darroo 29.04.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam ,mam pytanie do hydraulików, zamierzam samodzielnie rozprowadzić CW w swoim domu. Instalacja będzie wykonana z rurek PEX na listwach rozdzielczych. Mój domek to parterówka z mieszkalnym poddaszem (130m2), na poddaszu mam trzy punkty odbioru zimnej wody i dwa ciepłej za to na parterze już siedem punktów zimnej i cztery ciepłej. I tu moje pytanie: Jak będzie poprawnie (lepiej), gdy rozprowadzę rurki tylko z jednej listwy która będzie znajdowała się w kotłowni, czy może na górze powinienem zamontować jeszcze jedną listwę i z niej poprowadzić rurki po poddaszu? Dziękuje z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 29.04.2012 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Nie dodałem że moje pytanie tyczy się również zimnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 29.04.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Ja wybrałbym opcję z jednym rozdzielaczem - w kotłowni. Z powodów takich jak:1) Łatwiej wytynkować trzy cienkie rurki niż jedną grubą2) Lepiej i estetyczniej mieć odcięcia przyborów w kotłowni niż w szafkach w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 29.04.2012 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Fakt ,są to jakieś argumenty ale zastanawiam się nad tym czy nie będzie jakichś znaczących różnic w ciśnieniu? Może lepiej gdy w pionie będzie ta jedna grubsza rura ,nie wiem i dla tego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.04.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 wszystko zależy od sposobu użytkowania tej instalacji, ile osób będzie mieszkało i jaki będzie charakter użytkowania, czyli ile punktów będzie użytkowanych równocześnie, oraz jaki chcesz mieć standard jeśli zadowala Cię fakt że leje się woda to wszystko przejdzie, a jak chcesz by było równe ciśnienie i niezmienna temperatura podczas otwarcia następnych punktów to obydwa sposoby są kiepskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 29.04.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Jeśli chodzi o mieszkańców to będzie nas czworo, punkty użytkowane równocześnie również nie więcej jak cztery. Kajmanxxl czy mógł byś napisać coś więcej o sposobie podłączenia CW którego ja nie wymieniłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.05.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 najstarszy sposób jest najlepszy czyli normalne podłączenie zaczynając od przyłącza i najgrubsza możliwą średnicą po czym redukcja po każdym punkcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts