smitte 28.03.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Kiedy najwcześciej można położyć parkiet w nowym budynku? Za miesiąc odbieram klucze, wylewki już są gotowe od około 2 miesięcy. Czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Z góry dziękuję za wszystkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.03.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 moim zdanie za jakies 3-2 lata, chyba, ze lubisz szczeliny w parkiecie i odpowiada ci szpachlowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 28.03.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 U nas wylewki były robione w marcu, a parkiet był kładziony w lipcu. Czyli około 4 miesiące. Parkiet był suchy. Oprócz suchości podłoża i parkietu, dość ważne jest też, żeby klepki poleżakowały jakieś 2-3 tygodnie w pomieszczeniu, w którym będą układane. Jak narazie nasz parkiet leży ponad 1,5 roku i ogólnie nic się z nim nie dzieje. Wygląda bardzo dobrze. Zauważyłam 2 małe szczelinki koło kaloryfera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2004 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Helism, ja mam wylewki zrobione w listopadzie, teraz robią tynki. Parkiet chcemy kłaść w lipcu. Mam nadzieję, że podobnie jak u ciebie też będzie OK. Pod kaloryferami to podobno zawsze będą szczeliny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 29.03.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Witaj, zanlazłem Twój post na forum Muratora. Żeby móc układać parkiet na podłożu musz byc spełnione trzy warunki z nim związane:1. nie może być za miękka2. nie może byc popękana,ale myśle że te dwie rzeczy nie mają miejsca w twojej sytuacji bo jest to nowe budownictwo.3 rzeczą jest wilgotnośc podłoża która nie może być wyższa niż 2-2,5%. Szybkoś z jaką dana posadzak osiaga takawilgotność jest zależna od wielu czynników np. temp. i wilgptnosci na zewnątrz, grubości posadzki, itp.Ważną rzeczą jest rówież to aby podłogi drewniane kłaść na samy końcu prac wykończeniowych tzn. po zakończeniu wszystkich prac przy których uzywa się wody (gładzie gipsowe, ścianki działowe, klejenie płytek ceramicznych lub marmurowych), ponieważ zwiekszają one wilgotność.Jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic to mogę wykonać taki pomiar u Ciebie.Prowadze firme która zajmuje sie sprzedażą oraz wykonywaniem podłóg drewnianych.Jeżeli jesteś z poza Warszawy, to mogę Ci spróbować polecić firmę z innego miasta. pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewidzialny 04.04.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 posadzka musi miec <2% wilgotnosci (trzeba zmierzyc przed ukladaniem) w normalnych warunkach wystarczy 4-5 tygodni od polozenia wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts