tomaszzet 29.04.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam!Mam problem z hałasem pochodzącym od sąsiada. Przy granicy z moją działką sąsiad jakieś 8 lat temu wybudował dom, ściana od strony mojej działki nie posiada żadnych otworów okiennych, w związku z tym budynek postawiono ok 3 m od granicy. Na ścianie od strony mojej działki znajdują się jednak dwa duże otwory wentylacyje, z ktorych całą dobę wydobywa się głośny szum pracujących urządzeń - sąsiad ma wewnętrzny basen w domu.Hałas jest jednostajny, stały przez całą dobę; słyszalny i uciążliwy nawet w odległości 70 m od granicy. Charakter mojej działki jest na dzień dzisiejszy rolny, w niedalekiej przyszłości mam zamiar budować tam dom.Póki co spędzamy tam z rodziną wolny czas, ale sen z powiek spędza mi ten hałas. Zastanawiam się, czy urzadzenia generujace taki halas moga byc umieszczane tak blisko granicy.Nie wiem gdzie zacząć dążyć temat, czy istnieją podstawy prawne do interwencji w sprawie tego uciążliwego problemu. Uprzejmie proszę o pomoc i poradę. Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez tomaszzet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.04.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Obawiam się, że do czasu zamieszkania nic nie da się zrobić. Jak działka będzie przekształcona na budowlaną, to można wezwać SANEPID, aby dokonał pomiarów (w nocy i w dzień). Jeśli będą przekroczenia, sąsiad dostanie decyzję administracyjną, o usunięciu źródła hałasu, bądź do jego wyciszenia do wielkości normatywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzet 29.04.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Do sSiwy12: Rozumiem, że dopóki funkcja działki jest rolnicza, nie ma możliwości ruszenia problemu w sposób oficjalny?Na działce postawiłem ostatnio na zgłoszenie budynek gospodarczy, prowadzona jest tu również przez mojego ojca pasieka - czy te okoliczności coś zmieniają?I jeszcze jedno moje pytanie:-załóżmy, że pod budowę domu odrolniony zostanie fragment działki, który nie sąsiaduje bezpośrednio z hałasującymi urządzeniami (działka przy granicy będzie miała nadal charakter rolny), a pomimo tego w nowo wybudowanym domu hałas będzie wciąż uciążliwy, to czy w tej sytuacji mogę również liczyć na interwencję sanepidu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.04.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Zawsze możesz zamówić badania poziomu hałasu - w końcu za to płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.04.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Upraszczając – normy określają dopuszczalny poziom hałasu tylko dla terenów mieszkalnych i nie może przekraczać on 55dB(A) w dzień (średnia ważona dla „najgorszych” 8 godzin) oraz 45dB(A) w nocy („najgorsza” 1 godzina). Hałas mierzy się w mieszkaniu, przy zamkniętych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzet 30.04.2012 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Dzięki za pomoc i info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts