Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co tu jest źle z podłączeniem zasobników

arczi

Recommended Posts

witam

Mam w mojej instalacji chyba coś nie tak połączone zasobniki, nagrzewa mi oba ale ciągnie wode tylko z zasobnika "1", nawet jak już się skończy ciepłą to ciągnie zimną, żeby woda poszła z "2" to się da po odcięciu zaworu przy "1", wówczas idzie z "2" ciepła.

O co tu chodzi, załączam poglądowy rysunek, chociaż zbytnio na niem nie wiem czy się zrozumie

PODŁACZENIE ZBIORNIKOW DO PIECA.jpg

PODŁACZENIE ZBIORNIKOW DO PIECA.jpg

• 2 weeks później...

W Twojej instalacji problem rozwiąże trójdrogowy zawór mieszający.

słuzy miedzy innymi do

- jako zabezpieczenie przed niską temperaturą powrotu c.o - kotły na paliwa stałe

- obsługa obwodu pierwszeństwa przy podgrzewacza wody użytkowej i c.o.

- rozdział energii cieplnej dostarczanej z kolektora słonecznego lub pompy ciepłą

- do obniżenia temperatury zasilania obiegu grzewczego np. w instalacjach ogrzewania podłogowego

-do współpracy ze sterownikami pogodowymi.

W pełni automatyczną pracę zaworu cztero lub trzydrogowego można zapewnić dzięki siłownikom.

Z tego co zdołałem dojrzeć, to zasobniki masz połączone równolegle.

Spróbuj połączyć je szeregowo. Zasilanie zwu do zas nr 2, wyjście cwu z zas nr 2 podłącz do zas nr 1 w miejscu gdzie teraz masz zasilanie zwu.

Wyjście cwu na instalację ze zas nr 1 bez zmian.

W ten sposób nigdy nie pociągniesz zimnej wody z zas nr 1.

to co na schematach jest totalnym bezsensem w stosunku do tego co piszesz, jeżeli 2 zasobnik działa sezonowo to musisz mechanicznie nim sterować czyli jakieś czujniki termostatyczne połączone z 3d a zawór ma być na skrzyżowaniu zbiorników a nie jako pomieszanie zimnej wody, poczytaj ze zrozumieniem temat o buforach tam wszystko znajdziesz

No właśnie działa ale nie działa, o to tu chodzi, ja go otwieram na sezon ale on nie działa, czyli tak jak mówiłem, schodzi woda ciepła z pierwszego i zaczyna lecieć zimna gdzie w drugim jest ciepła która nie leci, a jest ciepła na pewno bo jak odcinam zasobnik 1 to od razu podaje ciepłą z 2

Zrobiłem poglądowy szkic połączenia szeregowego. Jeżeli nie będziesz korzystać z zasobnika nr 2, to wystarczy że zamkniesz zawory Z1 i Z2.

Na szkicu nie ma wkreślonych elementów związanych z dodatkowymi urządzeniami, osprzętem i automatyką.

http://img18.imageshack.us/img18/8549/kocilzzasobnikamischema.jpg