kachna2802 30.04.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam serdecznie, Mam bardzo palący problem. Okazało się , że nasza działka ma 5 studzienek kanalizacyjnych (wyszło to na podstawie mapki do celów projektowych dopiero). Między studzienkami nie zmieści się dom, który chcemy budować. Działka była kupiona jako budowlana na drodze przetargu ( wystawiono wiele działek- brak możliwości wczesniejszej analizy terenu). Nie zostalismy poinformowani w momencie zakupu o ich istnieniu. Pytanie brzmi co w takiej sytuacji możemy zrobić? Do kogo się zgłosić?Proszę o pomoc!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 03.05.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Witaj!Wasza działka ma tzw. wadę fizyczną. Jeśli jesteś w stanie udowodnić, że sprzedający nie poinformował Cię o tej wadzie przed sprzedażą, to możesz dochodzić swoich praw (zwrot części wartości nieruchomości, lub naprawienie wady).Jeśli nie masz możliwości dogadania się ze sprzedającym polubownie, to skorzystaj z pomocy radcy prawnego. Biorą prowizję wyłącznie od odzyskanej kwoty. Mam nadzieję, że coś niecoś rozjaśniłem. "Zgodnie z art. 556 § 1 kodeksu cywilnego sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne)"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 03.05.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Jesteś w stanie na tej działce wybudować dom ? Z tego co rozumiem to nie, więc co Ci da zwrot różnicy ceny? ....możesz unieważnić umowę, gdyż wada nieruchomości została ukryta, o ile oczywiście nie miałaś mozliwości sprawdzić co na działce się znajduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 04.05.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 nie wiem czy można powoływać się na ukrycie wady czyli studzienek;(u mnie było tak, że wystarczyło zadzwonić do gminy (nie pamiętam do jakiego działu, ale moge sprawdzić) i pani otworzyła mapy jakieś i telefonicznie nawet powiedziała mi jak przebiega wodociąg, kanalizacja, gdzie są studzienki, gdzie prąd jest i jak przebiega i gaz myśle,że wystarczyło zapytaćoni raczej nic nie ukrywalitakie wiadomości są ogólnie dostępneno chyba, że nie w każdej gminie tak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts