Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza i dwie kurki czyli dom farmera ;) - Komentarze

anel111

Recommended Posts

• Odpowiedzi 385
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie,

strasznie się cieszę, że trafiłam na Twój dziennik :) Rozważamy poważnie zakup projektu Prosty 1 lub 3 dlatego pilnie obserwuję Twoje postępy :) Tępo prac macie zawrotne, gratuluję tak szybko i sprawnie stawianego domu. Czy zatem słusznie wnioskuję, że jest to całkiem łatwy w budowie dom? W ostatnich wpisach wspominałaś o trudnościach związanych z dachem nad garażem, ja sama od dłuższego czasu zastanawiam się w jaki sposób można by zmienić jego pokrycie ;) Ale niewiele mam sensownych koncepcji. Widziałam w innym dzienniku dotyczącym również projektu tej pracowni, ale o nazwie Praktyczny, że wiele osób miało problemy z oknami (wykonaniem w podanych w projekcie wymiarach itp), a jak było u Ciebie?

Witam :)

trudno powiedziec, czy jest to dom prosty w budowie (trzeba by bylo spytac ekipe ;) ).

Sadze, ze tempo prac nie wynika z tego czy dom jest prosty czy trudny. Mielismy dosc duze szczescie do ekip, szczegolnie jesli chodzi o mozliwosc dogrania terminow. W zwiazku z tym nie bylo nie planowanych przestojow. Niektorzy z naszych sasiadow budowali rownie szybko, jesli nie szybciej niz my. Inni czekali na konkretne ekipy w zwiazku z czym budowa sie przeciagala.

To z czego trzeba zdawac sprawe to fakt, ze dom nie jest tani w budowie, ma duzo zelbetow a zastosowane rozwiazania sa dosc wymagajace: dach plaski (plaski dach wymaga dobrej ekipy, ktora wszystko starannie wykona inaczej zalany garaz murowany), rozwiazanie rynien z dachu "glownego".

Pokrycia nad garazem bym nie zmienila (w sensie dodania innego dachu), bo to zmieniloby charakter budynku - a dom wybralismy zarowno ze wzledu na odpowiadajacy nam metraz i rozklad pomieszczen jak i wlasnie sam wyglad budynku.

Z oknami nie bylo zadnych problemow, bo w tym domu nie ma jakis specjalnie duzych okien. Sa 3 okna 2,10 X 2, 30m a pozostale to waskie okna 0.9 na 2,30m. Wiem, ze okien powyzej pewnych wymiarow nie mozna wykonac nie dzielac ich lub trzeba rozwazac okna aluminiowe (ze wzgledu na wytrzymalosc ramy), ktore sa dosc drogie.

Ps. Ekipa od stanu surowego w naszym przypadku liczyla 8 osob i pracowala w czasie letnim (dlugi dzien) :)

Edytowane przez anel111

Dziękuję za odpowiedź :)

Tak sobie myślę, że w pewien sposób nie ma domów tanich w budowie - człowiek decyduje się na jakiś metraż, i cóż, nie ma co się oszukiwać, że coś dostanie gratis ;) Tu jest dużo żelbetów, w innym będą wykusze czy co tam jeszcze, więc cóż, trzeba się z tym pogodzić.

W każdym razie cieszę się widząc, że można dom postawić sprawnie i szybko (chyba za dużo słyszałam opowieści o tym jak to coś komuś nie wyszło, itd). My co prawda budowę zaczniemy pewnie za 2 lata, ale nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie związane z kosztami ;) Wg kosztorysu pracowni stan deweloperski można osiągnąć za ok 400 tys, a Wy jakie macie zdanie w tej kwestii w oparciu o poniesione wydatki? Pozdrawiam serdecznie

Caly dom bedzie tynkowany. Bramy nie beda wykonywane tak jak w projekcie.

Koszt plyt elewacyjnych jest zbyt wysoki. Jak zaczynalismy budowe to inaczej na to patrzylam. Teraz juz wiem ile innych rzeczy moge zrealizowac za cene tych plyt :) No i wlaczyl mi sie sknerus :p

Boni pionowych nie bedziemy robic. Nie lubie jak cos udaje cos inego :) Poza tym mysle ze z bliska wcale nie wygladaloby to ladnie. Widzialam juz gdzies zdjecia elewacji, gdzie tynk + bonie udawaly okladzine kamienna i po obejrzeniu efektow zrezygnowalam z takich prob imitowania plyt na naszym budynku.

już dawno chciałam się udzielić w waszym dzienniku ale niestety miałam jakiś kłopot z dodawaniem komentarzy i profilem więc stworzyłam nowe konto i oto jestem:)

Po pierwsze śledzę wasz dziennik od pierwszej strony ponieważ też mieliśmy budować prostego 1. jednak postanowiliśmy zmienić stronę wjazdu do działki i po otrzymaniu na to zgody Prosty nam już zupełnie nie pasuje. Po drodze mieliśmy tysiąc wybranych projektów tych co już na 100% :) Stanęło na Praktycznym 3 z DzW i mam nadzieję że na wiosnę uda się ruszyć.

Po drugie bardzo podobają mi się efekty waszej pracy, póki co wszystko w moim stylu a drzwi wejściowe najpiękniejsze jakie ostatnio widziałam.

Po trzecie strasznie szybko wam to idzie - podziwiam i zazdroszczę po cichu ;)

pozdrawiam