Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co można spie... przy montażu okien i w samych oknach

Recommended Posts

Długo zastanawiałem się czy taki wątek ma sens, czy może zamiast na FM utworzyć taki "pokaz" na swojej stronie, gdyż coraz częściej dostaję maile ze zdjęciami tego, co montażyści potrafią ;) jak i tych, na których widać wyroby oknopodobne.

Na dobry początek kilka zdjęć i zachęcam innych siedzących w branży do tworzenia tego wątku - ku przestrodze dla tych Inwestorów którym montażysta kit chce wcisnąć, że tak "jest cacy"

Ogromna prośba - nie twórzmy tu powielenia wątków okiennych, ograniczmy się TYLKO do publikacji zdjęć i ich komentarza

zdjęcie 1 - Usytuowanie kotew JB-D jest nieprawidłowe. Kotwy podpierające okno są za daleko od naroży okna (maksymalna odległość nie powinna przekraczać 10 cm - zgodnie z najnowszą instrukcją SFS), podobnie za daleko od środkowego słupka, i odległość między nimi także przekracza zakładaną przez systemodawcę wartość 70 cm i wynosi prawie 90cm. Efektem jest wyłukowanie dolnej krawędzi ościeżnicy, co bardzo dokładnie widać zdjęciu

zdjęcie 2 - tego tu już nie sposób opisać, Kretynizm wynikający ze złe wymierzonego wykuszu. Okno głęboko wchodzi w ścianę, kotwa, by nie odstawała, została nadcięta i dobita młotkiem, tynkarz jak zacznie tynkować narzuci zaprawy na ok 20 mm na skrzydło, zakrywając ościeżnicę, o zawiasie nie wspomnę ;)

zdjęcie 3 - to widok rozmieszczenia kotew w wykuszu - po prostu jatka a nie montaż

Bez tytułu.jpg

Bez tytułu_1.jpg

Bez tytułu_3.jpg

Edytowane przez jareko

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To może być hardcorowy wątek:D Ale komentarze są niezbędne, bo postronnej osobie może być ciężko zaczaić o co kaman.

Tylko prośba - może bez nazw, bo pastwienie się nad fotkami nie jest etyczne i dopóki nie wiemy co autor miał na myśli to może być mało fair..

oczywiście Fin, nie zamierzam w swych materiałach podawać ani producentów ani montażystów. Niech zdjęcia posłużą tylko jako wizualizacja tego co spier... przy montażu można.

I mam nadzieję, że ten wątek stanie się własnie hardcorowy :) i Pchełek nauczy się wklejać zdjęcia bo to co mi ostatnimi czasy okazał to dopiero jest jazda bez trzymanki :)

A tu pytanie do kolegów po fachu. Ściana 3W, wewnątrz wełna jako materiał izolacyjny - czy przyjęlibyście do realizacji takie zamówienie gdy klient mówi iż nie chce folii, bo ktoś mu powiedział, że zbędna ?

Bez tytułu3.jpg

Edytowane przez jareko

Fotka z wełną to mistrzostwo świata po 2 latach koleś będzie rozbierał całą zewnętrzną cześć ściany 3W i targał tą wełnę ,może mu się uda że parter ocaleje bo cała wilgoć pójdzie pod dach :)

Widziałem skutki czegoś takiego na kamerze termowizyjnej po 2 mety od okna było aż granatowo taka zawilgocona wełna

Edytowane przez sikorb

Kolego Test. Rozumiem, że każda możliwość reklamy swej strony jest kusząca :p ale tutaj poprosiłbym o publikację zdjęć a nie linków do nich.

Zdjęcia mogą wywołać dyskusję, wymianę poglądów a do linków trudno sie odnosić

Tak więc kolego Test, uszanuj moją prośbę, ułatw innym życie, zamień linki na zdjęcia - dziękuję

Sikorb - Widziałem skutki czegoś takiego na kamerze termowizyjnej po 2 mety od okna było aż granatowo taka zawilgocona wełna - najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że klient wyedukowany na FM. wszystcy, którzy przedstawiali mu oferty zaznaczali że folie MUSZĄ być, ale znalazł się jeden "specjalista" który powiedział - Panie, po co wydawać kasę, ni i klient zaoszczędził.

Kupił jedne z najlepszych okien dostępnych na rynku, dosć drogie okienka ale z racji koniecznościwykonania wielu na nowo, okażą się najdroższymi oknami w całej Europie a montaż w cenach z kosmosu.

Realnie, duża część okien do ponownego wykonania (błedy pomiarowe) i wszystkie do ponownego montażu.

Czyli zapłąci za montaż, demontaż, ponowny montaż + folie + plus narzut za chrzanienie się z poprawkami po innych.

To już ja wychodzę taniej hi hi hi dużo taniej ;)

Edytowane przez jareko

By nie zatracić sensu edukacyjnego tego wątku (takie mamy przecież założenie) to proponuję wrzucać fotki opisujący pojedyńcze przypadki, pogadać o nich, wytknąć błędy wraz z przedstawieniem ich potencjalnych skutków, zaproponować rozwiązania itp...

to teraz przykład jak można montażem parapetów spierniczyć cała idee montażu w warstwie ocieplenia i nie tylko

Poroterm to taki parszywy materiał budowlany, że tymi kanałami, gdy niedokładnie jest wymurowany, hula powiertrze jak i gdzie tylko chce, gdy nie jest zasklepiony i co tu widzimy ? Radosną twórczość montera parapetów wewnętrznych zaś na ostatnim zdjęciu ukazany obraz termowizyjny zdjęcia czwartego - prawda że można się załamać ?

A jak to zrobić prawidłowo możecie przeczytać u mnie - a co, zareklamuję się z lekka, co mi tam ;) http://jareko.pl/page19.php

Bez tytulu_1.jpg

Bez tytulu_2.jpg

Bez tytulu_3.jpg

Bez tytulu_4.jpg

Bez tytulu_5.jpg

Edytowane przez jareko

A tu kuriozum, przygotowany otwór okienny do montażu warstwowego - i murarze nie wiedzą o co się czepia montażysta

JAK POWINNO BYĆ:

Nikt nie wymaga idealnej dokładności, zwłaszcza, że w niektórych materiałach realnie jest nierealna ale.... ale dlaczego ci co murują nie myślą?

Zarzucenie zaprawą i zaciągnięcie kielnią załatwia sprawę i nic nie kosztuje, jedno machnięcie nadgarstkiem więcej

24032012042.jpg

a tak wyglądają realia montażu okien na Inwestycjach - piękny widok - nieprawdaż ? ;)

JAK POWINNO BYĆ:

Okna powinny mieć listwę podparapetową (niestety kosztuje), otwory podmurowane tak by luzy mieściły się w granicach 10-30 mm

Pod balkonem albo podmurówka i listwa podparapetowe (rozwiązanie najtańsze ale też najzimniejsze) albo profile bazowe, poszerzające itp

13022012003.jpg

Jareko ostatnio montowałem okna w domu gdzie budowali sławni górale.Otwory to jak wyrwa po granacie ,mówię nie montuje w tym okien bo jak coś będzie nie tak do do mnie przyjdzie klient nie do was.

Góral na mnie z ryjem no kur.. podłusss no se cegiełka potem sie podleje pod łokno betonem ,tu kawołek patycka i przeca bydziesz mioł dobrze ,wy to byście chcieli żeby wom jeszcze wstawić te okna a ino brać pieniądze.

Ja w szoku po tych wspaniałych poradach a tu klient na mnie z ryjem żeby montować że Zenek dobrze mówi to się zrobi.

Jako że klient miał zapłacone 100% zabrałem się i pojechałem ale jak by miał tylko zaliczkę nie wiem co bym zrobił :(

Dałem taki przykład bo jak przybywamy na montaż i coś jest nie tak, powiemy o tym klientowi to on zaraz z nas robi nierobów i w ogóle wymyślamy cuda bo nie chce nam się montować

Edytowane przez sikorb

Kolego Test. Rozumiem, że każda możliwość reklamy swej strony jest kusząca :p ale tutaj poprosiłbym o publikację zdjęć a nie linków do nich.

Mówisz masz. Nie było moim zamiarem reklamowanie vortalu. Po prostu liczba zdjęć jest zbyt duża, aby je publikować pojedynczo. Ale jak nie to nie. Reklamuj się sam:-).

Edytowane przez T12345T

kolejny kwiatek z korespondencji mailowej.

HS jednego z wiodących producentów okien w kraju i... montażysta. Montażysta któremu w HS-ie nie przeszkadza nierówne podparcie dolnej belki - poziomica za krótka by wykazać, że powstaje szpara prawie 10 mm !!! gdzie każdy, kto montował HS-a wie, że dokładność montażu jest tu wyjątkowa i tolerancja +- 1 mm czasem jest za mało wymagająca, i nic dziwnego że później skrzydło nie chce przylegać do ościeżnicy - i na dodatek wmawia się klientce, że na produkcji źle wykonano okno.

Bez tytułu5.jpg

Bez tytułu4.jpg

Edytowane przez jareko

Pięknie wykończone mieszkanie i od samego początku był problem z oknami, zimno przy nim, wkraplająca się para wodna na ościeżnicy przy styku z murem szybciej niż na styku szyba/profil, mimo wietrzenia. Wielokrotne reklamacje u Developera, próby naprawy, aż w końcu decyzja - wymiana

I co się okazuje? Pod Drzwiami uchylno-przesuwnymi ani grama piany - nic dziwnego że zimą lodowisko się tworzyło, po bokach okien piana tylko w narożach i zasmarkane aby tylko była szuka dla sztuki - zamiast wypełnienia całej przestrzeni dosłownie wężyk piany na 10 mm.

Po wymianie i pierwszej zimie szok :) w mieszkaniu ciepło, sucho, nic po ścianach się nie leje, rachunki za gaz zmalały prawie 50%.

DSC02989a.jpg

DSC02991a.jpg