Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beton to podbicia - prośba o pilną pomoc

kvilip

Recommended Posts

Witam,

Mam taką sytuację.

Wchodzi mi jutro ekipa robić podbicie. Zaoferowali mi, żeby beton do wykonania podbicia pod starym domem (buduję nowy dom obok starego, dlatego potrzebne jest podbicie pod starym domem) zrobić sobie na budowie tzn. zamiast zamawiać suchy beton z betoniarni, kupić paletę cementu, żwiru (i co tam potrzeba jeszcze) i wymieszać sobie na miejscu.

W projekcie mam beton klasa b20. Zastanawiam się czy beton tak wykonany nie będzie gorszej jakości. Mówili, że dodadzą więcej cementu by było trwalsze i będzie to równie dobre. Wskazywali, że przy takiej gorącej pogodzie tak będzie nawet lepiej.

Będę wdzięczny za wypowiedź znawców tematu.

A jaka jest różnica między b20 i b15? Czy jak dodam - mówię to jako laik - np. więcej cementu - to nie uzyskam lepszego?

Zacytuję guru betonu:

"...Zadziwiające, że składniki dobrego i złego betonu są dokładnie takie same, a jedynie umiejętności, poparte przez zrozumienie wykonywanych czynności i zachodzących procesów są odpowiedzialne za różnice."

A.M. Neville "Właściwości betonu"

Jest dużo czynników pozwalających otrzymać beton odpowiedniej klasy i te czynniki są niemożliwe do spełnienia w warunkach budowy Pana Miecia, Zenia i Gienia.

Witam,

Mówili, że dodadzą więcej cementu by było trwalsze i będzie to równie dobre. Wskazywali, że przy takiej gorącej pogodzie tak będzie nawet lepiej.

Z tego wynika że na budowaniu to oni się średnio znają. Dodawanie większej ilości cementu od pewnego momentu wcale nie gwarantuje wyższej wytrzymałości betonu-wprost przeciwnie. A przy takiej pogodzie to trzeba pilnować pielęgnacji, a nie dodawać więcej cementu.