marcin2372 29.04.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Jestem na etapie wyboru dachówki cementowej i mam pytanie czy można mocować dachówki wkrętami , czy lepiej stosować spinki. Na składzie pokryć dachowych sprzedawca ostrzegał mnie przed fachowcami starej daty ,którzy przykręcają dachówki na wkręty. Podobno dachówki pękają bo łaty pracują?! Tym czasem znalazłem kilka instrukcji producentów dachówek gdzie zalecają przykręcać dachówki- nikt nie wspomina o spinkach. Może ktoś się wypowie. Tak na marginesie kolega pracował u miejscowego dekarza znanego w okolicy i mówi ,że ani wkrętów , ani spinek nigdy nie stosowali - i bądź tu mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 30.04.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 do dachowki betonowej jedynie spinki ale boczne ,nie górne, wiertac i wkrecac nie radze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.04.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 ja robie tak że na 1000 dachówek betonowych zakładam 500 spinek. Wszystkie dachówki w obrysie dachu,dodatkowo mocuje wkręt plus spinka. Kosze,okna itp. plemnik plus klej. Na połaciach gdzie przewiduje bezpośrednie natarcie silnego wiatru zapinam wszystkie dachówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.04.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Nie ma żadnego znaczenia czym byle było rozsądnie. Wkręty dokręcamy a następnie luzujemy (dachówka musi swobodnie leżeć). Gwarancję daje dekarz i to on decyduje. Ilość mocowań zależy od strefy wiatrowej, usytuowania budynku, kąta nachylenia połaci i doświadczenia dekarza. Najgroźniejsze są siły ssące. Należy montować wszystkie dachówki okapowe, skrajne, wentylacyjne, kalenicowe, kominki wentylacyjne, dachówki w narożach i koszach oraz przy oknach połaciowych i kominach. Na dachach mansardowych mocujemy każdą podobnie na "wolim oczku". Na połaci mocuję co trzecią, co piątą w/g uznania. Mocowanie każdej to przesada (za wyjątkiem mansardy) no i z wymianą uszkodzonej mogą być poważne kłopoty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 01.05.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 ja jednak jestem zdania ze do dachówki lepsza spinka , wkret w wywierconym otworze w dachowce betonowej nie ejst w zaden sposob zabezpieczony, co innego jesli chodzi o ceramike, tam jest specjalnie przygotowane miejsce przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.05.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Zauważ, że dachówki skrajne mają takie otwory. Natomiast w pozostałych spinka bo kto by tyle wiercił? Mocowałem dachówki jak nie było spinek stąd moja uwaga o wkrętach. Karpiówkę przykręcam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 01.05.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 oczywiscie andrzeju zgadzam sie, wszystkie boczne, gasiory itd nalezy przykrecac . za starych dziejow krecilo sie wszystko ale dzisiaj mamy spinki co pozwala zaoszczedzic czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 03.07.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 wkręty muszą być ocynk, czy takie zwykłe (czarne) wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.07.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Zdecydowanie ocynk choćby dlatego, że mają grubszy rdzeń no i dłuższą żywotność.Skrajne dachówki podkładkowe od biedy można mocować spinką ale nakładkowe już tylko wkrętem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lostdesper 18.03.2019 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Witam, odświeżam temat. Zamówiłem Braas Teviva, ale w sklepie powiedziano mi, że te spinki to są o kant d... za przeproszeniem i że do betonowej to się nie używa... To w takim razie trzeba wszystkie przykręcać, czy tam mi głupot naopowiadali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.03.2019 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Braas ma kompletny system i warto go stosować. O tym jak i czym mocować dachówki na Twoim dachu powinien decydować dekarz bo to on a nie handlowiec udzieli Ci gwarancji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.03.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Mój fachowiec jak robił mi dach to dachówki betonowe przykręcał śrubkami co trzecią dachówkę 3 lata temu a tuż obok dwa lata temu przeszła trąba i zerwała ponad 20 dachów ,masakra ale mój obstał bez uszczerbku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts