uzi123 29.04.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Mam następujący problem z drzwiami balkonowymi (montowane jakieś 5 lat temu przez "dewelopera", więc nie za bardzo jestem w stanie określić producenta/model. Spodziewam się, ze raczej jakieś tanie). W okresie letnim (szczególnie gdy świeci na nie słońce) drzwi nie można zamknąć. Dokładniej po tej stronie co klamka w drzwiach z boku są takie metalowe okrągłe wypustki, które zmieniają położenie w trakcie otwierania i zamykania (nie wiem jak to się nazywa). W trakcie próby zamykania elementy te haczą o futrynę i trzeba użyć sporej siły aby domknąć drzwi (przy okazji wyciera się w tym miejscu tworzywo futryny). Dwa lata temu problem pojawiał się tylko gdy było bardzo gorąco i słońce świeciło centralnie na drzwi. Teraz wystarcza temperatura powierza około 20 stopni. Domyślam się, że sprawa wynika z tego, że PCV rozszerza się wraz ze wzrostem temperatury. Zauważyłem jednak również, że futryna od strony klamki nieznacznie się rusza się. Co z tym zrobić? Czy może można jakoś podregulować drzwi? Myślałem aby w ostateczności trochę spiłować te metalowe wypustki, ale to nie jest według mnie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 29.04.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) To są drzwi czy może skręcony zestaw z oknem obok? Sprawdź linię ramy przykładając długą poziomicę przy otwartym oknie ,jak drzwi nie mają uchyłu prawdopodobnie wystarczy je przesunąć na zawiasach.Jak mają uchyl trzeba sprawdzić najpierw luz skrzydło>rama z drugiej strony Kolejną opcją jest brak poprzeczki przy wysokich drzwiach ,przy ciężko domykającej klamce przeważnie bok skrzydła się lekko krzywi i już tak zostanie, wtedy z kolei nie ma lini bok skrzydła Musisz zlokalizować co jest krzywe potem powiemy co i jak Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez sikorb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzi123 29.04.2012 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Dziękuję za odpowiedź. To są drzwi czy może skręcony zestaw z oknem obok? To są same drzwi z poprzeczką umieszczoną około 30 cm poniżej klamki. Sprawdź linię ramy przykładając długą poziomicę przy otwartym oknie ,jak drzwi nie mają uchyłu prawdopodobnie wystarczy je przesunąć na zawiasach. Jak mają uchyl trzeba sprawdzić najpierw luz skrzydło>rama z drugiej strony Kolejną opcją jest brak poprzeczki przy wysokich drzwiach ,przy ciężko domykającej klamce przeważnie bok skrzydła się lekko krzywi i już tak zostanie, wtedy z kolei nie ma lini bok skrzydła Musisz zlokalizować co jest krzywe potem powiemy co i jak Po dokładniejszych oględzinach stwierdzam, że krzywa jest futryna z tej strony co klamka drzwi. Dokładniej ma ona kształt "beczki", tzn w połowie wysokości jest ona wypukła w kierunku zawiasów i tam "te metalowe elementy" haczą najbardziej. U góry i u dołu miejsca jest więcej. Wypukłość ma około 1-2 mm. Futryna od strony zawiasów jest prosta i pionowa. Drzwi też są proste i ustawione praktycznie pionowo. Praktycznie tzn, że mają minimalny (na granicy mierzalności poziomicą) przechył jako całość. Góra ich jest bardziej odległa od zawiasów niż dół. Odchylenie to jest jednak dużo mniejsze niż krzywizna futryny. Pomiędzy drzwiami a futryną od strony zawiasów jest sporo miejsca. Trudno mi to zmierzyć, ale około 4 mm i wygląda na to, że jest to wartość praktycznie stała na całej wysokości futryny (z dokładnością do 1 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 29.04.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 To imbus 4mm i przestaw drzwi w stronę zawiasów ,na dolnym zawiasie imbus jest z boku na górnym po otwarciu drzwi na maxa na górnej rozwórce/nożycy Na końcu sprawdź czy na górnym i dolnym rogu od strony klamki jest szczelne okno. Przy dzisiejszej temperaturze to przestaw okno tak żeby miało minimalny luz ,nie maksymalnie. Po przestawieniu sprawdź jeszcze jak działa uchył jak jest czy nie przyciera nożyca o skrzydło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzi123 30.04.2012 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 To imbus 4mm i przestaw drzwi w stronę zawiasów ,na dolnym zawiasie imbus jest z boku na górnym po otwarciu drzwi na maxa na górnej rozwórce/nożycy Na końcu sprawdź czy na górnym i dolnym rogu od strony klamki jest szczelne okno. Przy dzisiejszej temperaturze to przestaw okno tak żeby miało minimalny luz ,nie maksymalnie. Po przestawieniu sprawdź jeszcze jak działa uchył jak jest czy nie przyciera nożyca o skrzydło Dziękuję. Problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts