mi sie przypomnialo. Jakbys mial jakies pytania to pytaj smialo !

A poza tym ..... bez okapow ! :) :)

I domek jest naprawde fajny.

A gdzie bedziecie budowac?

Pozdrawiam. :)

Witaj anel,

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Troszke mi rozjasnilas temat i szczegolnie rolety jeszcze raz w takim razie przemyslimy, choc roleta dla mojej zony ma tez wplyw na odczuwanie bezpieczenstwa (bardziej subiektywnie, niz obiektywnie) . Jak zamierzacie podejsc do tegotematu: alarm, okna antywlamaniowe?

Rekuperator - nie mam watpliwosci ze to rozwiazanie na ta chwile jest jedynym wlasciwym. Wentylacja grawitacyjna odpada. Nie lubimy w domu zaduchu, ani przeciagow, wiec dobra wymiana powietrza jest kluczowa. Ponadto odzysk ciepla tez nie jest bez znaczenia dla...rachunkow za ogrzewanie.

Pompa ciepla - przyznam sie ze po cichu licze na dofinansowanie, jakies juz sa, ale narazie skromne (w naszej gminie jest to chyba 3tys zl), ale mam nadzieje ze zanim dojdzie do naszej decyzji o rodzaju ogrzewania bedzie to nieco wiecej. Rzeczywiscie rezygnowalibysmy wtedy z komina glownego, ale kominek (moze nawet koze jak ty) chyba bysmy chcieli. Raczej jako wsparcie ogrzewania niz jego trzon ale zawsze.

Odzysk deszczowki - obserwujemy nasze rachunki za wode obecnie i jestesmy zaskoczeni ile tego idzie. A jest to jedynie 70m mieszkanie i 2 dorosle osoby + niemowlak. W domu dojdzie jeszcze podlewanie trawnikow+ogrodu, myscie samochodu. Rozwiazania o ktorych czytalem wyglada nastepujaco: Deszczowka jest zbierana z dachu, i za pomoca pompy zasila spluczki, pralke (woda jest miekka w porownaniu tej z wodociagow, wiec dla pralki to wymarzona sytuacja. Z tego co wiem do prania jednakze zaleca sie uzywac naturalnych srodkow pioracych z orzechow czy cos...) Nadmiar wody deszczowej odprowadzany jest do zbiornika zakopanego w ogrodzie. W wypadku niedoboru wody z deszczowki, automatycznie niedobor uzupelniany jest woda z wodociagu. Takie wlasnie rozwiazanie ma nasza ciocia z Niemiec. Tesc ma podobne rozwiazanie zrobione domowym sposobem ale w uproszczonej formie: wykorzystuje zbiorniki po szambie dokad odprowadzana jest woda z deszczowki, pompa na prad zaciaga wode do podlewania ogrodu, zasilania oczka wodnego. Ma tam tez jakies zabezpieczenie, na wypadek gdyby zbiorniki sie w pelni napelnily i woda nie miala juz gdzioe sie gromadzic. Wtedy jest gdzies odprowadzana/rozsaczana....dopytam go jeszcze. Wg niego rachunki za wode spadly znaczaco, a w ogrodzie wody nie zaluja. W koszty instalacji jeszcze sie nie zaglebialem, ale mysle ze to sie oplaca. Jedyny koszt to prad do pompy. Dla nas wazny jest tez aspekt ekologiczny by niepotrzebnie nie marnowac wody...takie zboczenie:)

Troche na temat deszczowki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57993-Wykorzystanie-deszcz%C3%B3wki-w-domu

a rozwiazanie o ktorym pisalem tutaj (patrz zestaw premium): http://www.marley.com.pl/gromadzenie-i-wykorzystanie.html

Okapy...ach trudny temat. Naprawde. Ja jestem jak najbardizej na tak, ale zona....popracuje nad nia:)

Bedziemy budowac w Jaworzu, kolo Bielska-Białej. Na dniach finalizujemy sprawe dzialki. 3majcie kciuki.

Pozdrawiam,

Witam.

Również buduję prostego, na Podkarpaciu.

Mam pytanie - ile kubików desek potrzebowaliście do zaszalowania stropu?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :)

Witam,

trudno powiedziec poniewaz dokupywalem desek na szalunki ale mysle ze okolo 6-7 kubikow.

To jest zreszta prosty rachunek: 1m3 = 35-40m2. Dochodza do tego blaty na wience i slupy, o ktorych ja zapomnialem. Strop ma okolo 200m2.

Lacznie na caly dom poszlo nam 13 kubikow (lacznie z deskowanie dachu). Niestety sporo, bo okolo 2-3 m3, zostalo w krotkich kawalkach czy blatach. No coz, bedzie czym zabic okna a zima palic w kominku.

Pzdr,

Maz anel111 :)

Edytowane przez Pit_tip

Czesc wszystkim,

Moge oficjalnie oglosic, ze od wczoraj stalismy sie wlascicielami dzialki budowlanej:))) Ufff, bardzo stresujacy byl to proces zakupu szczegolnie ze sprzedajacy zaserwowal nam w oststniej chwili (u notariusza) niemila niespodzianke i kupe niepotrzebnych nerwow. Postawil na szali cala transakcje jezeli nie zaplace 200zl kosztow wypisania hipoteki....katastrofa, kompletny brak klasy, ale bylo minelo. Mamy dzialke, szampan wczoraj wieczorem wystrzelil, stres juz troche z nas splynal. Teraz juz nawet nieśmiało zaczynamy sie nia cieszyć...niesmialo, bo jeszcze to do nas nie dotarlo....o jeden maly kroczek blizej do celu:)))

P.S. Zła wiadomość dla wszystkich fanów "bezokapowosci prostego (wliczając mnie samego)", wcześniej tego nie zauważyłem, ale MPZP mówi ze: " a) dla budynków mieszkalnych i usługowych - dachy dwuspadowe lub wielospadowe o jednakowym nachyleniu głównych połaci 30-45st, Z WYSUNIĘTYMI OKAPAMI, z możliwością realizacji lukarn, facjat, świetlików, okien dachowych, zadaszeń nad wejściem, naczółków, itp " Czy w razie czego można jakoś wnioskować o odstępstwo od tego punktu? Czy ktoś z Was już to ćwiczył może ? Druga sprawa to jeden z moich sąsiadów (oddalony całe szczęście jakieś 50-100m od nas) ma "piękny" prefabrykowany płot betonowy....MPZP, wyraźnie zabrania takiego ogrodzenia. Jak to się stało że on to obszedł? Obszedł też wykończenie elewacji, bo MPZP wspiera kamień i drewno na elewacji i naturalne kolory elewacji, a on ma jakaś seledynowo-groszkową elewację....WTF ??? :wtf:

Bizzi, gratulacje!

Dolaczyles do grona "obszarnikow". Przyjemne uczucie :)

a) dla budynków mieszkalnych i usługowych - dachy dwuspadowe lub wielospadowe o jednakowym nachyleniu głównych połaci 30-45st, Z WYSUNIĘTYMI OKAPAMI, z możliwością realizacji lukarn, facjat, świetlików, okien dachowych, zadaszeń nad wejściem, naczółków, itp

Na bardzo szybko sparwdzilem MPZP dla Grodziska. Nie ma tam zapisu o okapach. Czy ten zapis jest w formie "nakazu" u ciebie?

Poza tym czy jesli nie ma precyzyjengo zapisu, to nie wystarczy nawet 1cm-wy okap ? :)

U nas tak bedzie okolo 5 cm okapu poniewaz zmienilem pokrycie oraz rynne zbiorcza, ktora bedzie wystawac poza obrys sciany. Zatem u nas dach rozni sie od tego z projektu.

Zastanawialem sie nad ociepleniem 25 cm (styro), w koncu stanelo na 20 cm a w miedzy czasie musialem podjac decyzje co do obroki i jej szerokosci oraz jak daleko ma sie znajdowac od sciany. Zatem te 5 cm bedzie u nas "mikro" okapem :) Wiem, wiem okapo-purysci, lacznie z moja anel, bede chcieli mojej glowy :)

Druga sprawa to jeden z moich sąsiadów (oddalony całe szczęście jakieś 50-100m od nas) ma "piękny" prefabrykowany płot betonowy

Ech, to samo u nas. Max 200m od nas mamy widok na "piekny" betony plot. MPZP mowi dokladnie to samo na ten temat.

W tym kontekscie twoje rozterki na temat okapu powinny zniknac. Ale sugeruje zadzwonic icognito do wych. architektury i po prostu zapytac.

Zatem te 5 cm bedzie u nas "mikro" okapem :) Wiem, wiem okapo-purysci, lacznie z moja anel, bede chcieli mojej glowy :).

Oj poleci Twoja głowa jak nic ;)

Witam Pana męża anel. Widzę, że teraz Ty przejmujesz stery w pisaniu. Co do owego 5 cm okapu, paręnaście metrów od domu i tak tego nie będzie widać :lol:

A jak postępy w prostym?

Zmęczenie jak zmęczenie ale zaczynaja mnie wykonawcy powoli irytowac. A to dopiero początek....

Postaram sie wrzucić wiecej zdjec dachu za pare dni. Wyglada super, kolor nie jest za ciemny, kształt pasuje idealnie.

Zatem poprosze o troche cierpliwości :)

Stery? Taaaa, pomarzyć zawsze można ;)

• 2 weeks później...