tgb 28.05.2002 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Wiadomo, że ma duże znaczenie dla odczuwalnego w domu komfortu. Ale mam w związku z nią kilka pytań: *) W jaki sposób się ją wyraża (i czy producenci różnych materiałów podają ten współczynnik)? *) Czy jego wartość może się zmieniać podczas eksploatacji (np. w zależności od wilgotności)? *) Jaki (przybliżony) udział mają w niej ściany zewn., wewn., stropy? Praktycznie wszyscy producenci materiałów na ściany (nie mówię o drewnie i szkielecie) podają, że ich materiał ma dobrą akumulacyjność . Słyszałem, że zależy ona głównie od masy. Jeśli to prawda, to jak jest z BK (np. Ytong twierdzi, że ma dobrą - ale gorszą niż cegła, czy nie?). Liczę na Waszą pomoc. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.05.2002 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Akumulacja ciepła zależy od masy ściany, a nie ciężaru objętościowego materiału. Dlatego ściana z BK może mieć większą pojemność cieplą niż ściana z cegły-wszystko zależy od jej grubośći. Sciana wilgotna ma większą pojemność cieplną niż sucha,ale tu akurat nic nie zarobimy, bo zwiększy się strumień ciepła. W procesie akumulacji dużą rolę odgrywają ściany wewnętrzne. Przybliżony udział możesz sobie obliczyć porównując masę poszczególnych elementów budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 28.05.2002 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Dzięki Pacul. Z tego co piszesz wynika, że można przyjąć, że zależy ona tylko od masy przegród. Czyli gadanie o tym, że jakiś materiał ma lepszą akumulacyjność jest bezsensowne, a liczy się jedynie ile on w sumie waży w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 28.05.2002 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 żeby było wszystko jasne akumulacja wyraża się w kJ/m2 (dla 1m2 ściany jednowarstwowej.zależna jest od :gęstość objętościowa materiałucieplo właściwe materiaługrubość warstwytemp. na zewnętrznej i wewętrznej pow ścianyreszta zmiennych nie istotna ,bo to temperatura zakładana taka sama dla wszystkich mat.zaleca się aby akumulacja A>100dla ceramiki poryzowanej grubości 44 cm A=180dla betonu komórkowego odmiany 400 gr.36,5 A=73jest jeszcze parametr utrzymania ciepła przez ścianę, kt ory razem z akumulacją stanowi o jej stateczności cieplnej.zaleca się W>50 h.odpowiednio wynosi on75,5 h i 31,22 hHEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomczyk 29.05.2002 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Jak współczynniki A i W przedstawiają się dla silikatów? Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 29.05.2002 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 ketiso, dzięki. Tego właśnie potrzebowałem.A jak wyglądają te wsp. dla ścian dwuwarstwowych (np. 24+12 cm)?Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 29.05.2002 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 dla s. nie mam.dla ceramiki25 docieplanej 10 cm A207,W166dla gaz24 dociepl 10 cm A84 ,W89Warto też pamiętać o tym ,że zbyt nadmierna akumulacja nie jest zbyt korzystna.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 31.05.2002 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Z danych, które przytoczyłeś BK jest do bani. Skąd więc takie "ochy i achy" na temat akumulacji ciepła w domach z Ytong-a? Zanim zacząłem budować (BK Żelisławice) rozmawiałem z kilkoma właścicielami domów z BK (jednowarstwowo) i WSZYSCY twierdzili, że faktycznie latemjest chłodniej a zimą ciepło - czy to nie jest akumulacja temperatury?A może "każda pliszka swój ogonek chwali..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 31.05.2002 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 wiesz to tak trochę jak w polityce kogo nie słuchasz to wydaje się ,że mówi prawdę.tutaj podobnie może być ciepło i może być cieplej i analogicznie może być zimno i zimniej.morał. trzeba porównywać różne materiałyHEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts