arczi 30.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 witam Mam w mojej instalacji chyba coś nie tak połączone zasobniki, nagrzewa mi oba ale ciągnie wode tylko z zasobnika "1", nawet jak już się skończy ciepłą to ciągnie zimną, żeby woda poszła z "2" to się da po odcięciu zaworu przy "1", wówczas idzie z "2" ciepła. O co tu chodzi, załączam poglądowy rysunek, chociaż zbytnio na niem nie wiem czy się zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 09.05.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 (edytowane) zrobiłem ponownie rysunek, może teraz będzie zrozumialej, nie wiem co przerobić aby leciała z 2 zasobników ciepła Edytowane 9 Maja 2012 przez arczi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ariuss 10.05.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 W Twojej instalacji problem rozwiąże trójdrogowy zawór mieszający.słuzy miedzy innymi do- jako zabezpieczenie przed niską temperaturą powrotu c.o - kotły na paliwa stałe- obsługa obwodu pierwszeństwa przy podgrzewacza wody użytkowej i c.o.- rozdział energii cieplnej dostarczanej z kolektora słonecznego lub pompy ciepłą- do obniżenia temperatury zasilania obiegu grzewczego np. w instalacjach ogrzewania podłogowego-do współpracy ze sterownikami pogodowymi.W pełni automatyczną pracę zaworu cztero lub trzydrogowego można zapewnić dzięki siłownikom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 10.05.2012 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 właśnie zawór taki mam, proszę zerknąć na rysunku gdzie on jest, i co myśle żeby przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielN 12.05.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Z tego co zdołałem dojrzeć, to zasobniki masz połączone równolegle. Spróbuj połączyć je szeregowo. Zasilanie zwu do zas nr 2, wyjście cwu z zas nr 2 podłącz do zas nr 1 w miejscu gdzie teraz masz zasilanie zwu.Wyjście cwu na instalację ze zas nr 1 bez zmian.W ten sposób nigdy nie pociągniesz zimnej wody z zas nr 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 13.05.2012 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 DanielN, raczej ta opcja odpada, chodzi o to że zasobnik nr 1 działa przez cały rok, a zasobnik nr 2 jest uruchamiany sezonowo (3 miesiące w roku), przed samym zasobnikiem 2 są zawory na każdą rurkę i są zamykane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.05.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 to co na schematach jest totalnym bezsensem w stosunku do tego co piszesz, jeżeli 2 zasobnik działa sezonowo to musisz mechanicznie nim sterować czyli jakieś czujniki termostatyczne połączone z 3d a zawór ma być na skrzyżowaniu zbiorników a nie jako pomieszanie zimnej wody, poczytaj ze zrozumieniem temat o buforach tam wszystko znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi 13.05.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 No właśnie działa ale nie działa, o to tu chodzi, ja go otwieram na sezon ale on nie działa, czyli tak jak mówiłem, schodzi woda ciepła z pierwszego i zaczyna lecieć zimna gdzie w drugim jest ciepła która nie leci, a jest ciepła na pewno bo jak odcinam zasobnik 1 to od razu podaje ciepłą z 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielN 15.05.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Zrobiłem poglądowy szkic połączenia szeregowego. Jeżeli nie będziesz korzystać z zasobnika nr 2, to wystarczy że zamkniesz zawory Z1 i Z2.Na szkicu nie ma wkreślonych elementów związanych z dodatkowymi urządzeniami, osprzętem i automatyką.http://img18.imageshack.us/img18/8549/kocilzzasobnikamischema.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts