Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam problem z hałasem pochodzącym od sąsiada.

Przy granicy z moją działką sąsiad jakieś 8 lat temu wybudował dom, ściana od strony mojej działki nie posiada żadnych otworów okiennych, w związku z tym budynek postawiono ok 3 m od granicy.

Na ścianie od strony mojej działki znajdują się jednak dwa duże otwory wentylacyje, z ktorych całą dobę wydobywa się głośny szum pracujących urządzeń - sąsiad ma wewnętrzny basen w domu.

Hałas jest jednostajny, stały przez całą dobę; słyszalny i uciążliwy nawet w odległości 70 m od granicy.

Charakter mojej działki jest na dzień dzisiejszy rolny, w niedalekiej przyszłości mam zamiar budować tam dom.

Póki co spędzamy tam z rodziną wolny czas, ale sen z powiek spędza mi ten hałas.

Zastanawiam się, czy urzadzenia generujace taki halas moga byc umieszczane tak blisko granicy.

Nie wiem gdzie zacząć dążyć temat, czy istnieją podstawy prawne do interwencji w sprawie tego uciążliwego problemu.

Uprzejmie proszę o pomoc i poradę.

Edytowane przez tomaszzet
https://forum.murator.pl/topic/168026-ha%C5%82asuj%C4%85ce-wentylatory-przy-granicy-dzia%C5%82ki/

Obawiam się, że do czasu zamieszkania nic nie da się zrobić.

Jak działka będzie przekształcona na budowlaną, to można wezwać SANEPID, aby dokonał pomiarów (w nocy i w dzień). Jeśli będą przekroczenia, sąsiad dostanie decyzję administracyjną, o usunięciu źródła hałasu, bądź do jego wyciszenia do wielkości normatywnych.

Do sSiwy12: Rozumiem, że dopóki funkcja działki jest rolnicza, nie ma możliwości ruszenia problemu w sposób oficjalny?

Na działce postawiłem ostatnio na zgłoszenie budynek gospodarczy, prowadzona jest tu również przez mojego ojca pasieka - czy te okoliczności coś zmieniają?

I jeszcze jedno moje pytanie:

-załóżmy, że pod budowę domu odrolniony zostanie fragment działki, który nie sąsiaduje bezpośrednio z hałasującymi urządzeniami (działka przy granicy będzie miała nadal charakter rolny), a pomimo tego w nowo wybudowanym domu hałas będzie wciąż uciążliwy, to czy w tej sytuacji mogę również liczyć na interwencję sanepidu?

Upraszczając – normy określają dopuszczalny poziom hałasu tylko dla terenów mieszkalnych i nie może przekraczać on 55dB(A) w dzień (średnia ważona dla „najgorszych” 8 godzin) oraz 45dB(A) w nocy („najgorsza” 1 godzina). Hałas mierzy się w mieszkaniu, przy zamkniętych oknach.