jareko 13.05.2012 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 hmmm klin to u mnie zawsze dwa kliny tworzące stabilne podparcie, jeśli para klinów jest za wysoka stosuję podkładki do szklenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 13.05.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) Pierdzielenie klin nie klin ja zawsze stosuje połączenie dwóch KLINÓW pcv ,zawsze mam na montażu ,trzy rozmiary tak żebym mógł zmieścić dwa miedzy ramą wzdłóż. to z obrazka to co to jest klin czy już klocek ??????????????????????? Jareko byłeś szybszy robię dokładnie tak samo ,bo kto by stosował kliny solo Edytowane 13 Maja 2012 przez sikorb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.05.2012 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 a jak te kliny wyglądają - proszę bardzo To jeszcze kliny czy już klocki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 13.05.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) to skrzywiona rama I przykład jak nie powinno się klinować ram okiennych z boku Edytowane 13 Maja 2012 przez sikorb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.05.2012 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 to skrzywiona rama I przykład jak nie powinno się klinować ram okiennych z boku ha ha ha to aparat i ogniskowa rybie oczko powoduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.05.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Hola, hola Panowie! Wydaje mi się, że większość inwestorów będzie utożsamiała jednak pojęcie klin, z klinem drewnianym, który stosowany jest do pozycjonowania ramy w ościeży. To, że akurat Wy robicie z dwóch graniastosłupów trójkątnych:-) z PVC, prostopadłościan i ustawiacie go równolegle do płaszczyzny okna, to nie znaczy, że czynią to wszyscy i że akurat przy montażu okien ten sposób wykorzystania klina (klinów) jest najpowszechniejszy. Zrobicie jak zechcecie, ale może jednak dojdziecie do wniosku, że dwa nałożone na siebie kliny... nie są już klinem (klinami), a zamieniają się w klocek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 13.05.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) Ok to po proszę żeby mi producent na fakturze pisał klin do produkcji klocków T12345T czy to ma aż tak wielkie znaczenie dla ciebie spax ,klocek itd ????? Wydaje mi się ze w tym temacie warto by zakończyć dyskusje na temat klocków klinów czy bóg wie czego Edytowane 13 Maja 2012 przez sikorb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.05.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Skrobnąłeś całkiem dokładny artykuł - muszę przyznać ale.... mam zastrzeżenia do : http://oknotest.pl/images/obrazy-abc-art/11_Punkty_montazowe_okna_jednodzielne.png - mocowanie górnego ramiaka http://oknotest.pl/images/obrazy-abc-art/12_Punkty_montazowe_okna_wielodzielne.png - mocowanie górnego ramiaka, rozmieszczenie dolnych punktów podparcia Dzięki. Co do Twoich uwag, to ja akurat znajduję w RAL-u uzasadnienie dla takiej propozycji rozmieszczania punktów podparcia i punktów mocowania. Wydaje się, że znalazł je także SFS, bo w związku ze zmianami w RAL-u zmienił swoje zalecenia montażowe, ale... jak to mówią twórcy tej instrukcji jej stosowanie nie jest obowiązkowe o ile ktoś znajdzie inne rozwiązanie, które prowadzi do pozytywnego skutku i da się udowodnić w drodze obliczeń, czyli nie jest to prawda objawiona, choć niewątpliwie udowodniona:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.05.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Ok to po proszę żeby mi producent na fakturze pisał klin do produkcji klocków T12345T czy to ma aż tak wielkie znaczenie dla ciebie spax ,klocek itd ????? sikorb, dla mnie nie ma, bo ja się trochę orientuję co i jak, ale dla większości inwestorów w mojej opinii ma to znaczenie i to zasadnicze, a to dla nich jest to forum nie dla nas. W prywatnych rozmowach możemy używać skrótów myślowych, żargonu itp, bo wiemy o czym mówimy i potrafimy sobie wyobrazić sytuację. Osobom spoza branży przychodzi to zdecydowanie trudniej, a jeśli (przez nas) będą do opisu przedmiotu zamówienia używali pojęć niewłaściwych, to i przedmiot uzyskają niewłaściwy. Tylko tyle:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.05.2012 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 ...Wydaje się, że znalazł je także SFS, bo w związku ze zmianami w RAL-u zmienił swoje zalecenia montażowe....Jest niedziela, skanu nie zrobię ale SFS ma inne zalecenia dla góry niż na pokazanym rysunku - jest ona odbiciem dolnego mocowania, natomiast przy zestawie jest źle przy słupku I taki montaż ma sens - a nie jak na zamieszczonych rysunkach - sorki ale będę się upierał przy swoim Ale masz rację - najważniejsze by było OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.05.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 ... ale SFS ma inne zalecenia dla góry niż na pokazanym rysunku - jest ona odbiciem dolnego mocowania, natomiast przy zestawie jest źle przy słupku Zaintrygowałeś mnie! Zajrzałem do dwóch źródeł SFS. "Zakres oferty 2011" oraz "Dokumentacja techniczna". Jedyna różnica jaką dostrzegam to tam gdzie SFS ma strzałeczki w pkt.B, na rysunkach z RAL-a są zasygnalizowane dodatkowe punkty podparcia dla montażu w warstwie ocieplenia. Według mnie rysunki z RAL są całkowicie zgodne z rysunkami SFS, biorąc pod uwagę treść odnośników podanych przy rysunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.05.2012 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 wraz z ostatnum zakupem dostalemtroche folderow i cos mi sie wydaje ze rysunki sa inne. Sprawdze w poniedzialek. I tak nie zmienia to faktu ze zalecenia sa w pewnych sytuacjach od czachy. Np zgodnie z zaleceniem balkon 90\250 ma od dolu dwie kotwy ale.... Ale skrzydlo wazy prawie 170 kilo i przy otwarciu pe'ny ciezar spoczywa na jednej kotwie ktora tego z czasem nie wytrzyma, stad u mnie dodatkowo pojawia sie trzecia kotwa tuz obok kotwy przy zawiasie bym po prostu mial spokojny sen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.05.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Witam to wracając do tematu i kolejnego pytania: po jakim czasie zacznie "dmuchać" pomiędzy ramą a murem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.05.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Witam to wracając do tematu i kolejnego pytania: po jakim czasie zacznie "dmuchać" pomiędzy ramą a murem? [ATTACH]115792[/ATTACH] Pozdrawiam Z tego co pamiętam, to bardzo podobne zdjęcie robiłem w Piotrkowie Kujawskim i już dmuchało:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.05.2012 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Zaintrygowałeś mnie! Zajrzałem do dwóch źródeł SFS. "Zakres oferty 2011" oraz "Dokumentacja techniczna". Jedyna różnica jaką dostrzegam to tam gdzie SFS ma strzałeczki w pkt.B, na rysunkach z RAL-a są zasygnalizowane dodatkowe punkty podparcia dla montażu w warstwie ocieplenia. Według mnie rysunki z RAL są całkowicie zgodne z rysunkami SFS, biorąc pod uwagę treść odnośników podanych przy rysunkach.Coś mi się jednak przewidziało - jest identycznie jak u ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delo 14.05.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 (edytowane) Witam, Po sąsiedzku na forum zapytałem jak poprawić ale że tu nikt dotychczas nie wkleił takiego babola to niniejszym zasyłam. (mam nadzieję że moderator mnie nie wykopie za duplikat). Specjalistom miłego komentowania... Edytowane 14 Maja 2012 przez Delo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.05.2012 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 tak wygląda okno tuż przed kolejnymi pracami, wyciągnięty klin (klocek) i na 100% jestem pewny że ta dziura nie zostałaby wypełniona - a później na termowizji wyszłoby że montaż jest na kotwach stalowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.05.2012 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Tak naprawdę to co tu pisać, zdjęcia mówią same za siebie, nic dziwnego że zimą w sypialni zimno jak w psiarni. Męczymy się z wymianą okien w domu z developerki - i powiem tak. Dla tych, którzy chcą takie domy kupować i to w momencie gdy powstają i nie ma jeszcze okien - kupcie sobie sami okna, zamontujcie siłami ekipy nie związanej z developerem - sądzę, że co najmniej 20% kosztów wydawanych na ogrzewanie pozostanie w kieszeni, i włosy tak szybko nie posiwieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 15.05.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 przykład u nas 3 ciągi szeregowców :1budowany z oknami drzwi brama 2połowa kupujących zdecydowała że na własną rękę kupią okna drzwi i bramę3-90%klientów tak zrobiło!Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że kupujący jeśli chciał na swój koszt wstawić okna drzwi i bramę (dom-mieszkanie kupił z oknami itd) dostawał zwrot kosztów w wysokości 2000zł .gdzie oni to kupili wszystko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.05.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witam Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że kupujący jeśli chciał na swój koszt wstawić okna drzwi i bramę (dom-mieszkanie kupił z oknami itd) dostawał zwrot kosztów w wysokości 2000zł .gdzie oni to kupili wszystko:) może lepiej nie wiedzieć gdzie i jak ale pozostając przy developerach i tutaj widać pewne "działania" słyszałem o takim, który wybudował dobrze, pewnie nie za tanio ale sprzedając lokal "zwalnia" nabywcę z opłat za ogrzewanie przez 1 rok, niby niewiele ale jednak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts