Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa kanalizacji sanitarnej = PROŚBA O POMOC

dkononienko

Recommended Posts

Witam.

Zostałem współwłaścicielem działki budowlanej (ok. 1000 m2). Możliwe, że niedługo zbuduje na niej dom, jednak póki co stoi pusta (stał tam kiedyś domek ale jakiś czas temu się spalił i został rozebrany).

Dostałem do podpisania umowę dotyczącą projektu: "Budowy kanalizacji sanitarnej.." oraz zostałem poproszony o naniesienie na dołączonej mapie przyłącza kanalizacji sanitarnej odprowadzającej ścieki z budynku, wraz z zaznaczeniem lokalizacji studzienki kanalizacyjnej na terenie posesji przy płocie. Podpisaną mapkę oraz umowę korzystania z nieruchomości wraz z naniesioną trasą projektowanego przyłącza kanalizacji sanitarnej muszę odesłać w ciągu 7 dni.

Z tego co się orientuje na działce nie było przyłącza ani studzienki. Moje pytanie brzmi - czy mam nic nie zaznaczać, czy może mam zaznaczyć to przyłącze i studzienkę w miejscu gdzie chciałbym aby powstało. Wg umowy, zobowiążę się udostępnić Wykonawcy nieruchomość w celu wykonania obiektów wchodzących w skład inwestycji m.in. przyłącza sanitarnego, studzienki połączeniowej bądź przepompowni przydomowej...

Czy z tego wynika, że inwestor za darmo na mojej działce zrobi przyłącze tam gdzie ja tego sobie zażyczę?

Co powinienem zrobić skoro na działce nie ma domu ale w przyszłości będę chciał go tam postawić?

Czy powinienem zrobić na działce studzienkę?

Załączę zdjęcie umowy oraz mapki (jest na niej zaznaczona moja działka oraz projektowana sieć kanalizacji sanitarnej - ja jeszcze nic nie zaznaczałem). Zastanawia mnie również co oznacza kreska idąca od nieruchomości sąsiada (w górnej części mojej działki z indeksem woA).

http://imageshack.us/photo/my-images/3/20120430471.jpg/

http://img824.imageshack.us/img824/6985/20120430472.jpg

Dziękuję za pomoc!

U mnie teraz zaczęli robic kanalizację i jestem z tego powodu szczęśliwy bo nie muszę juz myśleć o szambie czy oczyszczalni.Ja sobie kazałem sięgacz ze studzienką zrobić w najniższym punkcie działki przy ulicy ,zaraz za płotem na mojej działce.Resztę rur trzeba sobie na swój koszt pociągnąc do domu.Tobie też radze bys zaproponował inwestorowi studzienkę zaraz za płotem (na Twojej posesji) w najniższym punkcie koło ulicy wtedy budowac możesz gdzie chcesz na działce zyskując zawsze spadek do studzienki.Nie wiem jak u Was ale w Bielsku na niezabudowane działki dają tylko sięgacze chyba,że właściciel napisze dodatkowe podanie o studzienkę(ja tak zrobiłem i jest to bezpłatne).

Dzięki za radę. Dzwoniłem przed chwilą do wykonawcy - niestety dużo się nie dowiedziałem. Najważniejsze co powiedział to to, że oni nie będą mi na działce nic montowali i że wszystko mam załatwić na własną rękę (ewentualnie ubiegać się w gminie o dofinansowanie). Umowę chcą żebym im odesłał z zaznaczoną studzienką i przyłączem w teoretycznie najlepszym dla mnie miejscu - ale specjalnie nie wyjaśnił po co.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady dla mnie to bardzo proszę..