Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kładzenie parkietu w świeżo wybudowanym bloku

smitte

Recommended Posts

U nas wylewki były robione w marcu, a parkiet był kładziony w lipcu. Czyli około 4 miesiące. Parkiet był suchy. Oprócz suchości podłoża i parkietu, dość ważne jest też, żeby klepki poleżakowały jakieś 2-3 tygodnie w pomieszczeniu, w którym będą układane. Jak narazie nasz parkiet leży ponad 1,5 roku i ogólnie nic się z nim nie dzieje. Wygląda bardzo dobrze. Zauważyłam 2 małe szczelinki koło kaloryfera

Helism, ja mam wylewki zrobione w listopadzie, teraz robią tynki. Parkiet chcemy kłaść w lipcu. Mam nadzieję, że podobnie jak u ciebie też będzie OK. Pod kaloryferami to podobno zawsze będą szczeliny. Pozdrawiam

Witaj, zanlazłem Twój post na forum Muratora.

Żeby móc układać parkiet na podłożu musz byc spełnione trzy warunki z nim związane:

1. nie może być za miękka

2. nie może byc popękana,

ale myśle że te dwie rzeczy nie mają miejsca w twojej sytuacji bo jest to nowe budownictwo.

3 rzeczą jest wilgotnośc podłoża która nie może być wyższa niż 2-2,5%. Szybkoś z jaką dana posadzak osiaga takawilgotność jest zależna od wielu czynników np. temp. i wilgptnosci na zewnątrz, grubości posadzki, itp.

Ważną rzeczą jest rówież to aby podłogi drewniane kłaść na samy końcu prac wykończeniowych tzn. po zakończeniu wszystkich prac przy których uzywa się wody (gładzie gipsowe, ścianki działowe, klejenie płytek ceramicznych lub marmurowych), ponieważ zwiekszają one wilgotność.

Jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic to mogę wykonać taki pomiar u Ciebie.

Prowadze firme która zajmuje sie sprzedażą oraz wykonywaniem podłóg drewnianych.Jeżeli jesteś z poza Warszawy, to mogę Ci spróbować polecić firmę z innego miasta.

pozdrawiam

mj