Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co można spie... przy montażu okien i w samych oknach

Recommended Posts

a czy taki montaż jest dopuszczalny ?

oni mają robić niedługo u mnie !

[ATTACH=CONFIG]126182[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]126184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]126185[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]126186[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]126187[/ATTACH]

Nie wpuszczaj ich do domu!!! Apage satanas!! A kysz! Lub swojsko, won mi stąd:-).

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiedz, ale tak szczerze, co wśród kilku ofert jakie otrzymałeś, spowodowało że wybrałeś tą - ale szczerze bo inna odpowiedz mija się z celem

Wiem że chcesz usłyszeć że cena :) ale to nie do końca tak . Mieszkam...to małe miasteczko .I jedyna firma .Chyba nie chciało mi i się szukać dalej. Mają w ofercie okna wielu firm. Praktycznie każda chałupa u nas we "wsi" ma okna od nich .Taki pęd owczy .Kiedy zobaczyłem ten montaż...., szukam ekipy do montażu. Jest ktoś chętny . ? Okolice Rawy mazowieckiej.

Pzdr

Rozumiem ten tok myślenia. Firma znana, cena ok więc po co szukać dalej. Może i montują po 3 tys. okien, bo jakby robili to jak trzeba, krok po kroku to zrobiliby góra tysiąc :) Szybo i tanio. To hasło już zajął jakiś market ;)

Rawa nie jest na końcu świata. Może popatrz po jakiś bardziej znanych firmach w większych miastach. Dojazd 30 czy 50km nie jest problemem.

Ja pierniczę, montuję 100-200-300 nawet i 500 km od domu a tu Rawa pod nosem hi hi hi

Poza tym bliżej masz kilka dobrych firm w Łodzi i oni także chętnie Rawę obsłużą

Żartuję sobie ale widzisz tak postępuje większość - i w sumie nie ma się czemu dziwić

Koledzy, nie znęcajcie się nad noname2 - tak wygląda realnie rynek usług sprzedaży i montażu okien w Polsce. Czytelnicy FM to margines wszystkich sprzedaży i montaży

Chłop chciał dobrze, jest wyedukowany na FM, współczuję tym co zamontowali 3.000.000 okien - da im szkołę - i to jest pocieszające :)

A więc....mieli poprawić ale poprawili tak jak umieli. to jest tak jak nie ma pasji tylko robi się to z obowiązku.ale czym ja się przejmuje? Czy to moja inwestycja? To dlaczego czuje się jakbym to ja puścił fuszerke? Acha, znalazłem firmę która robi montaż warstwowy.znalazłem ja przypadkowo jadąc rowerem i oglądając budujące się chałupy.jeden z montażu zwrócił moja uwagę.czysto , schludnie itd.i tak po nitce do kłębka....montaż nie jest możliwy bo nie na materiale kupionym u nich a poza tym w tym roku to nie możliwe , tyle roboty.i zrób tu człowieku dobrze.acha.sprzedadzą mi materiały do montażu i mogę sobie zrobić sam.

Acha, znalazłem firmę która robi montaż warstwowy.znalazłem ja przypadkowo jadąc rowerem i oglądając budujące się chałupy.jeden z montażu zwrócił moja uwagę.czysto , schludnie itd.i tak po nitce do kłębka....montaż nie jest możliwy bo nie na materiale kupionym u nich a poza tym w tym roku to nie możliwe , tyle roboty.i zrób tu człowieku dobrze.acha.sprzedadzą mi materiały do montażu i mogę sobie zrobić sam.

Mają zajęte terminy dom końca roku? Już nawet nie koń ale słoń by się uśmiał... W branży okiennej jak ktoś ma zajęte 2 najbliższe miesiące to jest bonzo, który pół zimy spędza na nartach w drugie pół na karaibach ;)

Coś tak sobi myślę, że nasz kolega bez nazwy2 już nie może się powstrzymać by napisać jaka to cudowna firma jest tak zajęta...

Panowie ja jako skromny inwestor mogę powiedzieć tak. Część firm nie koniecznie z waszej branży ale ogólnie z budowlanki jak tylko przy rozmowie wyczują że klient coś tam wie trochę informacji łyknął i każdej ciemnoty mu się nie wciśnie, to starają się klienta pozbyć albo dają cenę zaporową. Po co im klient marudny i taki który może się czepiać o jakieś tam pierdoły. Ja dzięki forum coś tam się dowiedziałem, w temacie okien jareko mi młotkiem z głowy parę rzeczy wybił (a zwłaszcza ciepły parapet) więc chyba będę miał problem z oknami i z ekipą do montażu.

Panowie ja jako skromny inwestor mogę powiedzieć tak. Część firm nie koniecznie z waszej branży ale ogólnie z budowlanki jak tylko przy rozmowie wyczują że klient coś tam wie trochę informacji łyknął i każdej ciemnoty mu się nie wciśnie, to starają się klienta pozbyć albo dają cenę zaporową. Po co im klient marudny i taki który może się czepiać o jakieś tam pierdoły. Ja dzięki forum coś tam się dowiedziałem, w temacie okien jareko mi młotkiem z głowy parę rzeczy wybił (a zwłaszcza ciepły parapet) więc chyba będę miał problem z oknami i z ekipą do montażu.

Uwielbiam takich klientów - marudnych jeśli chodzi o merytoryczne strony zamówienia - przynajmniej ma się równorzędnego partnera do rozmowy i można coś pięknego wykonać na ich życzenie. Niestety, takich klientów jet niewielu

Bwojtku - podobne wrażenie odnoszę co Ty w temacie firmy która ma grafik zajęty do końca roku. Ten rok to początek głębokiego kryzysu w krajowym rynku okiennym. Producenci jakoś się utrzymają bo z wielu powodów eksport rośnie i to znacznie natomiast u nas zacznie się wojna o klienta taka, jakiej do tej pory, przez wszystkie lata jakie znam, czyli od 1996, nie było. I najsmutniejsze jest to, że po dupie dostaną dobrzy wytwórcy i montażyści gdyż by coś było naprawdę porządnie wykonane - musi kosztować - a klient... klient to laik który zadecyduje ceną (bez obrazy dla części klientów znających się na rzeczy)

Ja póki co się cieszę, że na najbliższe trzy tygodnie mam poustawianą robotę, coś tam na najbliższe dwa miesiące w planach i cieszę się bo robota jaka taka jest

Edytowane przez jareko

• 2 months później...

Interesuje mnie dlaczego "zwłaszcza ciepły parapet" należy sobie wybić z głowy? Na razie jestem zielony z filozofii montażu ale chcę się doszkolić bo przymierzam się do okien w przyszłym roku (aktualnie kończy murarz i zaczyna dekarz). Dzięki za krótkie uświadomienie

Interesuje mnie dlaczego "zwłaszcza ciepły parapet" należy sobie wybić z głowy? Na razie jestem zielony z filozofii montażu ale chcę się doszkolić bo przymierzam się do okien w przyszłym roku (aktualnie kończy murarz i zaczyna dekarz). Dzięki za krótkie uświadomienie

Stosując "ciepły parapet" nie ma możliwości przymocowania dolnej części ramy do muru.

Stosując "ciepły parapet" nie ma możliwości przymocowania dolnej części ramy do muru.
za chwilę usłyszysz że firma Illbruck i Instytut w Rosenheim to sprawdzały i nic się nie ma prawa dziać. :) i żaden inny sposób nie da ci tego co "ciepły parapet"

To tak jak z tą niezbędną koniecznością montażu warstwowego - nieprawidłowo nazywanego "ciepłym montażem" - ma być i już ;)

Witam, wiem, że po raz kolejny będzie o tym mowa ale cóż muszę rozwiać swoje wątpliwości. A posta piszę w tym temacie, żeby czasem spieprzony montaż nie był.

Jestem już umówiony na pomiar otworów okiennych i trochę się zdziwiłem, że Pan od montażu okien poleca bardziej podmurowanie niż poszerzenie.

Nie wiem czy dobrze kojarzę ale czy współczynnik U takiego poszerzenia wynosi około 1? A np. betonu komórkowego około np 0.6? Pytam bo ten

Pan twierdzi, że podmurowanie jest cieplejsze. ( później tylko styrodurem obłożyć z dwóch stron). Tylko rozumiem, że jak będzie styrodur z zewnątrz to trzeba zrobić okucie blacharskie, bo przy poszerzeniu nie daje się już żadnego okucia prawda? Jeśli dobrze rozumuję, to chociażby z tego powodu wolę poszerzenie, żeby nie mieć żadnych blach pod nogami. Jeśli, jest inaczej to proszę o wyjaśnienie.

Pozdrawiam

Witam

Niedługo kupuję okna do mojego domu. Wszyscy sprzedawcy mówią że rolety podtynkowe są super. A u mnie jest problem: chce budynek ocieplić styropianem 15 cm skrzynki rolet mogą mieć więcej niż 15 cm głębokści dlatego radzono mi żeby okna nie licować z powierzchnią zew. ściany nośnej a cofnąć je razem ze skrzynką rolet np o 5 - 10 cm. W takiej sytuacji nie będę miał mostka termicznego na wysokości skrzynki rolet, pod nadprożem. W takiej sytuacji pytam się co z izolacją pionową ościeżnic we wnęce okiennej, gdzie moim zdaniem będą największe mostki termiczne.

Mam pytanie odnośnie montażu okien PCV. Czy można otwór okienny w ścianie zewn. gr. 25 cm wykleić styropianem twardym np. EPS100 lub styrodurem gr. 5cm, szerokość = szerokości ściany 25 cm (rys. po lewej). Następnie zamontować okno w otworze wyklejonym styropianem kołkami odpowiednio długimi i uszczelnić pianką. Później pozostaje: z zewnątrz wykonać izolacje termiczną zachodzącą na warstwę styropianu i okno we wnęce (rys. po prawej). Co o tym myślicie?

okna.jpg

Witam

Witam

Niedługo kupuję okna do mojego domu. Wszyscy sprzedawcy mówią że rolety podtynkowe są super. A u mnie jest problem: chce budynek ocieplić styropianem 15 cm skrzynki rolet mogą mieć więcej niż 15 cm głębokści dlatego radzono mi żeby okna nie licować z powierzchnią zew. ściany nośnej a cofnąć je razem ze skrzynką rolet np o 5 - 10 cm. W takiej sytuacji nie będę miał mostka termicznego na wysokości skrzynki rolet, pod nadprożem. W takiej sytuacji pytam się co z izolacją pionową ościeżnic we wnęce okiennej, gdzie moim zdaniem będą największe mostki termiczne.

Mam pytanie odnośnie montażu okien PCV. Czy można otwór okienny w ścianie zewn. gr. 25 cm wykleić styropianem twardym np. EPS100 lub styrodurem gr. 5cm, szerokość = szerokości ściany 25 cm (rys. po lewej). Następnie zamontować okno w otworze wyklejonym styropianem kołkami odpowiednio długimi i uszczelnić pianką. Później pozostaje: z zewnątrz wykonać izolacje termiczną zachodzącą na warstwę styropianu i okno we wnęce (rys. po prawej). Co o tym myślicie?

Tak po w skrócie, Pan, który sugeruje cofanie okna powinien odrobinę poszerzyć swoją wiedzę z zakresy optymalnego montażu stolarki - masz ścianę gr 25 cm i Pan sugeruje cofnięcie okna o 10 cm - pogratulować, roleta nadstawna jest jako całość "najsłabszym" elementem cieplnym w tym zestawieniu a Pan twierdzi, że nie będzie mostków :)

czy wiesz już na 100% jaki wymiar będą miały skrzynki? czy koniecznie MUSISZ mieć rolety nadstawne?

zamontowania okna na styropiania/styrodurze itp pewnie, że można zapytaj tylko jaki nacisk takie coś wytrzyma i porównaj z ciężarem okien i co chcesz przez taki montaż osiągnąć ?

Pozdrawiam