Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie dachówek - wkręty czy spinki

marcin2372

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru dachówki cementowej i mam pytanie czy można mocować dachówki wkrętami , czy lepiej stosować spinki. Na składzie pokryć dachowych sprzedawca ostrzegał mnie przed fachowcami starej daty ,którzy przykręcają dachówki na wkręty. Podobno dachówki pękają bo łaty pracują?! Tym czasem znalazłem kilka instrukcji producentów dachówek gdzie zalecają przykręcać dachówki- nikt nie wspomina o spinkach. Może ktoś się wypowie.

Tak na marginesie kolega pracował u miejscowego dekarza znanego w okolicy i mówi ,że ani wkrętów , ani spinek nigdy nie stosowali - i bądź tu mądry.:wiggle:

Nie ma żadnego znaczenia czym byle było rozsądnie. Wkręty dokręcamy a następnie luzujemy (dachówka musi swobodnie leżeć). Gwarancję daje dekarz i to on decyduje. Ilość mocowań zależy od strefy wiatrowej, usytuowania budynku, kąta nachylenia połaci i doświadczenia dekarza. Najgroźniejsze są siły ssące. Należy montować wszystkie dachówki okapowe, skrajne, wentylacyjne, kalenicowe, kominki wentylacyjne, dachówki w narożach i koszach oraz przy oknach połaciowych i kominach. Na dachach mansardowych mocujemy każdą podobnie na "wolim oczku". Na połaci mocuję co trzecią, co piątą w/g uznania. Mocowanie każdej to przesada (za wyjątkiem mansardy) no i z wymianą uszkodzonej mogą być poważne kłopoty. Pozdrawiam.

• 1 year później...
  • 5 years później...