Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

wykonuję badania geologiczne i geotechniczne gruntu dla potrzeb budownictwa ogólnego oraz domów jednorodzinnych i przydomowych oczyszczalni ścieków na terenie śląska, małopolski i opola

solidnie i atrakcyjnie cenowo

w sprawie wyceny proszę o kontakt telefoniczny lub mailowy

http://www.biogeo.pl

607 935 222

Edytowane przez marcin_malecki
edycja

a ja mam takie pytanie :

czy faktycznie od końca kwietnia obowiązkowo trzeba przeprowadzać badanie geotechniczne gruntu?i czy dotyczy to również sytuacji w której ktoś chce zabudować balkon(istniejący),posadowiony na fundamencie,legalnie,z projektem,na zasadzie dobudowy do starego domu?Pytam ponieważ mam w planie rozbudowe 50 letniego domu,po wizycie u architekta prócz kosztu projektu usłyszałam całą "litanie " kosztów dodatkowych które po zliczeniu wychodzą drugie tyle co projekt i tą kwotą jestem lekko przerażona! podobno potrzebny nam jeden odwiert plus opinia(chyba) gdzie koszt tylko tego przedsięwzięcia to ok 3tyś zł.,certyfikat energetyczny(300),mapka do celów projektowych(to akurat wiedziałam-800), i jeszcze inwentaryzacja budynku(o tym też wiedziałam natomiast nie wiedziałam że to również dość kosztowna sprawa ).Chodzi o zabudowe balkonu szer 4,5x 3m.W zasadzie to wogóle nie wiem poco takie badanie w naszym przypadku ale jeśli jest konieczne to ok,wiem czemu ma służyć.

Ps.Pisze Pan że takowe badanie przeprowadza na terenie małopolski-jaki byłby koszt takiego badania u Państwa?

Witam

faktycznie rozporządzenie się zmieniło i teoretycznie wg niego każdy obiekt budowlany powinien mieć opinię geotechniczną

teraz się okaże, jak urzędnicy będą to interpretować, w kilku miastach już wymagają do pozwoleń na budowę domów jednorodzinnych

co do tego przypadku, to dość specyficzne, nie spotkałem się wcześniej, że pod taki balkon trzeba opinię, ale po zmianie rozporządzenia wszytko może być możliwe

skoro architekt o tym mówi, to raczej się dowiadywał i trzeba

wycena na privie

Edytowane przez marcin_malecki
edycja

Witam

wykonuję badania gruntu dla potrzeb domów jednorodzinnych i przydomowych oczyszczalni ścieków na terenie śląska, małopolski i opola

solidnie i atrakcyjnie cenowo

http://www.geomorr.pl

[email protected]

tel. 607 935 222

Co składa się na takie badanie i jaki jest przeciętny koszt wykonania takiego badania na Śląsku?

badanie zawiera:

3 odwierty do głębokości 3,0 m (dom bez piwnic) lub 4,5 m (dom z piwnica)

pobór prób gruntów

wyznaczenie wskaźnika zagęszczenia piasków

opracowanie opinii geotechnicznej (karty otworów, przekroje, parametry geotechniczne gruntów, wnioski i zalecenia)

co do kosztu to proszę podać dokładną lokalizację (miasto)